Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

2015 legjobb filmjei [10.]

2015. december 31. - Filmworlds blog

Mint szinte minden hazai filmes blog az év utolsó napjaiban, a Filmworlds is összeállította idei 10-es listáját azokból az alkotásokból, melyek idén a kedvenceink voltak. Bár meglepve láttuk, hogy más oldalakon nagyon sok lista tartalmaz megdöbbentően pocsék filmeket, sőt többen "áttévedtek" a másodvonalbeli-, és művészfilmek - sőt néha rajzfilmek :-) - világába is, mi igyekeztünk komolyan venni a magunk filmes rangsorát. Fő szempontunk az volt, hogy mely filmek szórakoztattak, mely alkotások közvetítettek minőséget (pl. látványban, színészi játékban, történetben) vagyis röviden: mely filmekre volt érdemes beülni 2015-ben a moziba.

Döntéseinket -  az egyes filmek pontszámainál és rangsorolásánál – a legkevésbé sem befolyásolták aIMDb (vagy a Mafab) értékelései (vagy pláne más honlapok), "ítéleteink" csak és kizárólag saját szerkesztőink véleményét tükrözik. Ugyanakkor az idei kínálat kicsit gyengébb "mezőnyt" hozott össze a tavalyinál, így az úgynevezett legjobbak ebben a gyenge mezőnyben "villogtak" csupán. Listánk a 6,4 pont felettieket tartalmazza - és ez már önmagában is jelzi az idei gyenge "filmtermést". (Dokumentum-, és rajzfilmeket, művész-, és elsőfilmes kísérleteket ezúttal nem értékeltünk.)

10+1 Éhezők viadala - A kiválasztott, befejező rész

Komoly vitát folytattunk arról, hogy az első 10 -be az Éhezők viadalát, vagy a Beavatottat tegyük e be. Végül, mivel mindkettő csalódás volt, a csalódottság mértéke alapján döntöttünk úgy, hogy az Éhezők viadala ezúttal csak pót-helyezéssel kerülhet csak fel a listára, afféle 11. helyet kapva. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) ezúttal gyenge színvonalú küzdelmeket folytat és bár a végére "betett" fordulat, illetve a földalatti üldözéses jelenet sokat javítanak a filmen, összességében gyengécske az egész. Az IMDb olvasóközönsége 7,0 -ra, blogunk 6,4 csillagra értékelte. Rendező: Francis Lawrence, forgatókönyv: Danny Strong, főszerepben: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson. A film IMDb lapja 

11mockingjay.jpg

10. Az U.N.C.L.E. embere (The Man from U.N.C.L.E.)

A korai James Bond filmeket idéző, sajátos stílusú, fanyar humorú és a legfurcsább (néha idegesítő) zenéket  „bevető” Guy Ritchie akciófilm az 1960-as években játszódik és egészen szórakoztató egyediséggel idézi meg számunkra a hidegháborús idők világát. A Filmworlds a lista 10. helyén értékelte. IMDb pontszám: 7.4, a mi értékelésünk: 6.5. Rendező és forgatókönyv: Guy Ritchie, főszereplők: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander. A film IMDb lapja.

10uncle.jpg

9. Elrabolva 3 (Taken 3.)

Az első résznél – mely valódi filmes bombaként robbant 2008-ban – gyengébb ugyan, de a másodikra köröket ver a sorozat legújabb fejezete, melyet 2015 januárjában mutattak be a mozik. A forgatókönyv sodró tempót diktál, és bár Liam Neeson formáján már látszódik 63 éves kora, azért meggyőző profizmussal kezd neki meggyilkolt felesége megbosszulásának. Az IMDb alábecsülve, csak 6 pontra értékelte, mi 6,5 csillagot adtunk neki. Rendező: Olivier Megaton, forgatókönyv: Luc Besson, főszerepben: Liam Neeson, Maggie Race, Famke Janssen. A film IMDb lapja.

