Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

A 10 legjobb francia film [31.]

2016. május 17. - Harmat Árpád Péter

A francia filmek szinte a mozgókép megjelenése óta az iparág élvonalába tartoznak. Az elmúlt fél évszázadban a sajátos stílus, eredetiség, intelligencia, humor és számtalan filmóriás - Jean Gabin, Funes, Belmondo, Delon, Depardieu, Chaterine Deneuve ... stb - munkássága "fémjelezték" a gall filmművészetet. Persze bármilyen módon válogatni a francia filmek közt csakis nagy adag szubjektivitással lehetséges. A Filmworlds háromfős "legénysége" is nagy vitákkal tette ezt. Végül megszületett az első 10, szerintük legzseniálisabb francia filmet tartalmazó lista, melyben talán kicsit felül reprezentáltak lettek az elmúlt két évtized filmjei, a Jean-Paul Belmondo művek és a vígjátékok (bocsássátok meg elfogultságunkat). Azért törekedtünk a kiegyensúlyozottságra is. Sajnos a listából ezúttal kimaradt 13 olyan film, melyeken a legtöbbet vitáztunk - Fantomas, Ászok ásza, Jöttünk, láttunk .., Magas szőke férfi, Wasabi, Parfüm: Egy gyilkos története, Mártírok, Éretlenek, Házibuli, A sakál napja, A szamuráj, Ötödik elem, Nagy kékség - de mint beláthatjuk az első 10-be csak 10 "férhet" és valahol meg kell húzni a határt.

10 + 1 Szabadlábon Velencében

szabadlabon.jpg

Igen-igen a bevezetőben arról volt szó, hogy 10 "szereplőből" áll a lista, de 10 + 1. helyre mégis csak betettük a "Szabadlábon Velencében -t". Georges Lautner 1980 -as akció-vígjátékában ugyanis valósággal sziporkázik az akkoriban "csak" 47 éves Belmondo. Sodró, vidám történet, vicces és látványos fordulatokkal. Feltölti az embert.

10. Leon a profi (1994)

Luc Besson 1994 -es akciófilmje Jean Reno zseniális alakításával és egy eredeti történettel valósággal székhez szegezi a nézőt. Miközben ámulunk egy "elvarázsolt" bérgyilkos naiv életmódján, egyúttal le is nyűgöz bennünket képességeivel és furcsa kötődésével a mostoha sorsra jutó Mathildához (Natalie Portman). Ebben a filmben jól megfér egymás mellett a dráma, a vígjáték és az akció, miközben Besson rádöbbent bennünket arra is, hogy az élet legnagyobb csapásainak elviselésekor is akadhat közelünkben olyan, aki egy cipőben jár velünk és hónunk alá nyúlhat. (Akár egészen megdöbbentő személy képében megjelenve.) 

leon.jpg

9. Bíbor folyók (2000)

Mathieu Kassovitz krimije nagyot szólt 2000 -ben, amikor a mozik először mutatták be Európa-szerte. Misztikum, titokzatosság, egy csipetnyi horror és két fantasztikus színész: Jean Reno illetve Vincent Cassel alakítása tették felejthetetlenné a furcsa hangulatot árasztó filmet. Van benne akció, verekedés, humor, meghökkentő fordulat és csattanó is. Egyszerűen lehagyhatatlan egy ilyen listáról.

bfolyok.jpg

8. Taxi (1998.)

Gérard Pirés akció-vígjátéka valósággal felrobbantott a mozikat 1998 -ban, amikor a Taxit először tűzték műsorukra szerte a világon. Jól kitalált történet, lenyűgöző autós jelenetek, hatásos poénok, pergő cselekmény, kemény tempó minden téren. Megtanultuk a két főszereplő: Sami Naceri (Daniel) és Frédéric Diefenthal (Émilien) nevét, miközben újabb és újabb részeket vártunk és soha nem volt elég belőle. Azóta az amerikaiak is próbálkoztak egy Taxi résszel, de Giselle Bundchen hosszú lábainak és Jennifer Esposito formás fenekének megcsodálásán túl nyomába sem értek a franciák produkciójának. (Azért ha jót akarsz magadnak - és férfinek teremtett a sors - ezt a jelenetet nézd meg a filmből: VIDEO)

taxi.jpg

 7. Nikita (1990.)

Talán sokaknak meglepetést okoz a Nikita hetedik helyre sorolása, de akik látták a filmet, talán megértik döntésünket. A Nikita, Luc Besson tolmácsolásában más rendezők és színészek tucatjait ihlette meg, sajátos történetével és színvonalas kivitelezésével. (Nem hiába tartják Bessont a világ egyik legjobb rendezőjének.) Az alkotás pergő, hatásos, megdöbbentő és elgondolkodtató. 

