Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

A sárkány csókja - egy színvonalas akciófilm Jet Li -vel [23.]

2016. február 02. - Harmat Árpád Péter

Lone Wolf kritika

Az egyik legjobb valaha készült akciófilm elemzése kapcsán könnyen eszünkbe juthat egy régi igazság: akciófilmek (és más "könnyű műfajú" alkotások) elemzésekor csak két esetben nehéz kritikát írni: akkor, ha nagyon sok a hiba benne és akkor, ha nagyon jó az egész. A „Sárkány csókja” egyértelműen az utóbbi kategória. Ugyanakkor hozzá kell tegyük: akciófilmekről elismerő (pláne dicsérő) kritikát írni a lehető leghálátlanabb feladat. Mert az akciófilm ma olyasmi, mint a 30-as, 40-es évek Magyarországán a ponyva műfaja volt: soha noha nem számíthatott a „magasabb” irodalmi körök elismerésére. (Még akkor sem, mikor Rejtő Jenő munkássága bebizonyította, hogy még ezen a területen is lehet zseniálisat alkotni.) Az az igazság, hogy az akciófilmekkel a filmszakma „prominensei” nem nagyon szeretnek foglalkozni. Ha pedig a másik oldalról – nézőként – vizsgáljuk: ez az a műfaj, amihez mindenki szeret „szakértőként” viszonyulni, mert mindenki úgy érzi, hogy ért hozzá. És persze a legkönnyebben támadható műfaj, hiszen a jelenetekre bármikor ráfogható, hogy azok túl gyorsak, túl lassúak, nem hitelesek, túlzóak, unalmasak … stb. Én mégis azt mondom: ez a kritika most egy nagyon színvonalas akciófilmről szól, mely megérdemel némi figyelmet.

sarkany_csokja1.jpg

A 2001-es Sárkány csókja Chris Nahon, francia rendező készítette, aki első nagy sikerét aratta vele. (Egyébként a 2005-ös Farkasok Birodalma is Nahon munkája.) Ezúttal azonban komoly segítséget nyújtott számára Luc Besson és Jet Li is, akik egy remek alap sztorit és egy zseniális forgatókönyvet adtak a rendező kezébe. Ehhez az erős fundamentumhoz társult egy nagyon eltalált rendezés, három önmagát is felülmúló színész és a világ talán két legjobb harcművésze: Jet Li és Cyril Raffaelli. Mindezen összetevőkből született meg a Sárkány csókja (Kiss of the dragon) az egyik legemlékezetesebb akciófilm, amit valaha láttam.

A méltatásokkal teli bevezetés ellenére azonban akárhogyan is nézzük, még mindig nehezen érthető, hogy a Sárkány csókja miért lett ennyire jó. Ha saját, öt pontból álló filmértékelési szempontjainkat vesszük végig, nem mindenhol tudunk kiemelkedő minősítéseket adni. Az alaptörténet rendkívül szimpla, a színészi teljesítmények terén a három főszereplő (bár önmagukhoz képest tényleg nagyon jók) kimagaslóan nagyivű alakítást azért nem nyújtanak, a hitelesség pedig bizony nem mindig van toppon. (Ehhez elég a pisztoly lövedékek elől való elugrálásokra, és Jet Li másodpercek alatti eltűnéseire gondolnunk.) Viszont a másik két szempont: a látványelemek színvonala és a rendezés vitán felül kimagasló. Az egyes jeleneteknél nem alkalmaztak számítógépes animációkat, nincsenek CGI –k, minden eredeti és a film úgy pörög, hogy egy pillanatod sincs unatkozni. Összességében az egész hihetetlenül jól működik, zseniális eredetiséggel kivitelezett és akárhányszor megnézhető. Ha ennek okait akarjuk boncolgatni célszerű a sztorival kezdenünk. (Innentől spoileres az elemzés.)

sarkany_csokja2.jpg

A történet végtelenül egyszerű: adott egy korrupt párizsi rendőrfelügyelő, Richard (Tchéky Karyo), aki mellesleg a francia belügyminiszter bizalmát is élvezi és adott egy kínai titkos-ügynök, Liu Jian (Jet Li), aki azért érkezik a francia fővárosba, hogy elkapjon egy ott ténykedő kínai heroin csempészt. Csakhogy kiderül: a valódi rosszfiú a korrupt főfelügyelő, aki személyesen öli meg a kínai maffiózót és veszi üldözőbe a gyilkosság szemtanújaként veszélyessé váló Jet Li –t. Mivel a kínai titkos-ügynök elviszi a helyszínről a gyilkosságot rögzítő videoszalagot, a korrupt rendőrfőnök mindent elkövet elfogásáért. Bonyolítja a helyzetet, hogy van még egy másik szemtanú is: Jessica, a párizsi prosti (Bridget Fonda), aki hajlandó tanúskodni a felügyelő ellen, ha Liu Jian kiszabadítja, túszként fogva tartott lányát. Összefog tehát az apró termetű kínai harcművész és a csinos prosti, hogy megbüntessék a kegyetlen Richard felügyelőt és kimenekítsék a nő lányát.

