Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

A 12 legjobb háborús film [20.]

2016. január 23. - Harmat Árpád Péter

A filmtörténet tele van jobbnál jobb háborús filmmel, így nem könnyű feladat a 12 legjobb kiemelése. Mi mégis megpróbálkoztunk vele azzal a kitétellel, hogy értékelésünk és rangsorolásunk kettős: egyrészt az 1 -től 12 -ig terjedő listán kifejezetten a "háborús kategórián" belüli helyezést adtuk meg, ám a pontozással önmagában a filmet értékeltük, saját szempontrendszerünk alapján (Így fordulhat elő például, hogy a "Zongoristát" 9 pontra értékeltük, ám a háborús filmek listáján csak a 10. helyre került, miközben a lista első helyezettje "csak" 8,6 pontot kapott.) Listánk szubjektív és nyilván temérdek egyéb jó film is létezik, melyeket mások beválogattak volna a 12 legjobb közé. A Filmworlds azonban (átgondolva) ezt a sorrendet alkotta:

  1. Harag – Fury

David Ayer rendező 2014-es, nézőket megosztó filmje éppen felfért listánk 12. helyére, mégpedig a főszereplők: Brad Pitt és Shia LaBeouf kivételes alakítása miatt. Bár a történet némileg amerikanizált formában, idealizáltan és több helyen heroikusra nagyított módon, (sőt a történethűség sérülésével) mutatja be egy amerikai harckocsizó egység második világháborús „kalandjait” a nyugati fronton, a film szereplői hitelesen „hozzák” karaktereiket. Az amerikai M4 Sherman harckocsik és német Tigrisek bemutatása pedig valódi csemege a haditechnika és hadtörténet iránt érdeklődők számára. Értékelésünk: 7,5 pont, melynek indoklása saját kritikánkban olvasható: ITT.

9_01harag.jpg

  1. A híd túl messze van

Richard Attenborough rendező 1977-ben sztárok sokaságával dolgozta át filmes alkotássá Cornelius Ryan hadtörténész, saját kutatásai alapján megírt, fantasztikus, második világháborús könyvét. A kivételes hosszúságú, 176 perces alkotásban szerepet kapott Sean Connery mellett James Caan, Michael Caine, Robert Redford, Gene Hackman, Edward Fox, Antony Hopkins, Ryan O’Neal és Lawrence Olivier. A történet tehát valós: a szövetségesek legnagyobb légideszant hadművelete Hollandiában, a hidak megszerzéséért. A hadművelet akár sikeres is lehetne (a film az lett) ám a harcok végkimenetele mégsem lesz az, mert "a híd túl messze volt". Értékelésünk: 8,0

a_hid_tul_messze_an.jpg

  1. A zongorista

A The Pianist rendhagyó helyet foglal el a legjobb háborús filmek listáján, mivel nem a frontokon játszódik, hanem egy lengyelországi zsidó zongorista (Wladyslaw Szpilman) hányattatásait és csodával határos megmenekülését mutatja be a nácik által megszállt Varsóban. Roman Polanski egyik legjobb filmje egyszerre háborús dráma és életrajzi mű is, melynek premierjére 2002-ben a Cannesi Fesztiválon került sor. (Itt rögtön Arany Pálma díjat nyert.) Az alkotás egy évvel később bezsebelt még három Oscart is és az egész világot „bejárta”. A film főhősének karakterét Adrien Brody alakítja egészen fantasztikus játékkal. A mű bemutatja a mindent túlélni akaró zsidó zongorista megmenekülésének történetét: azt, ahogyan megússza az egyik haláltáborba való elszállítását, ahogyan bujkál a varsói gettóban, a keresztény barátok segítségnyújtását és végül egy német tiszt egészen megdöbbentő – de számára az életet jelentő - beavatkozását. Bár a Zongorista a háborús-film kategóriában csak a tizedik helyet kapta nálunk, más szempontból a legjobb valaha készült filmek egyike. Értékelésünk: 9,0.

zongorista.jpg

  1. 9. A szakasz

Oliver Stone négy Oscart nyert, 1986 –os filmdrámája, a Platoon az egyik legismertebb háborús film a világon. A történet Vietnámban játszódik, ahol az USA az 1960-as évek végén közel fél millió katonáját állomásoztatja és küldi harcba a kommunista vietkong ellen. A film egyik főszereplője Chris Taylor (Charlie Sheen) zöldfülűként csöppen a Vietnámi háború közepébe és ismeri meg alakulata jó és rossz alakját: Elias őrmester (Willem Dafoe) és Barnes törzsőrmestert (Tom Berenger). A háború közepén a két altiszt külön kis harcot is vív egymással, bemutatva, hogy a vérengzés mennyire képes felszínre hozni az emberek kegyetlen és embertelen énjét. A szakasz egy megrázó alkotás, mely elgondolkodtató élességgel mutatja be a háború borzalmait. Értékelésünk: 8,0

szakasz.jpg

  1. Schindler listája

Steven Spielberg, hat Oscart nyert, 1993-as történelmi drámája a Zongoristához hasonlóan a zsidók sorsán keresztül mutatja be a háború borzalmait. Főhőse Oscar Schindler valós történelmi figura, aki a második világháborúban 1200 halálra ítélt zsidót mentett meg a gázkamrától, mégpedig vagyona, pénze és befolyása segítségével. A film főhősét Liam Neeson alakítja élete talán legjobb játékát bemutatva. A mű egyedi módon, fekete-fehér felvételekkel teszi valóság hűbbé a hátborzongató helyszíneket, például a plaszówi kényszermunka tábort és Auschwitzot. A Schindler listája „háborús filmként” csak a 8. helyre került, ám önmagában a legjobb alkotások közt a helye. Értékelésünk: 8,5.

schlinder_list.jpg

  1. Kémek a sasfészekben

Brian G. Hutton rendező 1969-es, 158 percre nyújtott kalandfilmje Alistair MacLean író, fantasztikus könyve alapján készült. A film fordulatos és érdekes akciókkal teli kivitelben egy egészen egyedi történetet tár elénk: a szövetséges főhad-parancsnokság egy különleges kommandós csoportot küld a Bajor Alpokba, ahol a németek Sasfészek –nek nevezett, hegycsúcson elhelyezkedő és így szinte megközelíthetetlen erődjébe kell bejutniuk. Közben azonban kiderül: valójában a szövetségesek közé beépült német kémek lebuktatása a fő cél és senki nem az akinek mutatja magát. Richard Burton és Clint Eastwood alakítása egészen kiemelkedő, de igazából maga a sztori és az utolsó pillanatokban is meglepetéseket tartogató történet teszi színvonalassá a filmet. Értékelésünk: 8,2

kemek_a_sasfeszekben.jpg

  1. A piszkos tizenkettő

Robert Aldrich rendező 1967-es, egy Oscar-díjat bezsebelt, 145 perc hosszúságúra nyúlt műve valódi nagy klasszikus a háborús filmek körében. A sztori E. M. Nathanson tollából származik és magával ragadja az embert. A második világháborúban az angol-amerikai szövetségesek, egyköztörvényes bűnözőkből álló csoportot képeznek ki diverzáns feladatokra, majd ledobják őket a megszállt Franciaországban, mégpedig náci vezetők meggyilkolása céljából. A film fordulatos, izgalmas és színvonalas alakításokkal teli. Főszerepekben: Charles Bronson, Telly Savalas és Donald Sutherland. A bűnözők kiképzésével megbízott Reisman őrnagy szerepében Lee Marvin, élete talán legjobb alakításával színesíti a filmet. Értékelésünk: 8,1.