nikita.jpg

6. Balfácán (1981.)

És ha megköveznek is bennünket, akkor is "behozzuk" a hatodik helyre Francis Veber 1981-es kacagtató vígjátékát, mely a mai negyvenesek és ötvenesek egyik nagy kedvence szerte a világon. Depardieu itt még csak alig 33 éves és karizmatikus megjelenésével eleve sikerre ítéli Pierre Richard szerencsétlenkedését, melyet szemet törölgetve nézünk végig. A film szellemes, eredeti és pörgős is, ahhoz képest, hogy 1981-ben vették fel. Nem tudtunk hátrébb sorolni, bocsánat.

balfacan.jpg

5. Montreáli bankrablás (1985.)

Egy újabb Belmondo film, ezúttal 1985 -ből. Ezt is koppincsolták az amerikaiak - Bill Murray, Randy  Quaid és Geena Davis főszereplésével (1990 -ben), "Viszem a bankot" címen - de megint csak kevés sikerrel. Belmondoékat nem lehetett überelni. A "Montreáli bankrablás" zseniális sztori Alexandre Arcady rendezésében, szellemes poénokkal, nagyszerű színészi játékkal, könnyed kivitelben és erős csattanóval. Időtálló alkotás, 31 évvel később újranézve is ugyanolyan jól szórakoztam rajta, mint 1985 -ben.

montreali.jpg

4. B13 - A bűnös negyed (2004.)

Lehet, hogy ezért is kapunk, de nekünk a B13 nagyon tetszett. A film első 10 perce alatt én speciál még pislogni is elfelejtettem. Pierre Morel 2004-es akciófilmje zseniális munka. Épp annyi a humor, az akció és a verekedés aránya, hogy a kialakuló mix ütősen szegezzen a foteledbe. Cyril Raffaelli itt is bebizonyítja, hogy valóban mestere a shotokan karaténak, és az életben is barátjának tekinthető David Belle is leteszi névjegyét a Parkour nevű extrém sport filmes kategóriájában. Az amcsik ezt a sztorit is lopták, ami csak megerősíti, hogy Moreléknek valóban eredeti és színvonalas filmet sikerült összehozniuk.

b13.jpg

3. A profi (1981.)

Bronzérmes helyre listánk harmadik Belmondo filmjét tettük, az 1981-es Profit. Georges Lautner rendező ugyanis Ennio Morricone zenéjével fantasztikus akció-krimit készített. Sokan alábecsülik ezt a mozit, de lendülete és Belmondo könnyed stílusa, egyedi humora mégis kiemelik a szimpla akciófilmek közül. A sztori pedig még most, 2016 -ban is elgondolkodtató. (Zárójelenete filmtörténeti mozzanat, mely tanpéldát mutat sok mai filmkísérletnek arról, hogy hogyan is kell befejezni egy filmet.)

profi.jpg

2. Életrevalók (2011.)

Nem csak az egyik legjobb francia film, hanem az egyik legjobb valaha készített film is Olivier Nakache 2011-es alkotása. A Filmworlds blog idén februárban önálló posztban elemezte ezt a csodálatos történetet feldolgozó munkát, mely valós sztorit mesél el. Nem is "vesztegetünk" több szót az Életrevalókra, egyszerűen azt mondjuk: meg kell nézni. 

eletrevalok.jpg

1. Horgász a pácban (1958.)

Mi más is lehetne a francia filmek listájának első helyén, mint Louis De Funes hihetetlen, 1958 -as vígjátéka, a "Horgász a pácban". Ez az a film, melyet generációk röhögtek végig a "gyere ide takarodj" hívószavára. Megunhatatlan nagy klasszikus egy zseniális alkotás, melyben Funes sziporkázó alakítást nyújt, próbára téve rekeszizmunkat. 

horgasz.jpg

Hát ennyi! 10 + 1 film teljesen szubjektívan de alaposan átgondolva. És most jöhetnek az olyan hozzászólások, hogy mi maradt ki, és hogyan felejthettük le a listáról ezt + azt! :-)

Ha tetszett a poszt, lájkold Facebook oldalunkat is! Várunk!

