Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

A 90-es évek 5 bármikor újranézhető filmérdekessége [11.]

2015. december 31. - Harmat Árpád Péter

Posztunkban nem filmelemzésekre, csupán figyelemfelkeltő reflexiókra vállalkoztunk annak érdekében, hogy jelezzük: vannak olyan „örök értékű” filmes munkák, melyeket akár többször is érdemes újranézni, vagy ha valaki kihagyta, akkor pótolni. Akár szilveszter este vagy újévkor is. Rövid, néhány mondatos összegzéseket és impressziókat kínálunk tehát kedvcsinálónak, az elmaradhatatlan értékelésekkel.

5. A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs)

Az 5 Oscart nyert, és az IMDb –n előkelő 8,6 pontot szerzett (Mafab -on 90% -os) alkotás igazi korszakos „alapmű” 1991-ből. Dr. Hannibal Lecter (Sir Antony Hopkins) a történet központi figurája, zseniális, utánozhatatlan alakítással és pszichopata gyilkost megjelenítve. A másik főszereplő Starling különleges ügynök (Jodie Foster) afféle szellemi párbajt vív a börtönben senyvedő doktorral, annak érdekében, hogy segítségre bírja nyomozásához. A mű címe sajátos történetet takar, műfaja pedig eleve figyelemfelkeltő: pszichothriller. Értékelésünk: 8,6 Kinek ajánljuk? Azoknak akik szeretnének egy izgalmas, fordulatos és hátborzongató thrillert megnézni és szeretik Antony Hopkinst. Kinek nem ajánljuk? Azoknak, akik számára a thriller és horror, csak véres gyilkolászást jelenthet (vagy ijedősek). IMDb lap

baranyok5.jpg

4. Francia csók (French Kiss)

Könnyed, szórakoztató, romantikus és eredeti vígjáték 1995-ből, Meg Ryan zseniális alakításával, Lawrence Kasdan rendezésében. A történet egyszerű: Kate (Meg Ryan) vőlegénye visszahódítására készül Párizsban, amihez Luc (Kevin Kline) tolvaj és kalandor segítségét veszi igénybe, tekintve, hogy semmiféle helyismerettel nem rendelkezik Franciaországban. A főhősök persze egymásba szeretnek, miközben számtalan kacagtató kalandon mennek keresztül. A film egyedi humorral készült, kiemelkedő alakításokkal. A történetet Adam Brooks írta. Az IMDb értékelése, megállt 6,5-nél, (Mafab -on: 65%) a mi értékelésünk: 8,6. Kinek ajánljuk? A romantikus vígjátékok kedvelőinek. Kinek nem ajánljuk? Az akciófilm és thriller mániás megszállottaknak. IMDb lap

franciacsok4.jpg

3. Ponyvaregény (Pulp Fiction)

Korszakos Tarantino film 1994-ben, melyet minden földlakónak legalább egyszer látnia kell. A rendezés egyedi és zseniális, a főszereplők: Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis valami egész rendkívülit nyújtanak. A történetről nem is ejtenék egyetlen árva szót sem, csak kiemelném: maffia-karaktereket, különleges embereket és sok trágárkodást tapasztalhat, aki bevállalja ennek a 150 perces „filmcsemegének” a megtekintését. Az IMDb értékelése: 8,9, a miénk dettó, ugyanez: 8,9. (Mafab -on: 91%) Kinek ajánljuk: Mindenkinek, aki felismeri az eredeti humort és játékot. Kinek nem ajánljuk? Azoknak, akiknek csekély a fantáziájuk és nem nyitottak a különlegességekre. IMDb lap

ponyva3.jpg

2. Hetedik (Se7en)

Szilárd meggyőződésem, hogy a David Fincher által rendezett, 1995 -ös Hetedik, egy új korszakot nyitott a thrillerek és horrorok világában (bár önmagában véve egy krimiről van szó). A köztudatba robbanása után hasonló filmek tucatjait ihlette ez az alkotás. Nagyon jó a történet, zseniális a forgatókönyv, bravúrosak az alakítások. Brad Pitt, Morgan Freeman és Kevin Spacey sem előtte, sem után nem alakítottak ekkorát. Vannak fordulatok, van borzongás, és van csattanó is. Pedig maga a történet egyszerűen indul: két detektív: David Mills (Brad Pitt) és a nyugdíj előtt álló William Somerset (Morgan Freeman) nyomozását kísérhetjük nyomon, 7 hátborzongató kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság ügyében. Közben azonban a film elgondolkodtat és ha megtekintjük, akkor tutira kell egy fél nap a látottak feldolgozásához. Zseniális. A Magyar Film Adatbázison 100/91 -re értékelték, az IMDb -n 8,6 pontig jutott a Filmworlds blog pedig 9,0 csillagot szánt a Hetediknek. Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a krimi - thriller - horror hármasának határmezsgyéjén elkészített filmeket. Kinek nem ajánljuk? Azoknak, akiktől távol áll az előbb említett világ. IMDb lap

hetedik2.jpg 1. Egy becsületbeli ügy (A Few Good Men)