Tchéky Karyo szenzációsan alakítja a mocskos zsarut, aki semmitől sem riad vissza. A török származású színész dührohamai teljesen mértékben hitelesek, kegyetlensége stílusos, mondhatni szemernyi mesterkétség sincs benne. Valójában élete talán legjobb alakítását nyújtja. Ha van kiemelkedő színészi teljesítmény a filmben, akkor az egyértelműen Tchéky Karyoé. Jet Li szintén remekel, bár neki egészen más téren kell bizonyítania: nála a verekedések, akciójelenetek, akrobatikus megmozdulások színvonala a fontos. És ezt hozza is. Sőt. Bámulatos, amit a 38 éves harcművész csinál. A film végén, Jet Li megtámad egy komplett rendőr-őrsöt - mint az 1984-es Terminátorban Arnold Schwarzenegger, csak éppen gépfegyver nélkül – és cirka 15 perc alatt lever vagy 30 rendőrt. Persze sok a túlzás ezekben a jelenetekben, - és a realizmust követelőknek kicsit igaza van akkor, amikor megmosolyogtatónak tartják egyetlen embertől ezt a teljesítményt - de Jet Li mozdulatai, ütései és rúgásai akkor is fantasztikusak. Ha pedig hozzátesszük, hogy a fickó a világ egyik legnagyobb ma élő harcművésze (aki mellesleg 17 évesen Kína nemzeti wushu bajnoka volt), akkor nem is tűnik annyira túlzásnak az egész.

sarkany_csokja3.jpg

A sárkány csókja egy olyan tűszúrás a tarkó adott pontjára, mely fájdalmas és véres halált okoz annak, akit a különleges kínai módszerrel szúrnak meg. Jet Li végül így öli meg a kegyetlen Richard felügyelőt és a film is erről a jelenetről kapta címét. Viszont ezt a véres „aktust” megelőzi a filmtörténet egyik legjobb verekedős jelenete, melyben Cyril Raffaelli és Didier Azoulay küzdenek meg Jet Li -vel. Az összecsapás a „12 legjobb párviadal a filmvásznon” című listánkon a 8. helyet kapta (bár az első ötbe is simán bekerülhetett volna). A verekedés valóban szenzációs, amit a különleges aláfestő zene is fokoz.

A Sárkány csókja egy kicsit alábecsült, ám valójában nagyon színvonalas alkotás. Tetszett benne a pörgős rendezés, a hihetetlen verekedési jelenetek, Tchéky Karyo alakítása, Jet Li megmozdulásai, Bridget Fonda átéléssel előadott karakter megformálása és maga a történet is. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik és értékelik a CGI mentes harcművészeti jeleneteket, Jet Li stílusát és a „jó” illetve „rossz” oldal hagyományos megformálásának könnyen átélhető katarzisát. A Sárkány csókja egy nagyon jó kis akciófilm, melyet lazán hátradőlve érdemes élvezni, átadva magunkat a látványnak és a történetnek. Egy erős nyolcast kap tőlünk (8,2)!

Értékelésünk: 8,2 / 10

8egesz5_1.jpg

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr268354424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arte Peritus 2016.02.02. 21:39:19

Körülbelül egyetértek! A sárkány csókja tényleg nagyon jó mozi! Nekem az a jelenet tetszett a legjobban, amit a posztban a harmadik kép is mutat. A fekete, kigyúrt maffiózó párharca a fele akkora kis kínaival! Fantasztikus!

Fortress 2016.02.02. 23:01:58

A sárkány csókja forgatásakor Nahonnak lassabb mozdulatokra kellett kérnie Li -t és Raffaelli -t, mert annyira gyorsak voltak, hogy a kamera se tudta "lekövetni" őket! Őrületes amit művelnek a filmben. Az IMDb viszont nem értékeli az egészet és vacak 6,6 csillagot adott a filmre (igaz csak 51 ezer szavazó átlagában). Gondolom azért, mert bár 20th Century Fox forgalmazza, nem egy tipikus amerikai alkotás. A rendező francia, a főhős kínai, a helyszín meg Párizs, így szinte semmi amerikai nincs benne. Bezzeg az a fos Sicario, ami a legunalmasabb szar amit ember rendezni tudott (és simán lehet altató helyett használni) - ellenben kurvára amerikai - 7,7 ponttal lett megrakva. Az IMDb sem mindig irányadó.