piszkos12.jpg

  1. A halál 50 órája

Ken Annakin rendező 1965-ös drámája, a Piszkos tizenkettőhöz hasonlóan klasszikus darab a háborús filmek körében. A művet Henry Fonda, Charles Bronson és Telly Savalas alakításai teszik emlékezetessé. Külön kiemelendő Robert Shaw, aki hitelesen jeleníti meg Hessler német ezredes karakterét. A történet valós eseményeken alapul, hiszen a németek 1944 karácsonyára időzített, nagy ellentámadását mutatja be az Ardennekben. Ha a német hadművelet sikerrel jár, a második világháború menetében fordulat következhet be. A 167 peres játékidő kicsit elnyújtottnak tűnik, ugyanakkor a háborús képek, felvételek, csatajelenetek igényes bemutatása miatt megéri megtekinteni minden percet. Értékelésünk nem lehet kevesebb, mint: 8,4.

halal50oraja.jpg

  1. Ryan közlegény megmentése

Steven Spielberg 1998-as, öt Oscarral jutalmazott filmje, az utóbbi 20 éve egyik legjobb háborús alkotása, mely méltán kerül az 5 legjobb mű közé ebben a kategóriában. A történet kissé sablonosnak tűnik: a második világháborúban a szövetséges katonai parancsnokság egy kis létszámú egységet küldd egy bizonyos Ryan közlegényért, hogy felkutassák a franciaországi fronton és hazavigyék, mivel testvérei elestek és ezzel a gesztussal szeretnék a családot mentesíteni az újabb áldozattól. A főszerepben Tom Hanks fantasztikusat alakít és egészen rendkívüli a filmtörténet talán legjobb csata-jelenete is a normandiai partraszállásrólRészletes kritikánk elolvasható: ITT. Értékelésünk: 9,0

ryan.jpg

  1. A bukás

Oliver Hirschbiegel német rendező, 2004-es drámája - mely Hitler utolsó napjait mutatja be egészen elképesztő realizmussal és Bruno Ganz kitűnő alakításával – merőben új megközelítéssel tárja elénk a náci diktátor életének legutolsó fejezetét. A film sajátos értéke a minden korábbinál objektívebb ábrázolás, mely nem törekszik démonizálni Hitlert, hanem megpróbálja hús-vér emberként jó és rossz oldaláról is bemutatni. Láthatjuk a Führer félelmeit, tehetetlenségét és főnöki erényeit is, melyben észrevehető, hogy ő is csak egy ember volt csupán. A mű másik nagy pozitívuma, hogy megtekinthetjük benne a Kancellária-bunkert is, ahogyan 1945 áprilisában kinézhetett és láthatjuk azt a néhány embert is, akik azokban a bizonyos végső napokban körülvették Hitlert. Részletes kritikánk elolvasható: ITT. Értékelésünk: 9,0 pont!

hitler_1.jpg

  1. Ellenség a kapuknál

Jean-Jacques Annaud rendező 2001-es filmje, mely a sztálingrádi csata részleteit tárja elénk, mégpedig egy orosz mesterlövész sorsán keresztül, kivételesen élvezetes, szórakoztató és olykor megrázó élethűséggel mutatja be a két fél gigászi küzdelmét 1942/43 telén. A főszerepben Jude Law, Joseph Fiennes és Rachel Weisz egészen kivételeset alakítanak. A film képi világa fantasztikus, Sztálingrád rommá lőtt városrészei kiemelik a heroikus küzdelem elkeseredettségét. Ed Harris rezzenéstelen arccal alakítja az orosz mesterlövész kiiktatására küldött német tisztet. A film igaz történeten alapul, hiszen egy Vaszilij Zajcev nevű orosz katona valóban kivételes eredményt produkált a sztálingrádi csata során, amikor összesen 225 német tiszttel végzett. Értékelésünk: 8,6

ellensega_kapuknal.jpg

  1. Kelly hősei

Némi elfogultsággal ugyan, de listánk első helyére Brian G. Hutton rendező 1970-es nagy klasszikusát helyeztük: a Kelly hőseit (Kelly's Heroes). A film nagy adag humorral és sajátos nyelvezettel tárja elénk a második világháború nyugati frontját, mégpedig egy amerikai egység magán-akcióján keresztül. Néhány „tökös” amerikai katona ugyanis fejébe veszi, hogy önállósítva magát áttör a német vonalak mögé és kirabol ott egy francia bankot. A film külön érdekessége, hogy rávilágít a második világháborús amerikai katonák laza, könnyed, vagány stílusára és életfelfogására, mely éles ellentétben áll a németek junker-szellemével, mely mindent a fegyelem mögé helyez. A Kelly hőseit az akkoriban csak 40 éves Clint Eastwood alakítása mellett Telly Savalas, Don Rickles és Donald Sutherland játéka teszi felejthetetlenné, megmutatva, hogy a háborúnak létezik egy másik, humorral is felfogható oldala. (Érdekességként említem meg: a Kelly hőseinek a francia kisvárosban játszódó végső jeleneteit - vagyis a bankrablást - egy ma Horvátországhoz tartozó, akkoriban jugoszláv kisvárosban vették fel, melynek neve: Vizinada. A település az Isztrián található, Motovun mellett.) Értékelésünk: 8,6.

kelly_hosei.jpg

A listán minden film 7 és 8,9 pont közt szerepel az Internet Movie Database oldalán. Legtöbb pontra a Schindler listáját (8,9), a Ryan közlegényt (8,6) a Zongoristát (8,5), illetve a Bukást (8,3) és a Szakaszt (8,1) értékelték. Nyilván helyet kaphatott volna még a listán ezernyi más, színvonalas háborús alkotás is, mint például: a "Das Boot", a "Szarvasvadász", a "Híd a Kwai folyón", "A bombák földjén", a "Sólyom végveszélyben", az "Apokalipszis most", a "Levelek Ivo Dzsimáról", a  "Navarrone ágyúi", a "Bőrnyakúak", a "Pearl Harbor", "A tábornok", a "Zöld Zóna", a "Háborús fenevad", a "Valkűr", a "Casablanca", a "Jó reggelt Vietnám", a "Szahara", a "Leghosszabb nap", a "Sztálingrád", az "U-571", a "Katonák voltunk", a "Nap könnyei", a "Hart háborúja"... stb, hogy csak 23 másik, kategóriabeli alkotás említsünk  ... DE ... sajnos mint tudjuk a 12 legjobb háborús film közé csak tizenkettő és nem 50 vagy 100 film férhet el. ("A 20 legjobb háborús film" listán a felsoroltakból több is helyet kapott.)  A szubjektivitással szembe pedig talán csak a filmes díjak (Oscar, Cannes) száma vagy a nagy filmes oldalak (IMDb, Mafab) szavazatai nyújthatnak némi segítséget. Ezek alapján és saját ízlése szerint mindenki megalkothatja a maga listáját!  