9taken.jpg

8. 007 Spectre - A fantom visszatér (Spectre)

A legújabb James Bond film fogadtatása vegyes volt, és mi is úgy hisszük, hogy a kihagyott lehetőségek és a jól kitalált jelenetek érdekes keveréke a mű. Adatlapja megtekinthető: ITT. Ugyanakkor valljuk: a James Bond filmvilág nem egy egyszerű filmes megjelenítés, hanem - mint a Star Wars - egy saját életérzés is egyben. Erről bővebben, ITT olvashatod meglátásainkat. Értékelésünk: 6,8, IMDb pontszám: 7,1 Rendező: Sam Mendes, forgatókönyv: Ian Fleming, főszerepben: Daniel Craig, Monica Bellucci, Christoph Waltz, Ralph Fiennes.Saját kritikánk: ITT. IMDb

5jamesbond.jpg

7. Kémek hídja (Bridge of Spies)

Már régen vártunk egy színvonalas kém-filmre, és végre idén novemberben megkaptuk, mégpedig Steven Spielberg rendezésében. Kétségtelen: Tom Hanks nagyot alakít ebben a hidegháborús műben, melyet az IMDb 7,9 pontra, a Filmworlds blog pedig 6,8 pontra értékelt. Forgatókönyv: Matt Charman, főszerepben: Tom Hanks, Amy Ryan, Austin Stowell, Mark Rylance. A film IMDb lapja.

8hid.jpg

6. A beavatott 2-3. A lázadó (Insurgent)

Bár Shailene Woodley új frizurája (rövid haja) nagyságrendeket von le a 24 éves színésznő új szexepiljéből, a Beavatott második része szerintünk akció-gazdag és színvonalas alkotásra sikeredett. Ugyanakkor az is igaz, hogy lényegesen több van ebben a történetben és az Insurgent ennek csak töredékét tudta kiaknázni. IMDb értékelése megbüntette a kiaknázatlan lehetőségeket és csak 6,3 pontra értékelte a filmet, a mi „ítéletünk” 6,8. Rendező: Robert Schwentke, forgatókönyv:  Brian Duffield, főszereplők: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Theo James, Kate Winslet. A film IMDb lapja.

7beavatott.jpg

5. A kém (Spy)

Talán néhányan felvont szemöldökkel csodálkoznak azon, hogy a testes Melissa McCarthy „ökörködését” az előkelő hatodik helyre tettük, de a helyzet az, hogy ez a móka "stílusos-ökörködés” volt, jó adag eredetiséggel fűszerezve, nagyon szórakoztató formában. Tetszett a szókimondó, "nyílt-sisakos", bevállalós stílus, a többi színésztől (Statham, Law) eddig szokatlan karakter megjelenítés. Az IMDb 7,1 pontot, blogunk pedig 6.9 pontot  adott a filmre. Rendező és forgatókönyv: Paul Feig, főszerepben: Melissa McCarthy, Jude Law, Jason Statham, Morena Baccarin. A film IMDb lapja.

6spy.jpg

4. Star Wars: Az Ébredő Erő (The Force Awakens)

A filmes blogok heteken át taglalták az évtized legjobban várt filmjének jó és rossz tulajdonságait. A Filmworlds blog 48 órával az országos premier után szintén megírta a maga véleményét, mely a mérsékelt lelkesedés szintjén kezelte J.J.Abrams koppincs munkáját. Kritikánk ITT olvasható. Értékelésünk: 6,9, IMDb pontszám: 8,5 (és lefelé tart) Rendező és forgatókönyv: J.J.Abrams és Lawrence Kasdan, főszereplők: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Carrie Fisher. A film IMDb lapja.

4starwars.jpg

3. Mentőexpedíció (The Martian)

A Mentőexpedíció nagyon megnyerte tetszésünket és a filmes blogok világában a legmagasabb pontszámot adtuk Ridley Scott legújabbfilmjének. Az ok: eredeti, stílusos, kiváló a humora és van saját üzenete is.  Kritikánk ITT olvasható. Értékelésünk: 9, IMDb pont: 8,2. Rendező: Ridley Scott, forgatókönyv: Drew Goddard, főszerepben: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Deniels. A film IMDb lapja.

mentoexpedicio.jpg

2. Mission Impossible - Titkos nemzet (Rogue Nation)

Ha már idén készült egy kevéssé sikerült James Bond film, legalább kaptunk egy meglepően jó Mission Impossible alkotást is. Bár a „Titkos nemzetet” az IMDb pontozó-közönsége is jobbnak ítélte kategóriabeli riválisánál James Bondnál, mégis talán túl alacsonyan értékelték a lenyűgöző megoldások, bravúros kaszkadőr jelenetek, és stílusos karakter-megjelenítések idei második legjobb filmjét. Szerintünk viszont McQuarrie és Cruise érdemli idén az ezüst érmet. A „Titkos nemzet” nagyon jó munka, magas minőségen. Értékelésünk: 9 csillag, IMDb ítélet: 7,5 pont (sajnos) Rendező: Christopher McQuarrie, forgatókönyv: Drew Pearce – Bruce Geller, főszerepben: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Rebecca Ferguson. IMDb lap.