Az „Egy becsületbeli ügy” egy méltatlanul elfeledett és kissé alul értékelt, valójában nagyon magas színvonalon készült 1992-es Rob Reiner mozi. Olyanoknak készült, akik szeretnek gondolkodni is egy krimi közben. Különleges, egyedi film, nagyon jó karakter-megformálásokkal, Tom Cruise, Demi Moore, Jack Nicholson hihetetlenül jó játékával. A környezet az amerikai haditengerészet, a szereplők mind katonák vagy katonai jogászok. A történet röviden: Daniel Kaffee hadnagynak (Tom Cruise) a haditengerészet fenegyerek-jogászának be kell bizonyítania,  - Galloway kapitány (Demi Moore) segítségével - hogy védencei ártatlanok és valójában a guantanamói támaszpont hatalmaskodó (és szabályokat felrúgó) vezetője, Jessep ezredes (Jack Nicholson) hibájából történt a gyilkosság. A film sztorija érdekes, és tény: ez a munka indította el a későbbi évek ezernyi katonai-haditengerészeti-nyomozós filmjeit. Vagyis számtalan filmest megihletett Az IMDb értékelése: 7,6, (Mafab: 79%) a Filmworlds blog értékelése: 9,2. Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik az gondolkodós, rafinált krimiket katonai közegben látni. Kinek nem ajánljuk? Azoknak, akik csak az egyszerűséget és kizárólag a látványos filmeket szeretik. IMDb lap

becsulet1.jpg

Persze a 90-es évek filmlistája még nagyon sok remek alkotást tartogat. Ebben az időszakban készült például (1994-ben) az IMDb rangsorát hosszú ideje vezető "Remény rabjai" is (kritikánk róla: ITT), vagy a "Közönséges bűnözők", a "Mátrix", a "Forrest Gump" vagy a "Harcosok klubja". Aki viszont kifejezetten az idei legjobbakra vágyik: 

2015 legjobb filmjei: ITT

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr858217268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aldou Raine 2015.12.31. 21:39:45

Ezek bizony tényleg nagyot szóltak a 90-es években. Akik akkoriban jártunk a kamaszkorunk végén, mind emlékszünk ezekre. Szerintem viszont a mai fiatalok nem nagyon vannak képben, arról, hogy miről szól a poszt! :-)

Argus_ 2015.12.31. 21:39:49

Az én kedvencem a Ponyvaregény! Valóban egyedi! Amikor először láttam teljesen lenyűgözött. Azóta megnéztem még vagy ötször!

Filmflash. 2015.12.31. 21:39:51

Ezek valóban nagyon jó filmek, és még rengeteg hasonlóan remek 90-es években készült film létezik! Néha megnézek én is egy - egy "klasszikust" újra!

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.31. 21:41:40

@Aldou Raine: Na, pont ezért tartottuk jó ötletnek ezt a témát feldolgozni (ha csak egy rövidke poszt formájában is). Öt film, amit megismerhetnek a fiatalok, ha még nem tudtak róluk. Akiknek meg jelentettek valamit, azoknak újra eszükbe juttatjuk!

Fortress 2015.12.31. 21:50:36

Jó kis összeállítás és nosztalgia idézés! Főleg a 40 alattiaknak mondanak valamit ezek a filmcímek. Azoknak, akik 1990 -ben már legalább 15 körül jártak. Akik meg mai 20-as, 30-as korosztály, azoknak érdemes megismerniük!

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.01.01. 01:47:54

A Hetedik műfajt teremtett. Ez a film a new yorki, párizsi,londolni, los angelesi ,miskolci :) stb. helyszínelők ősatyja, csak sokkal jobb ezeknél..

ZON 2016.01.01. 01:48:00

6. Szemtől szemben (Heat) . Épp most adják .

Fortress 2016.01.01. 02:04:24

... 40 FELETTIEKET akartam írni! Bocs! :-)) Amúgy B.Ú.É.K. mindenkinek!

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.01.01. 02:06:23

B.Ú.É.K. Mindenkinek, aki ide téved, minden olvasónknak és film-mániásnak!
süti beállítások módosítása