Házi film-öröklistánk

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

"Háborús film" szűkebb értelemben: Olyan filmalkotás, melynek cselekménye egy megtörtént XX. századi háborúhoz kötődik, és középpontjában háborús események állnak. A korábbi évszázadok (újkor, középkor, ókor, őskor) fegyveres eseményeihez kapcsolódó filmek a "történelmi-" vagy "kosztümös-" esetleg "életrajzi-" filmek kategóriájába tartoznak.

filmworlds_logo2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr758303856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2016.01.23. 22:30:10

Azt hittem, közmegegyezés van abban a tekintetben, hogy minden idők legjobb háborús filmje Elem Klimovtól a Jöjj és lásd.

TurboRudi 2016.01.23. 22:31:02

Van pàr, amit nem làttam. Volt màr, de szerintem is: das boot, full metal jacket, american soldiers - a day in iraq, lone survivor. A ryan közlegényt, föleg a partraszàllàst, valami jò cuccon érdemes megnézni.

Argus_ 2016.01.23. 23:11:06

Mekkora képmutatás már a kommentelőktől, hogy ideb@sznak egy rakás nyominger ruszki filmet csak azért, hogy tüntetőleg jelezzék: mennyire nagy arcok, amiért NEM amerikai filmeket tartanak nagyra. Pedig az összes orosz fostalicska film lószart sem ér. Nézze az, akinek két anyja van. Írtak ilyeneket, hogy

9. század - finn, orosz ukrán dráma
Jöjj és lásd -szovjet feliratos dráma (1985)

No meg ott a Das Boot, meg Sztálingrád, kész szenvedés mindkettő. A Hamburger Hill és az Apokalipszis élvezhetetlenek. A Levelek Iwo Dzsimáról megint csak nulla.

Kannás 2016.01.23. 23:11:27

Az igazán jó háborús film nem magáról a harcászati cselekményekről szól. Azt pontosan el tudjuk olvasni jelenésekben, visszaemlékezésekben.
Sokkal érdekesebb az, hogy kiből mit hoz ki egy ilyen kifordult, abnormális környezet, meddig tart ennek az őrületnek a feldolgozása, ha lehet egyáltalán. Ez alapján az én listám:

1. Ötödik Pecsét
2. A Mások Élete (a hidegháború is háború!)
3. Hideg Napok
4. Utószezon
5. Őfelsége Pincére Voltam. (könnyedebb műfajból)

Könyvben meg elég egyértelmű a James Jones nagy trilógia (Most és Mindörökké, A Vékony Vörös Vonal, Fütty) Vonnegut 5.sz. Vágóhídja és Heller 22-es Csapdája. Kár, hogy az ezekből készült filmek vagy félreértik, vagy töredékét adják a könyveknek...

safranek 2016.01.23. 23:11:35

Levelek Iwo Jimáról, Katonák Voltunk, 85C MoPic, Vidd hírűl a Spártaiaknak, Forbidden Ground, Nyugaton a helyzet változatlan, Galipolli,...

BéLóg 2016.01.23. 23:11:39

@A megvalósult amerikai ólom..: Patton típusú amcsi harckocsik? Szerintem ilyen sosem volt. Talán Shermant akartál írni?
Nem konkrétan háborús, hanem háború utáni film (mint a Hamu és gyémánt) de mégis jó: Ameddig a lábam bírja.

Orszag 2016.01.23. 23:11:42

Nyugaton a helyzetből az elsőt ajánlanám, ahol párezer veterán német katona a statisztéria.

Filmflash. 2016.01.23. 23:18:08

Hihetetlen hogy van olyan élő ember, akinek a "Jöjj és lásd" egy jó film!

xtlight 2016.01.23. 23:27:45

Ivan Csonkin közlegény élete és különleges kalandjai :)

Balt 2016.01.23. 23:43:11

@Kannás: "Vonnegut 5.sz. Vágóhídja"

Hó, de tényleg! (Nem olvastam, csak moziban láttam anno, de még 14 évesen is nagy hatással volt rám.)

Balt 2016.01.23. 23:43:20

@Sir lovag: "egy rakás nyominger ruszki filmet csak azért, hogy tüntetőleg jelezzék: mennyire nagy arcok"

Ha már lúd: Eisenstein: Jégmezők lovagja? :)
www.imdb.com/title/tt0029850

Egyszer nyugdíjas leszek én is 2016.01.23. 23:43:23

"A négy páncélos és a kutya" nálam örök kedvenc, érzelmi alapon ;-)

Fortress_ 2016.01.23. 23:48:01

Nehéz megérteni, hogy mit esznek sokan a lepusztult szovjet háborús filmeken. Mint a 9. század és a Jöjj és lásd? És náluk ezek a szarok benne lennének a legjobb 10-ben. Hihetetlen.

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.01.23. 23:57:47

A hozzászólásokból úgy tűnik, hogy legtöbben három filmet említettetek a listánkról kihagyottak közül legtöbbször:

1.) Jöjj és lásd - Szovjet filmdráma, 1985
2.) Das Boot - NSZK háborús dráma, 1981
3.) Apokalipszis most - Amerikai háborús dráma, 1979

Nos, ezek is kiváló filmek, de szórakoztató értékük - mely szempont volt a lista összeállításakor - elmarad a kiválasztottakétól. Szerintünk legalábbis. De persze ahogyan a posztban is írtuk: szubjektív a lista.

Robinzon Kurzor 2016.01.24. 00:10:20

Ha az is számít, amiben konkrétan nem lőnek, akkor: M.A.S.H.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.01.24. 00:11:59

@BéLóg: Íme:

en.wikipedia.org/wiki/M47_Patton

Sztem ezekkel váltották le a Shermanokat a vh. után..Igazából nem értem, hogy a filmhez miért német katonai felségjelzéssel festett amerikai tankokat használtak, amikor a 60-as években még bőven lehettek fellelhető eredeti német tankok is, persze ezek újbóli elintítása 15-20 év után nem lett volna egyszerű.
Az film elején lehet látni királytigriseket, de azok állnak..

eßemfaßom meg áll 2016.01.24. 00:25:57

+1 a "A Jöjj és lásd egy fos! "-ra

cardiobascuralis 2016.01.24. 00:47:13

@Sir lovag:
Ami azt illeti, elég hülye vagy az oroszutálatoddal.
Legalább nézd meg a f ilmeket (a faszért cseréli ki a f ilm karaktersort film-re?), utána mondj véleményt. Merthogy kurva jók.