2mission_imp.jpg

1. Halálos iramban 7. (Fast and Furious 7.)

És elérkeztünk a szerintünk legjobb, idei aranyérmes helyezettünkhöz: a Fast & Furious legújabb, bravúros részéhez. Az IMDb értékelői valószínűleg látássérült „nézők” lehettek a Halálos iramban 7 rangsorolásakor, mert nem érzékelték James Wan, Vin Diesel és az azóta sajnos már elhunyt Paul Walker briliáns megoldásait. A film zseniális, látványos és a székhez szegező. Mintha egy nagy levegőt vennénk, mikor beülünk a moziba és csak a legvégén vennénk észre, hogy végig visszatartottuk lélegzetünket. Fantasztikus és lehengerlő a tempó és mindenki végig a maximumot nyújtja.  Értékelésünk: 9,2, IMDb pontszám: 7,3. Rendező: James Win, forgatókönyv: Chris Morgan, Gary Scott Thompson, főszereplők: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Jason Statham. A film IMDb lapja.

1fast_and_f.jpg

Ezúttal a legjobb 10 -be nem fért be nálunk több olyan filmes alkotás sem, melyeket máshol magasra értékeltek, mint például ausztrál gyökerei ellenére is az amerikai hamburger-kultúra egyik mélypontját jelentő, ízléstelen és gusztustalanul abszurd Mad Max 4, (mely színvonalban meg sem közelíti a valóban érdekes eredeti Mad Max filmeket), és szintén kimaradt a furcsára sikeredett Kingsman, a nagy csalódás Jurassic World, a főleg művészberkekben méltányolt Ifjúság, és az Emly Blunt "jutalomjátéknak" is tartott, (de amúgy dögunalmas) Sicario. Nem véletlenül maradtak ki. Láttuk őket, megfontoltuk és a 10. hely alá soroltuk mindegyiket. Ez van. Listánk szubjektív, és egyáltalán nem állítjuk, hogy vitathatatlan. Ugyanakkor hozzátesszük: az IMDb mai (2015.dec.29) listáján csak 6 olyan idei film szerepel, melyet 8 pont felett jegyeznek és ebből mi kettőt be is tettünk az első tízünkbe. [Whiplash (8,5), Ébredő erő (8,5), Agymanók (8,3), Mentőexpedíció (8,1), Mad Max (8,1), Visszatérő, Revenant (8,3)] (571/35)

Filmworlds blog

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr508216610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2015.12.31. 15:44:56

Az Ex Maxhina még felférhetett volna a listára. Nekem tetszett, még akkor is, ha valóban kicsit túldimenzionálták a rajongók!

Fortress 2015.12.31. 15:47:00

Jó a lista. Még mindig ez a legjobb, amit eddig láttam. Külön köszönet azért, hogy mellőztétek a Mad Max 4-et!

Pervenimus 2015.12.31. 15:50:08

Sok volt idén a "slágerfilm", olyan alkotás, melyet kultusz-szerűen imádtak a népek. Ilyen volt természetesen a Star Wars VII., a Mad Max 4. (érthetetlen módon), a Kémek hídja és az Ex Machina is. Ugyanakkor ebben az évben nagyon kevés valóban tartalmas alkotás született.

Nietzsche_ 2016.01.01. 12:43:06

Legalább 3-4 filmes blog listán is láttam három borzasztóan idegesítő és gyenge produkciót: a Mad Max 4-et, a Whiplash -t és a Kábszert (Dope)! Sajnos mindhármat láttam. A Mad Max 4 gusztustalan és gyerekesen nevetséges fos, a Whiplash egy kínlódás, egy triviális helyzetről, a Kábszer, meg gyenge mint a meggysör! Gondolom azért kerültek fel azokra a listákra, mert "menőzni" divat manapság!

Fortress 2016.01.01. 12:51:13

@Filantrop: Igen, .... valahogy úgy van ez, hogy a filmeket két szempontrendszerben lehet vizsgálni: érték és szórakoztatás szerint. A kettő nem mindig esik egybe. Van film, ami bugyuta, de szórakoztat és van film, amit kényelmetlen végigszenvedni, de kétségtelenül elültet valami a fejünkben, amin elrágódhatunk még egy darabig. Mint a képregény kontra Dosztojevszkij. Valahol mindkettőt szívesen olvassuk, de másként hatnak ránk.