Filmflash. 2016.02.02. 23:09:33

@Fortress: Rengeteg meglepő pontszám van az IMDb -n. Röhejes filmeket felértékelnek, és nagyon sok jó van, amit meg lehúznak. Sajnos. Mint az a kis pöcs Danialves (20 éves anyuci-kisfia, aki eljátssza a mini-diktátort az összegründolt blogján, miközben kurvára nincs semmi élettapasztalata és egy szánalmas kis nulla.) De az IMDb -re visszatérve: sokat számít az értékelések mellé tett szavazatszám. Mert 3-400 ezres szondázott vélemény fölött azért mégis csak egy jelzés a közízlésről! Már ha létezik egyáltalán ilyen!

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.02.02. 23:18:11

@Korifeus: Kötelességünk szólni, hogy a másokkal szembeni személyeskedésért kitiltás járhat, a "kommnentelési házi-szabályaink" 4. pontja alapján! Bővebben, itt:
filmworlds.blog.hu/2015/12/20/udvozlunk_a_blog_hu-n_53080

Aldou Raine 2016.02.03. 08:10:49

@Fortress: Még ott a Mafab és az Port.hu értékelése is. Az előbbinél 67-et, az utóbbinál viszont 8,4 pontot ért el a film!

Arte Peritus 2016.02.03. 17:09:43

@Aldou Raine: A Magyar Film Adatbázis 8,4 pontos értékelésével értek egyet (ami majdnem azonos ennek a posztnak az értékelésével). Legalább ennyit ér a film szerintem is!

ontologist 2016.02.03. 19:51:27

Tényleg kimagaslóan jó akciófilm, és az Imdb-s 6 egész valahánynál sokkal többet érdemel.

Snake_Ey3s · http://jokerdes.blog.hu 2016.02.03. 19:51:38

Imádom a film minden másodpercét, Cyril Raffaelli nagy példaképem, Jet Li-t is elismerem, de szokj le az olyan jelzőkről, hogy a "világ talán két legjobb harcművésze", mert ez így ebben a formában óriási túlzás, sőt, hülyeség... :)

neanderthal 2016.02.03. 19:51:49

A sárkány csókja vitán felül király film, de azt feltételezni, hogy "a világ talán két legjobb harcművésze: Jet Li és Cyril Raffaelli", picit túlzó, a filmes szakmában lehet, hogy etalonok, de a harcművészetek világában azért akadna pár ezer trónkövetelő... ;)

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.02.03. 20:15:06

@neanderthal: @Snake_Ey3s: Szerintem, ha valaki éveken keresztül egész Kína nemzeti wuhsu bajnoka, akkor bőven kiérdemli, hogy bekerüljön a világ legjobb harcművészei közé (és nem csak a filmes világban)!

Chayenne 2016.02.04. 08:09:30

Talán a legjobb Jet Li film amit eddig láttam! De a jelzőkkel csak óvatosan, mert csak a színész világban olyan harcművészek vannak mint Iko Uwais, meg a kis ördög akivel bunyózik a végén, Tony Jaa és hasonlók sokasága.....Chuck Norrisról nem is beszélve :-) :-) :-) ( Vicc volt )

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.02.04. 09:47:47

Tényleg egy nagyon jó film.
Kölcsönadták DVD-n,úgy hogy előtte nem is hallottam róla,aztán odahaza meg csak néztem,hogy de egy jó kis akciódús film ez!

2016.04.10. 14:12:32

Én igazából azt sajnálom, hogy Jet Linek nincs olyan sok jó filmje (most a kínaiakat ne vegyük ide, csak a tisztán szórakoztató akci(j)ófilmekről beszélek). Nagyon szépen mozog, valójában nincsen szükség rá, hogy szerte-szana vagdossák a jeleneteit, mindent pontosan megcsinál. Rühellem, amikor a bunyó abból áll, hogy másodpercenként vágnak négyet (nyolcat-tízet), hogy legalább úgy nézzen ki, mintha a delikvens megcsinálna mindent, amit "mutatnak".
Úgy adódott, hogy pár hónapja 3 Jet Li filmet akasztottam le, hogy akkor nézzünk ilyet is. Semmi sztorit nem néztem, csak hogy működnek-e, mint akciófilm. A sárkány csókja, és a Nyakörv tetszett. Leginkább persze Jet Li mozgása miatt. (Az Egyetlentől viszont herótom volt, 25-30 perc után kikapcsoltam, mert egyszerűen szánalmasnak találtam).
A sárkány csókjában igazából egy dolog nem tetszett: amikor menekülnek a a szállodában, és utánuk hajítják a kézigránátot. Az tré trükk volt :S
süti beállítások módosítása