Egyébként vannak olyanok is, mint a Mennyei királyság, meg akár az Egri csillagok. Ezek nem háborús filmek? Elég egyoldalú ez a válogatás.

Alick 2016.01.24. 00:47:23

Ha a tévéfilmeket is belevesszük, az Elitalakulat a hitelesség szempontjából is topon van.

eßemfaßom meg áll 2016.01.24. 00:47:55

nem tudom a szerzőknél mit jelent a "szórakoztató" szó háborús film kontextusban, de a Das Boot 3,5órás verzióját a lövöldözős filmekre méla undorral reagáló asszony együltőhelyben képes volt végignézni, szóval szvsz bőven megvan benne a szórakoztatási faktor pusztán már amiatt is mert kibaszottjó film

cardiobascuralis 2016.01.24. 00:48:06

@Kannás:
Magyarul A Címeknek Csak Az Első Betűje Nagybetű.

victor vacendak 2016.01.24. 08:02:25

@Holger Hartland: "Az ellenség a kapuknál" szerinted amerikai képzelgés a keleti frontról? A rendező: Jean-Jacques Annaud, az írók: Jean-Jacques Annaud és Alain Godard (franciák), a készítő filmstúdiók: KC Medien (német), Repérage (francia), Little Bird (ír), MP DOS (német), Swanford (angol). A szereplők kettő kivételével európaiak.
Az egyetlen kapcsolat amerikával, hogy egy William Craig nevű történész 1974-es könyvén alapul, legalább is a védők a németek ellen része a mozinak - ami sokévnyi kutatás után íródott, és a túlélők beszámolói alapján...tehát képzelgésnek ezt sem mondanám.

cardiobascuralis 2016.01.24. 08:04:04

@eßemfaßom meg áll:
Na igen, kinek mi a szórakoztató.
Én pl. horrort nem néznék (nem azért, mert utána nem tudok aludni, hanem mert borzasztó szarnak tartom magát a műfajt, bár Hitchcock filmjeit azért nem, de az talán nem is okvetlenül horror, legalábbis nem a Péntek 13, Sikoly és egyéb fosok kategóriája).

Egyallampolgar 2016.01.24. 08:04:30

@Kannás:
Szerintem az Őfelsége pincére voltam, csak részben háborús. Én személy szerint nagyon szeretem a filmet és a könyvet is, örülök hogy említed. Azzal viszont vitatkoznék hogy könnyed. Van benne humor, de néha nyomasztóan drámai. Igazi Hrabal.

Egyallampolgar 2016.01.24. 08:04:41

? Tényleg jó filmek, egészen jó sorrendben. De a Ryan közlegény mit keres itt? Video játék animációnak remek de mint film. Tom Hanks szánalmasan középszerű alak mint általában itt is. Tipikusan Tom Hanks-et alakít. Sutherland és Bruno Ganz teljesíménye mellett szánalmas. Monumentális amcsi háborús propaganda film az izléstelen fajtából. Szupcsi alakulat menti a család utolsó fiát, na persze.

reeingre 2016.01.24. 08:04:44

Soha többé háborút?

2016.01.24. 08:04:48

@csentecsa: Az 'allo, 'allo minden kategóriában 10-es!

2016.01.24. 08:04:54

@Kannás: Teljesen igazad van. Tű a szénakazalban? Inkább, mint a Kelly. Ami akár játszódhatna a vadnyugaton is. Egy mexikói bank....

TetraB 2016.01.24. 08:04:57

az én szubjektív listám:
Apokalipszis most
Őrület Határán
Schindler listája
Szakasz
Das Boot
Levelek Iwo Jimáról
A Nap birodalma
Született július 4-én
Híd a Kwai folyón
Ryan közlegény
Black Hawk Down

2016.01.24. 08:05:52

@Filmworlds blog: Szerintem nagyon nincs igazad. Amíg az Apokalipszis egy folyamatában egyre inkább eldurvuló, noir, bemutatva a háború borzalmait és lélekre gyakorolt hatását, a Kelly egy limonádé, az ilyen is lehetett volna a háború, ha Hollywoodban írják, Míg a Das Boot a víz alatti rettegést, a háborút magát mutuja be, a Ryan egy vacak, negédes propaganda, és nem beszéltem a szórakoztató filmekről, a kvázi vígjátékokról. Kár, hogy a 22-es csapdája egy filmművészeti karaktergyilkosság....de azért a M.A.S.H. hogy kimaradjon????

egyedi 2016.01.24. 08:05:57

@Alick: én is azt írtam volna az első helyek egyikére

krferi 2016.01.24. 08:06:09

Ha a Ryan egy súlyos propagandafilm, akkor ezek a foshalom régi ruszki csodák mégis mik?

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.01.24. 08:18:56

Nyilván a lista egyik elemét sem fogjuk kicserélni, hiszen alapos megfontolás után került be mind a tizenkettőbe. A sokat emlegetett "Apokalipszis most" például ugyan valóban bemutatja a vietnámi háború borzalmait, de azzal együtt iszonyúan vontatott, unalmas alkotás (dacára Coppola és Brando minden igyekezetének). A 70-es, 80-as évekbeli orosz-ukrán filmek, alacsony szórakoztató értékük miatt "maradtak távol" a listától. A Das Boot -tal is voltak gondjaink.

A listán legtöbbször reklamált Zongorista és Ryan közlegény viszont szerintünk méltán lehetnek a tizenkét legjobb közt (amit a nagy filmes elismerések is bizonyítanak - hisz a két film együtt 8 Oscart kapott). Érzékletesen mutatják be a háborút, fantasztikus képi világgal, nagyszerű színészi teljesítményekkel. De mint már annyiszor elhangzott: a filmek megítélése a szubjektumok világába tartozik, és jórészt ízlés kérdése.

ötköb 2016.01.24. 09:17:13

Lassanként jutnak eszembe a dolgok:
Bosszú - francia fsz: Philip Noiret

ötköb 2016.01.24. 09:17:19

Csendesek a hajnalok - szovjet fílm de aműfaj egyik legjobbja!

a ló másik oldala (törölt) 2016.01.24. 09:17:27

Nem rossz lista. Ez nyilván szubjektív, de párat hozzácsapok ehhez a listához:
Az Őrület határán
Stalingrad
Vaskereszt
Híd a Kwai folyón
Nyugaton a helyzet változatlan
Das Boot
Egri Csillagok
80 Huszár
A Kőszívű ember Fiai
(Az utóbbi három gyerekkori kedvenc :))
Biztosan van még pár, amit ide lehetne írni, de most csak ezek ugrottak be...

Bell & Sebastian 2016.01.24. 09:17:51

A Sztálingrád térhatású, orosz változata (populáris kategóriában) nem rossz, nem véletlenül nem vetítették Európában. Teljesen más felfogás, mint amit megszokhattunk arról az oldalról.