Társoldalunk, a Filmtress blog új posztja: Deadpool

 filmworlds_logo2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr758725588

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 10 francia vígjáték, amit mindenképpen látnod kell 2016.05.18. 16:22:10

Mihálydeák Rita Szokásom dicsérni a franciákat, mert valljuk be: elég sok területen jeleskednek, így nemcsak a gasztronómiájukkal, hanem filmjeikkel is képesek elkápráztatni a világot. Rengeteg tehetséges és ismert francia színész van, a...

Trackback: 10 francia vígjáték, amit mindenképpen látnod kell 2016.05.18. 16:16:29

Mihálydeák Rita Szokásom dicsérni a franciákat, mert valljuk be: elég sok területen jeleskednek, így nemcsak a gasztronómiájukkal, hanem filmjeikkel is képesek elkápráztatni a világot. Rengeteg tehetséges és ismert francia színész van, a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.18. 16:45:15

Ja, és a Kalandorok is TOP10!!!

pEcy 2016.05.18. 16:45:21

Én még a Tais toi-t hiányolom, szerintem mind Jean Reno mind Gérard Depardieu nagyon jól játszottak, én egész jól szórakoztam rajta.

2016.05.18. 16:45:31

Idejöttem hőbörögni, erre a lista tök jó. Bár Louis De Funestől csak egy film van és nincs egy kardozós-baszós sem. Talán csak a B13 helyettesiteném a Senkinek egy szót se!-vel.

arpiszan 2016.05.18. 16:45:38

Lino Ventura filmjei kimaradtak a listából. Őrizetbevétel; Agyő, haver!
A ripacskodó Belmondo elbújhat ezek mögött.

ka_TARZI_s 2016.05.18. 16:45:51

Jó lista, bár nálam a Montreáli bankrablásnál lényegesen jobban bejön annak amcsi remake-je, a Viszem a bankot (ahogy pl. a Tom Hanks-féle Magas barna férfit ill. az Arnold/Cameron féle True lies-t is jobbnak találom francia eredetinél).

A saját kedvenc francia filmjeim:

- Ötödik elem
- Taxi
- Leon, a profi
- Jákob rabbi kalandjai

+ a hetedik század széria első két része.

krajc 2016.05.18. 16:51:43

Mesrine-Halálos közellenség www.imdb.com/title/tt1259014/?ref_=tt_rec_tti
A gyűlölet www.imdb.com/title/tt0113247/?ref_=fn_al_tt_4
Csak amiket biztos voltam, hogy látok egy tízes listán, de nem.:(

zeddez 2016.05.18. 16:51:55

a Taxi-nál ez a kép amikor hátravigyorog, a Taxi2-ből van a kórház előtt a film elején, amikor megérkeznek a szülő nővel a rally autó megelőzése után

In Motion 2016.05.18. 16:53:03

Ha mar Belmondo, akkor nalam a "Kellemes husveti unnepeket" orok kedvenc.

Bambano 2016.05.18. 17:05:32

francia filmes lista wasabi nélkül, mint a kávé completta nélkül :)
de mindegy, mert kosárszám vannak jó filmjeik.

atomplanet 2016.05.18. 17:05:40

Számomra óriás csalódás volt nemrég felnőtt fejjel újra megnézni a Horgász a pácban-t. Valahogy másra emlékeztem, gyerekként jobbnak tűntek a poénok.

k.o.d.i. 2016.05.18. 17:21:49

La Haine mondjuk 11+1 nek ;)

BiG74 Bodri 2016.05.18. 17:21:53

Részemről az összes amcsi remake katasztrófális.