A filmkritikusok szeretnek csak az egyik dimenzióban (az "értékvilágban) mozogni, mert azt hiszik (tévesen), hogy ha csak az ilyen alkotásokat értékelik magasan, akkor az saját szakmai reputációjukat növeli. Ez persze baromság! Örülök, hogy a Filmworlds mindkét "kategóriában" mozog, elvégre ki a bánat szeret csak művészfilmeket nézni orrba-szájba, és ki ne akarnak jókat szórakozni egy-egy akciófilmen, vagy vígjátékon!

Creativ3Form 2016.01.03. 14:28:49

@Filantrop: Inkább az a menő manapság, hogy a jó filmeket azért szidja valaki, mert direkt szembe akar menni a többséggel. Az átlagos, ezerszer látott sablon szarokba meg belemagyaráznak olyat, ami nincs is benne, de mivel azt meg nem szereti a többség, ők újra szembe mennek mindennel. Mert azt hiszik, ez a menő. ;-)

Creativ3Form 2016.01.03. 14:29:11

Elrabolva 3 és a Beavatott 2-3? Na ennyit a lista komolyan vehetőségéről. :-D Pedig alapjáraton vannak rajta jó és örvendetes filmek, de hogy az imént említett alkotások mit keresnek itt, holott az év legrosszabbjai között lenne a helyük (bezzeg a Mad Max-et ekézitek, pedig ezerszer többet ér az Elrabolva 3-nál vagy a Beavatott bármelyik részénél)...

Pervenimus 2016.01.03. 14:33:40

@Creativ3Form: Nos, nézzük a ti listátokat (Supnat): "Valami követ, Rókatündér, Victoria ... stb", Jesszus! Szerintem nem nagyon szólhattok ezek után a Beavatottért meg az Elrabolváért. :-)))

Creativ3Form 2016.01.03. 14:43:57

@Pervenimus: No offense, de a Valami követ az utóbbi évek egyik legnyomasztóbb hangulatú horrorja, a Rókatündér egy üde színfolt a magyar filmtermés utóbbi éveiben (elég erősen hajaz a Amélie csodálatos életére, ami szintén egy remek film), a Victoriában pedig több egyediség és stílus van, mint az Elrabolva 3 és a Beavatott filmekben együttvéve. :-)

Pervenimus 2016.01.03. 14:48:37

@Creativ3Form: ... mondod mindezt te. Én meg azt mondom: a valami követ egy gyenge, szimpla horror, amiből 12 egy tucat. Ezrével gyártanak ilyeneket. Néhányan látnak benne valami többet, aztán felkapja pár "kritikus". A Rókatündér nem üde színfolt, hanem egy nulla, a Victoria meg gyenge nagyon, mint a higított almalé.

Creativ3Form 2016.01.03. 14:55:14

@Pervenimus: A valami követ 12 egy tucat? Mert az Elrabolva 3 nem az az akciófilmek között ugye? :-D De ok, legyen így. Nincs értelme tovább vitáznunk mert nem fogjuk meggyőzni a másikat, ez már most látszik. Vannak jó filmek a listátokon, de egy-kettőnél azért tátottam a számat...ahogy ti is a miénken mint kiderült. :-D
A hangnememért meg sorry (komolyan írtam, nem kötekedésből).

Pervenimus 2016.01.03. 14:59:12

@Creativ3Form: Oké! Ez így korrekt. Egy dolog még: A Filmworlds blogon három olyan egyszerű fickó írogat, akik nem állítják magukról, hogy okleveles filmkritikusok volnának. Egyikünk történész, másikunk szociológus, harmadikunk mérnök. És szeretjük a filmeket. Nálunk a fő szempont mindenkor a szórakoztató érték! Ahogyan beköszönőnkben is vagyon:

"Szubjektív vélemények, elemzések és kritikák filmekről mozirajongóknak, elsősorban az alapján, hogy mennyire szórakoztatóak az egyes alkotások."

Nietzsche_ 2016.01.03. 15:13:15

@Creativ3Form: ... így is lehet ezt látni, de megfordítva is: felkapni a többi filmes blog véleményeit egy-egy zseniálisnak kikiáltott fosról és belemagyarázni minden áron valami pluszt, hogy aztán az legyen a benyomása az olvasóknak, hogy ezek aztán nagyon értenek hozzá. A másik tendencia: kikaparni nézhetetlen és jórészt ismeretlen szarokat, amelyekbe könnyen beleerőszakolható valami művészi jelleg, majd feltenni a listákra és kritikákban áradozni róla, hogy az jöjjön le: ez a fickó, hogy kiszúrja a rejtett értékeket!

Nagyon sok filmes blogon csinálják!