Conchobar 2016.01.24. 09:17:55

Valahogy kimaradt addigiekből a 'A midwayi csata', amely az amerikai japánok sorsának érintésével, valamint a csatajeleneteivel helyet kér

Balt 2016.01.24. 09:51:54

@Egyallampolgar: Tom Hank pont attól hiteles, hogy önmagát, az "esendő kisembert" alakítja - igen, még a Ryanban is.

Buchhalter 2016.01.24. 09:52:20

@Alick: hiteleség??4 Nevetséges!Az egyik részben 30 SS-t lőnek agyon 1 fő veszteséggel!Anno ezért nagyon sokan búcsút intettek a sorozatnak!A Harag dettó ugyanez,a végső csta a afilmben sose történt meg,de propagandának jó amerikában a leendő hülye gyerek ágyútöltelékeknek ,hogy mi milyen fitti gyereke nép vagyunk.A Ryan bár tényleg szintén propaganda de legalább a harci jelenetekben tisztesen hullnak az amcsik is.Az Indexnek aza védekezésemeg hogy csak a szórakoztatás értékáét nézték ,elég gyenge.

Balt 2016.01.24. 09:52:29

@cardiobascuralis: :) Angolul se értem ezt a hagyományt, de legalább ragaszkodnak hozzá, mint az anti-keverőcsaptelephez meg a baloldali közlekedéshez. :)

Balt 2016.01.24. 09:52:35

@eßemfaßom meg áll: Pedig az eredeti sorozat az igazi! :) Jó, azért azt ismerjük el, hogy ez egy kamaradarab, nem a klasszikus tízezer statisztát felvonultató csinn-bumm cirkusz. :)

Balt 2016.01.24. 09:53:00

@A megvalósult amerikai ólom..: Jé, télleg! Én amikor utoljára láttam - már katonaviseltként - T34-esekre tippeltem volna, de hát úgy látszik (külsőleg) akkoriban ez volt a sikermodell, ami a jenkiknek is mintául szolgálhatott. :)

Filmflash. 2016.01.24. 09:59:50

Szerintem nincs abban semmi meglepő, ha a "legjobb háborús filmek" körülbelül 500 darabból álló listáján az első 12 helyre zömében második világháborús filmek kerülnek (A szakasz kivételével). Érthető, mert ha meggondoljuk mégis csak ez a háború volt a történelem eddigi legnagyobb méretű harca 4 kontinensen.

Ami meg a ruszki filmeket illeti: már elnézést de nézze ezeket az, akinek két anyja van. Szarok ugyanis. Lehet, hogy bemutatják a nagy büdös orosz nyomort a háborúban, de azt meg k*rvára nem akarom bámulni.

DarrellEReviS24 2016.01.24. 10:06:34

A tábornok
Apokalipszis most
Sólyom..
....de az abszolút kedvencem a Thin red line

egyinges 2016.01.24. 13:00:49

Spartacus
Trója
Rettenthetetlen
Egri Csillagok
9. század
Háborús Fenevad
Forrest Gump
Szarvasvadász
Az élet szép
Hotel Ruanda

Első kérdésem az lenne, mi a háborús film definíciója? Háborús korszakban játszódó film, vagy egy háborús eseményt teljes egészében bemutató film? Csak azért, mert sok háború volt az elmúlt 5000 évben. Ezen kívül sok olyan esemény volt, ami háborúhoz köthető, mégsem harci eseményről szól (pl. népirtások).

2016.01.24. 13:00:54

Passchendaele (2008)

Annak, aki ért angolul...

Morodell 2016.01.24. 13:01:09

Nálam tuti top 10-es lenne a My Way is, fura, hogy eddig senki se említette... És a japán Az Örökkévaló Zéró is megéri a rászánt időt, legjobb kamikazés alkotás és simán köröket ver a Pearl Harbor-ra. Mondjuk ezek még csak pár éve készültek, a listán meg sok a "klasszikus" darab.

kutyás majmok (törölt) 2016.01.24. 13:01:33

@Balt: "Én amikor utoljára láttam - már katonaviseltként - T34-esekre tippeltem volna"

Tudod mikor vagy te katonaviselt... Én már 16 évesen meg tudtam különbözetni egy orosz tankot egy nyugatitól, de fel tudtam ismerni az összes harckocsi típust abból a korszakból. A kézi fegyvereket úgyszintén. Kár volt megszólalnod, de nem baj, mert most is szénné égetted magad, mint mindig.

kutyás majmok (törölt) 2016.01.24. 13:01:41

A Fury egy rakás szar, mit keres ezen a listán? Amerikai gicss, a valóságnak sem felel meg. Egy erdőbe telepített 88-ast egy szaros Sherman így nem tudna megközelíteni, nem hogy egy Tigris tankot. Mindenki tudja, hogy egy Tigris tank kilövésére 5-6 Sherman-t kellett feláldozni.
Az orosz "Fehér tigris" sokkal jobb és hitelesebb, érdemes megnézni magyar felírattal a jutubon.

Skatulya bácsi megmondta 2016.01.24. 13:01:44

Kelly hősei mindörökké!

De hol is van a Top Secret? :)

CyberPunK 2016.01.24. 13:01:47

TORA!TOR!TORA!? Battle of Midway? The longest day?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2016.01.24. 13:01:54

@Yumurdzsak: valamennyire idetenném a zongoristát is

viszont lehetne m.a.s.h. vagy 22-es csapdája

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.01.24. 13:53:32

A leghosszabb nap, Nyugaton a helyzet változatlan (79-es változat), de ha lazábban definiáljuk, akkor A sas leszállt. Ha még lazábban, akkor M.A.S.H.

Az Ellenség a kapuknál történelmi hitelesség szempontjából gáz (jó, mondjuk A piszkos tizenkettő is, de az legalább nem próbál meg úgy tenni, mintha történelmi film lenne), a Fury meg minden szempontból :)

Dr_utcai_arcos 2016.01.24. 13:53:41

@exterminador: Hát, a Jöjj és lásd egy kimondottan irritáló, csapnivalóan rossz film, az égetéses jelenetet leszámítva. Végignéztem, csak hogy elmondhassam láttam, de semmi nem tudna rávenni, hogy még egyszer megnézzem :/.

Dr_utcai_arcos 2016.01.24. 13:53:52

Gondolom sokan elmondták már, csatlakozom: LOL.

chepunk 2016.01.24. 13:53:56

Igencsak a listára kínálkozna a Gettysburg!

chepunk 2016.01.24. 13:54:09

@kutyás majmok:

A Fehér Tigris meg a hitelesség? Nem kéne gyógyszerre inni! A ruszki ótvar propaganda legalja! A takokkal beszélgető tankban sült idiótával, az el-el tűnő magányos Tigrissel, ami egyszer egy mocsárban rejtőzik el :-)! Tigris tank a mocsárban, aha toronyig rejtőzne és alig lehetne kimenetni onnan...

backbencher 2016.01.24. 13:55:21

@Filmworlds blog:
Filmworlds blog 2016.01.24. 8:18:56-ra valasz

Nem kifogasolni akarom az "alapos megfontolast", de a lista mind a 12 db-ja a Mo-n dvd-n megjelent haborus filmekbol lett osszevalogatva.
Ha ezt vesszuk alapul, akkor ertheto az osszeallitas.