Fincherista 2016.01.03. 16:50:58

@Pervenimus: @Filantrop: Ha már szóba került a listám, akkor úgy érzem nekem is illő valahogy reagálnom. Számomra és alighanem @Creativ3Form: kolléga számára is a film egy külön élmény kell, legyen, ami nem feltétlenül a kikapcsolódást jelenti, hanem egyszerűen újszerűen hat. A '80-as évek horrorjainak szerelmeseként a Valami követ számomra igazi üde színfolt, míg a Victoria az egyetlen egy jelenetével annyira különleges volt, hogy nem éreztem volna teljesnek a rangsort, ha pont ezeket hagyom le. A Lizát teljesen megértem, ha inkább visszataszítónak tartja valaki, ám Wes Anderson és Jeunet filmjeinek kedvelőjeként ezt is élveztem, külön öröm volt számomra, hogy van magyar "megfelelője" az említett művészek munkásságának.
Természetesen minden lista, vagy bármelyik film megítélése szubjektív (mert hát kinek mi jön be?), ezért nem érzem szerencsének a kolléga kritikáját, mint ahogyan a cikkben használt "Az IMDb értékelői valószínűleg látássérült „nézők” lehettek a Halálos iramban 7 rangsorolásakor" kifejezést sem.
"Zseniálisnak kikiáltott fos" és a folytatásához megint csak azt tudom megemlíteni, amit az elején írtam: ki és mit keres egy filmben. A kritikusok általában a művészeti értéket keresik (mást, mint egy átlagnéző), mivel én sem vagyok hivatalos kritikus, így úgy fogalmaznám, a számomra különleges élmény gyakran egybeesik azzal. Gyakran igen, még gyakrabban nem. Sokkal több kritikusok által "felkapott" alkotásban csalódtam, mint amennyit élveztem.
"Nagyon sok filmes blogon csinálják!" - ez sem igaz ebben a formában. Egy blog írói között sincs feltétlenül konszenzus. Elég megnézni a Filmbook-ot, ahol Santino az év legjobbjának, míg scal az év egyik legtúlértékeltebb alkotásának minősítette a Birdmant. Embere válogatja. A vicces pedig az, hogy egyikőjük sem téved, de egyikőjüknek sincs igaza. :)

Pervenimus 2016.01.03. 16:52:03

@Fincherista: Ez egy nagyon szimpatikus hozzászólás volt! És teljesen egyetértünk vele! Máris kedvelünk! ... De tényleg! :-)

Pervenimus 2016.01.03. 16:53:34

Amúgy a listánkban írtak védelmében, a

"Az IMDb értékelői valószínűleg látássérült „nézők” lehettek a Halálos iramban 7 rangsorolásakor"

Poénnak (viccnek) szántuk! Ennyinek bele kéne férnie. :-)

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.01.03. 17:01:57

@Fincherista: Szia Fincherista! Végre ideértem én is. Szóval:

A Filmworlds blog azért jött létre, mert a sok száz egyéb filmkritikus-blog mellett mi a "szórakoztató értéket" szeretnénk képviselni és nem a "művészeti értéket" Hiszen nem vagyunk művészemberek. Ezt leírtuk bemutatkozásunkban is:

filmworlds.blog.hu/2015/12/20/udvozlunk_a_blog_hu-n_53080

Bár nem vagyunk hivatásos kritikusok és újságírók sem, azért sokat írunk (különböző más oldalakon) és rengeteg filmet nézünk (főleg így hárman együttesen)! Azt gondoljuk nem baj, ha van egy olyan blog is, ami a egyszerűen a "hétköznapi" élvezhetőség szerint értékel. (Bár a művész-érzékenységet is képviseli köztünk valaki.)

Nem akarunk senkit megbántani véleményeikkel és nem is muszáj velünk egyetérteni! Mi azt írjuk le csupán, amit gondolunk! Sem többet, sem kevesebbet! :-)

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.01.03. 17:08:56

... amúgy David Fincher filmjeit mi is szeretjük. A Hetedik ott az öröklistánkon is. Nagyon jó stílusú rendezőnek tartjuk!

Fincherista 2016.01.03. 17:56:46

@Pervenimus: A szarkazmusdetektorom finomhangolásra szorul néha, de így már értem, köszönöm. :)

@Harmat Árpád Péter: Persze, értem én, csak a listám kapcsán gondoltam, megosztom a gondolataimat. Egy-egy műfajjal foglalkozó blogoknak (pl. horror, trash, noir...) is megvannak az olvasói, így itt is biztos gyorsan kialakul a bázis, kiváltképp, ha ilyen szép, kerek írások születnek majd, mint a Casablancáról szóló.
süti beállítások módosítása