Mas kerdes, hogy a haborus filmeknel alapvetoen ket fo dologra koncentralnak:
(a) a haboru borzalmainak, az abban (aktivan vagy passzivan) reszt vevo emberekre gyakorolt hatasainak bemutatasara - ahogy erre a Filmworlds blog is hivatkozik; ES
(b) a haborus harccselekmenyek, tortenesek eredetiekhez hasonlo megtortentere.

A fenti ket tenyezo kozotti helyes aranyt mindig is nehez volt megtalalni.
Mas kerdes, hogy mas szemmel nezi az a listat, akik mar szemelyesen at- es tulelt vmilyen haborut, es mas szemmel az, aki nem.

Ezert tunik szamomra (es gondolom masok szamara is) az "eredeti" 12-es lista olyannak, amibol tobb olyan film is kimaradt, amelyet erdemes lenne bele tenni.

Ezert ket alternativ listat javasolnek; az egyikben inkabb a harccselekmenyek, tortenesek a hangsulyosabbak, mig a masikban a haboru (es annak kovetkezmenyeinek) borzalmai.

Lista H (harccselekmenyek hangsulyosabbak):

1. A hid tul messze van (A Bridge Too Far, USA, 1977)
2. A leghosszabb nap (The Longest Day, USA 1962)
3. Passchendaele (nem volt Mo-n forgalmazva) (CAN 2008)
4. Kokoda (nem volt Mo-n forgalmazva) (AUS 2006)
5. Storming Juno (nem volt Mo-n forgalmazva) (CAN 2010)
6. Tobruk (CZ-SK, 2011)
7. Az angliai csata (Battle of Britain, USA 1970)
8. A midway-i csata (Midway, USA 1976)
9. Pearl Harbor (Pearl Harbor, USA 2001)
10. A fegyverek szava (Windtalkers, USA 2002)
11. Ellenseg a kapuknal (Enemy At The Gates, US 2000)
12. A sas leszallt (The Eagle Has Landed, USA 1976)

Lista B (borzalmak emberekre gyakorolt hatasa hangsulyosabb):

1. A szakasz (The Platoon, USA 1986)
2. Schindler listaja (Schindler's List, USA 1993)
3. Ryan kozlegeny megmentese (Saving Private Ryan, USA 1998)
4. Az orulet hataran (The Thin Red Line, USA 1999)
5. Gallipoli (Gallipoli, GB-AUS 1981)
6. Sztalingrad (Stalingrad, D 1993)
7. The Winter War (nem volt Mo-n forgalmazva) (Talvisota, SF 1989)
8. Katonak voltunk (We Were Soldiers, USA 2002)
9. Nyugaton a helyzet valtozatlan (All Quiet on the Western Front, USA-GB 1979)
10. Trench (nem volt Mo-n forgalmazva) (GB 1999)
11. A zongorista (The Pianist, USA 2003)
12. A halal 50 oraja (Battle of the Bulge, USA 1965)

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.01.24. 14:28:17

@backbencher: Millióképpen lehet csoportosítani a háborús filmeket. Az általad felvázolt csoportosítás is egy variáció. De az a két szempont amit említesz túlságosan leegyszerűsíti a háborús filmek értékelésének szempontjait. Mi a fenti lista összeállításánál 5 szempontot vettünk figyelembe:

1.) Látvány, kidolgozottság, helyszínek, monumentalitás, tömegjelenetek, háttér ... stb. Vagyis: mennyire színvonalas a megjelenítés és a fényképezés.
2.) Színészi játék. A főszereplők hitelessége, vagyis az, hogy mennyire képesek megjeleníteni az adott karaktert. Mekkora átéléssel "hozzák a figurát".
3.) Történethűség. Mennyiben valósághűek a jelenetek, mennyire hitelesek például a fegyverek, csatajelenetek, egyenruhák, városok, helyszínek.
4.) Szórakoztató érték. Mennyire élvezhető a film, mennyire vontatott, unalmas, érdeklődést fenntartó, vagy pörgős.
5.) Alaptörténet és forgatókönyv. Mennyire érdekes maga az alapsztori, a történetfűzés, mennyire fordulatos a cselekmény ... stb

Szóval ez a minimum 5 tényező, amit vizsgáltunk. De nyilván lehet más szempontokat is nézni, sőt az egyes tényezőket is lehet súlyozni, mondjuk úgy, hogy bizonyos dolgok többet nyomnak a latban. A hozzászólások alapján az 1-es és 3-as szempont mintha kicsit erősebben nyomna a latban sok kommentelőnél, de szerintünk a színészi játék, a szórakoztató érték és az alaptörténet ugyanolyan fontos, mint a látványelemek és történethűség. (Nyilván a történethűség szűk keretek közt értendő, hiszen olyan alkotások, melyeknél komoly gondok vannak ezen a téren esélytelenek a tizenkettőbe kerülni.) Hát ennyi.

Egyébként, hogy mit értünk "háborús film alatt" azóta bekerült a poszt végére, a félreértések elkerüléséért: "Háborús film" szűkebb értelemben: Olyan filmalkotás, melynek cselekménye egy megtörtént XX. századi háborúhoz kötődik, és középpontjában háborús események állnak. A korábbi évszázadok (újkor, középkor, ókor, őskor) fegyveres eseményeihez kapcsolódó filmek a "történelmi-" vagy "kosztümös-" esetleg "életrajzi-" filmek kategóriájába tartoznak.

Ez a mi interpretációnk, de nyilván még ez is szubjektív.

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.24. 14:30:36

@kutyás majmok: hát igen, nem volt nehéz megkülönböztetni, már a lánckerek is ordítóan mások az akkori szovjet, és az amcsi technikánál.

cardiobascuralis 2016.01.24. 14:59:00

@Balt:
Ja, ráadásul angolban sem mindegyik szó nagybetű, csak a fontos szavak.
Aztán ember legyen a talpán, aki eldönti, hogy az and és az off miért fontosabb szó, mint az of vagy a to.

cardiobascuralis 2016.01.24. 14:59:10

@Filmworlds blog:
Szerintem az Apokalipszis most egyáltalán nem vontatott, inkább amiket itt felsoroltál, azok a kommerszek.
Egyébként az Apokalipszis most szerintem Joseph Conrad A sötétség mélyén című regényének a vietnami háborúra adaptált változata.

smartdrive 2016.01.24. 14:59:16

Végső visszaszámlálás? :)

legnagyobb kedvencem. két háború egyszerre

smartdrive 2016.01.24. 14:59:21

@chepunk: a Fehér Tigris egy mestermű, nem is értem, hogy hagyhattam ki a listámból

mondjuk az is érdekes, hogy rajtam kívül senki nem írta a Dicsőség ösvényeit

szociopata 2016.01.24. 14:59:25

Üdv mindenkinek!
Generációk háborúja. Ajánlanám mindenkinek! Nem rövid, de megéri megnézni.
Nálam ez az első.

Fortress_ 2016.01.24. 16:21:44

Ha valaki nézhetetlen ruszki és német fosokból akar listát összeállítani, mert az amerikai "limonádékat" (melyek legalább jól meg vannak csinálva és nézhetőek is) unja, akkor lásson neki és csináljon egy roncsderbit 70-as és 80-as évekbeli szarokból! Senki nem akadályozza őket! Rajta!

2016.01.24. 19:41:49

@Lordhell: Nem is értem a Sztálingrád (1993), hogy maradhatott ki. Persze valahol mindig meg kell húzni a határt.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.01.24. 19:42:13

Egyébként csaxólok, hogy a Halál 50 órája Hessler ezredesét alakító Robert Shaw játszótta úgy 10 évvel később a macsó cápavadászt a Cápa c. filmben.
Majd egy évvel később meg is halt. :(

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.01.24. 19:42:22

@Balt: Igen , de ha jobban belegondolsz, a hidegháború kellős közepén igen nehéz lett vona T-34-eseket beszerezni egy amerikai filmhez, és azoknak nem is ilyen a lánctalpa.

kutyás majmok (törölt) 2016.01.24. 19:42:39

@chepunk: "A Fehér Tigris meg a hitelesség? Nem kéne gyógyszerre inni! A ruszki ótvar propaganda legalja!"

Nem értetted meg a filmet. Az szerinted jó propaganda, hogy egyetlen Tigris tank rommá lő 15-20 T34-est, mire leállítják a támadást? Vagy az, hogy a vezérkar nyíltan elismeri, hogy egy erősebb T34-est kell gyártani, amely szembeszállhat a Tigrissel? Még így is gyengére sikerült... A szovjet tábori kórház állapota sem használható éppen propaganda célokra. A propaganda nyomai máshol keresendők, talán a tankos (szovjet harcos) ember feletti kitartásában... Itt viszont a bemutatott technikáról beszélünk. A hangeffektus is pazar, a látvány szintén...

backbencher 2016.01.24. 19:44:47

@Filmworlds blog:

Filmworlds blog 2016.01.24. 14:28:17-re valasz

Kezdetnek szeretnem elmondani, hogy nem vagyok sem bolcsesz vegzettsegu, sem filmes; pusztan egy laikus "atlagember".

1. Eloszor a "haborus film" kategoriarol:
Ezt egyaltalan nem vitattam, amit az altalam keszitett ket alternativ filmlista (Lista H es Lista B) tartalma is alatamaszt.

Kerdes marad meg ugyanakkor, hogy ha a haborus filmek a XX. szazad haborus konfliktusaira lettek leszukitve, akkor vajon 2000 utani haborus esemenyekrol keszult filmek hova sorolhatok.

Csak nehany film ehhez peldakent:
Veres gyemant (Blood Diamond, USA 2006)
A batorsag torvenye (Act of Valor, USA 2012)
Kulonleges alakulatok (Special Forces, USA 2011)
Geronimo hadmuveelt (Seal Team Six, USA 2012)
Amerikai mesterlovesz (American Sniper, USA 2014)

Talan praktikusabb lenne a haborus film fogalmat az 1900 utani haborus konfliktusokrol szolo filmekre modositani.

2. Masodszor az "eredeti 12-es lista" osszeallitasanal alkalmazott 5 film ertekelesi szempontrol:

Mivel ez egy filmes (filmkritikus, filmeszteta) blog, ezert termeszetesen kell lennie egy standard ertekelesi "shortlist"-nek, amit minden filmre alkalmaz.

1.) Látvány, kidolgozottság, helyszínek, monumentalitás, tömegjelenetek, háttér, stb.
2.) Színészi játék.
3.) Történethűség.
4.) Szórakoztató érték.
5.) Alaptörténet és forgatókönyv.

A fenti szempontokkal is alapvetoen egyetertek.
Azonban a haborus filmeknel a fenti 5 szemponton kivul meg az altalam leirt 2 szempont (hadi es tortenelmi esemenyek bemutatasa, illetve a haborunak es kovetkezmenyeinek az emberekre gyakorolt hatasa) is igencsak meghatarozo.

Ez azonban nem leegyszerusitett ertekelese egy haborus filmnek, es nem is zarja ki blog fenti 5 szempontjat.
A hadi es tortenelmi esemenyek bemutatasa lefedi/ atfedi az 1., 3., 5. szempontot, a haboru emberekre gyakorolt hatasanak abrazolasa pedig a 2., 4., 5. szempontot.

3. Van meg egy trend, amit erdemes figyelembe venni a haborus filmeknel (ez foleg a II. vh-rol szolo haborus filmekre igaz):

A II. vh. utan kb. 50 evvel kezdtek valoban realisnak veheto filmeket kesziteni rola Ny-Europaban. Ennek harom tortenes adta meg az alapjat:
(a) 1994-ben a D-Day evfordulojan a szovetsegesek es a nemetek ELOSZOR KOZOSEN emlekeztek meg Normandiaban.
(b) Spielberg elkeszitette a Ryan kozlegeny megmentese-t (1998). Az ebben alkalmazott megkozelitest (ti. hogy nehany katona sorsan keresztul mutatja be realisztikusan, valosaghu veres csatajelenetekkel a maga kegyetlen valojaban a haborut) vette azota is alapul a legtobb haborus temaju film (ld. Pearl Harbor, Kokoda, Tobruk), vagy mini tv-sorozat (ld. Elit alakulat - Band of Brothers, Pacific, Company of Heroes)
(c) 2005-ben a britek es a nemetek ELOSZOR KOZOSEN emlekeztek meg Drezda bombazasanak 70 evfordulojarol.

Ehhez jott meg hozza ket masik altalanosabb tenyezo:
(d) a filmek technikai hatterenek jelentos fejlodese az 1990-es evekben (digitalis rogzites, szamitogepes grafika es abrazolas), aminek eredmenyeit a legtobb haborus filmben lathatjuk amik 1995 utan keszultek; es
(e) a II. vh-ban aktivan resztvevok generaciojanak nagy tobbsege mar nem elt az 1990-es evek vegere.

Ez K-Europaban illetve az oroszoknal csak 2000-2005 utan indult meg.
Ennek oka egyreszt az, hogy a technikai hatter fejlodese nehany evvel kesobb jelent meg K-Europaban es az oroszoknal, masreszt az, hogy az oroszoknal 2003-tol jelent meg az a realistabb haborus abrazolasmod, amit a Ryan kozlegeny megmenteseben lehetett latni.

Levente B. · combatant.blog.hu 2016.01.24. 20:15:39

@csentecsa:
Ha "skandináv" vonal akkor a Max Manus például.

Levente B. · combatant.blog.hu 2016.01.24. 20:15:44

@A megvalósult amerikai ólom..:
A Halál 50 órája Spanyolországban forgott, és a spanyol hadsereg adta kölcsön a tankokat, ugyanúgy mint a patton című filmben.

Void Bunkoid 2016.01.24. 20:16:43

@BéLóg:

en.wikipedia.org/wiki/M47_Patton

Íme a "tigris" a halál ötven órájából.

Amúgy a filmet marha sokszor kritizálták, egyrészt, hogy még csak replikákat sem akartak használni, hanem egy az egyben ezeket az amcsi korai MBTket tették meg Tigrisnek, meg még egyebek között azt, hogy pl egy nagy pusztában megy a tankcsata, az Ardennek meg nem ilyen, az csupa hegy-völgy és erdő, a legsúlyosabb bakit nem is említve, hogy az amerikai harckocsik és egyéb eszközök többnyire Diesel-motorral működtek, a német haditechnikák viszont benzinmotorosak - mi a francot akart kezdeni az üzemanyagraktár elfoglalása után Hessler azzal a rengeteg...gázolajjal, hogy a tankjába nem tudja beletölteni, az fix :))))))

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.01.24. 20:21:20

No annyira azért mégsem nem lehet rossz a lista, ha egyszer 864 lájkot és közel 52 000 megtekintést kapott! :-) D

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.01.24. 21:39:24

@Void Bunkoid: Még jó, hogy nem foglalta el, elég hülye lett volna a film vége..:)

De a viccet félre téve, a Shermanok benzinmotorosak voltak:

hu.wikipedia.org/wiki/M4_Sherman

Szóval ez a része nem hülyeség a filmnek.

A kedvenc részem az opuszból, amikor Hessler egy elfoglalt amerikai állásban talál egy, az USA-ból küldött, csomagolt tortát, majd odaszól a tisztiszolgájának:

-Konrád, elvesztettük a háborút.

-Miből gondolja az ezredes úr?

-Ezeknek arra van üzemanyaguk, hogy tortákat küldözgessenek az óceánon át !

:)))

Kannás 2016.01.24. 21:39:37

@smartdrive: "Vadász 1-es, itt Sas irányító. Tomcat kettő-záró-zéró. Hívójelem: Charlie. Tomcat 2, Charlie. Közeledek és besorolok. Gázt, még egy kis gázt! Tartsd így, amíg zöld! Vonalon vagy, jó lesz!"

"Ismétlem, előttem két Mitsubishi A6M típusú vadászgép. Régiek, de jó állapotban vannak. Jobbra vagyok tőlük, mögöttük, fölöttük."

"Már csak CAG-et kell kihalászni!"

És John Scott zenéje mindent ver!

*Filewalker* 2016.01.24. 21:39:40

Én azért betenném a listára a Memphis Belle-t is....

Argus_ 2016.01.24. 21:39:42

Fogtam magam és megnéztem a Das Boot -ot, mert annyian emlegették itt, mint überkurvajó háborús filmet! ... Hát ... gyerekek, én az első 100 legjobb film közé se válogatnám be, annyira egy fos! Ki a picsának tetszik ez? Ülnek a hapsik a tengeralattjáróban (gyakorlatilag egy vascsőben a víz alatt) és lesnek felfelé riadt arccal. Mindez két és fél órán át! ... És ezt a legjobb tizenkettő közé kellene tenni? Jézus!

Void Bunkoid 2016.01.25. 08:45:47

@Sir lovag: pont ezért, mert baszott jól visszaadja az eredeti hangulatot, a második világháborúban egy U-Booton szolgálni kb ennyi volt - hónapokig be vagy zárva egy vascsőbe, amit ráadásul piszok könnyű elpusztítatni, ha a felszínre jössz, egyetlen ágyútalálat és meszeltek, lemerülve meg hosszú órákig lehetett cicázni a fölötted köröző és rád bombákat dobáló rombolóval, de nem ám a végtelenségig, mert idővel elfogyott a levegő/lemerült az akksi. Szóval igen, gyakorlatilag egy tengeralattjárós szolgálat erről szólt, hogy hónapokig retkes vagy, bűzlesz, viszketsz, és mindamellett folyamatosan rettegsz. Na, a film ezt tökjól visszaadja.

kombusz 2016.01.25. 08:45:55

Hát ha enyire nem ragaszkodunk a fronton játszodáshoz( zongorista) akkor nálam simán beleférne a Szökés Sobiborbol is ebbe a listába.
Akárhányszor adják én mindig megnézem.

chepunk 2016.01.25. 08:46:02

@kutyás majmok:

Vicc, ahogy saját magad szépen levezeted, hogy mitől propaganda sztori. Senki nem mondta, hogy csak a technika reklámozása lehet propaganda. Maga a minden történelmi hűséget nélkülöző sztori egészében a propaganda. És az előbbi miatt mint háborús mozi 0-s.

chepunk 2016.01.25. 08:46:20

@smartdrive:

Számomra továbbraiskb "zs" kategóriás a lökött mesesztori meg többi pátoszos meserészlet miatt... Érdekes más háborús filmeknél a kritika egíyik alapja a valóságtól elrugaszkodott, történelmietlen részletek (pl. a Haragban a Tigris kilövése, a páncélelhárító lövegek leküzdése, vagy a végén az SS zászlóaljjal a küzdelem), na a Fehér Tigris csak ilyen mesesztorikból áll jóformán... Úgyhogy számomra sehol sincs ( ilyen erővel a Star Wars epizódok is ideférnének...)

DarrellEReviS24 2016.02.06. 11:32:17

Szeretem a Kellyt de h az lenne a legjobb azèrt erős túlzásnak èrzem,főleg h a háború maga a pokol,ez pedig abból semmit nm mutat be.Bizonyos szemszögből nèzve valóban jó,de nekem más a tuti egy háborús filmben.

doki'81 2017.06.27. 08:35:42

A My way nagyon ütős film.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 08:35:45

Stirlitz 17 pillanata?
:-)))
Jó, nem mozifilm, de sorozat!
:D

Disztopia 2019.07.28. 23:51:49

Jó lista, de nálam a Katonák voltunk (2002) és a Das Boot (1981) mindenképp benne lenne az első 12-ben. A többivel egyetértek. Talán még annyi kiegészítés, hogy érdemes lenne a holokausztos témájú filmeknek egy külön kategóriát adni és nem egyben kezelni a háborús filmekkel. Amúgy a poszt legvégén lévő fogalmi meghatározással teljesen egyetértek.

Control_ 2020.05.24. 22:08:55

Az Acéllövedék hiányzik nagyon a listáról és persze a Leghosszabb nap.

Nietzsche. 2020.05.24. 22:20:01

Jó a lista, nekem tetszik! Másutt a szokásos felsorolás bukkan fel (több helyen is), melyben rendszerint mindig benne van a Híd a Kwai folyón, a Levelek Ivo Dzsimáról, az Apokalipszis, meg persze a Stalingrad (német verzió), plusz A tengeralattjáró. A kommerszek. Mint itt is: timegoesby.blog.hu/2020/05/24/top_10_haborus_film

Solo_ 2020.11.26. 12:35:20

Kémek a Sasfészekben, Hohenwerfen vára. A kedvencem.
süti beállítások módosítása