Amino 2016.05.18. 17:22:00

A felét nem láttam és amúgy sem vagyok nagyon oda a francia filmekért, de az komoly, hogy benne van pl. a Taxi és nincs benne az Amélie csodálatos élete?

Terézágyú 2016.05.18. 17:22:06

@atomplanet:
"Számomra óriás csalódás volt nemrég felnőtt fejjel újra megnézni a Horgász a pácban-t. Valahogy másra emlékeztem, gyerekként jobbnak tűntek a poénok."

Ez egy nagy igazság... Az a film tényleg egy teljesen más korszak szülötte...

Lebowski 2016.05.18. 17:22:14

A Gyülölet igen, meg Amelie csodálatos élete. De a régiek közül kimaradt a Házibuli meg bármely Delon film...

Kutyám Jerry Lee 2016.05.18. 17:22:20

Nem vitatkoznék a listával, tetszik, hogy egyensúlyban van krimi-vígjáték-évjárat tekintetében :) Kiváló krimi még a "Ne szólj senkinek!" c. film is...

Terézágyú 2016.05.18. 17:22:29

"8. Taxi (1998.)
... Jól kitalált történet"

Hááát, utólag azért az nagy hülyeség, hogy CSAK úgy tudták lekapcsolni a rablókat, hogy átugrasztották egy platóra a kocsijukat a készülő völgyhíd fölött...

Terézágyú 2016.05.18. 17:24:17

"Montreáli bankrablás (1985.)
Egy újabb Belmondo film, ezúttal 1985 -ből. Ezt is koppincsolták az amerikaiak - Nick Nolte és Martin Short főszereplésével (1989-ben), Három szökevény címen"

Itt összekeversz két filmet. A Montreáli amcsi verziójában Bill Murray játszott...
A három szökevény meg egy Depardieu-Richard-film remake-je.

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.05.18. 17:27:57

@Terézágyú: Teljesen igazad van! Csekkoltuk! Jogos. Már javítottuk is! Köszi, hogy szóltál!

andydesign 2016.05.18. 17:30:08

Ha már Luc Besson és Jean Reno akkor a Nagy Kékség Eric Serra feledhetetlen zenéjével.

Messzi Vetek 2016.05.18. 17:54:18

valóban, most, hogy említitek: Nagy Kékség, Amelie, meg a Gyűlölet. alapfilmek.

hátsó szándék 2016.05.18. 17:54:26

Nagyon jó lista, bár szerintem a Profi és a Bíbor folyók elvihetné az első két helyet - és elférne rajta egy kosztümös-forradalmas film is, mondjuk a Huhogók. És nem rossz a Farkasok szövetsége sem.

zuzzantó 2016.05.18. 17:54:40

@andydesign: Na végre valaki! Gyerekek a NAGY KÈKSÈG! E nélkül nincs lista.
Amúgy meg nem tudom hogy ez most csak felsorolás vagy ranglista, mert ha ranglista nincs az az isten hogy egy Taxi (akármennyit is nevettem rajta, és máig nagyon szeretem)jobb legyen a Leon a profinál!
Kérem kapcsojja ki! :-)

mzsa 2016.05.18. 17:54:43

A tökös a török az őr meg a nő

Kelly és a szexi dög 2016.05.18. 17:56:16

plusz pont a Balfácánért!
azé ha akarnak, most is készítenek jó filmet: Halálos közellenség

Bambano 2016.05.18. 17:56:22

@BiG74 Bodri: azért a Sztarcsi féle Oscar nem annyira rossz, sőt. Nem szokták tudni róla, hogy szintén Funes remake.

Messzi Vetek 2016.05.18. 17:56:48

nagyon utálhatjátok akkor a nouvelle vague filmeket, hogy egy se' került be. ha már Belmondo, akkor a Kifulladásig-nak például (amit amúgy Truffaut írt és Godard rendezett) szerintem ott lenne a helye. vagy egy thriller-nek Clouzot-tól, aki kb Hitchcock francia párja, ha lehet ilyet mondani.
másrészről én nem vagyok oda sem a B13-ért, sem a Taxiért (utóbbi lehet, hogy azért keserű csak, mert a folytatások vállalhatatlanok voltak) és szerintem az Életrevalók is egy kicsit túl van hájpolva.
de az is lehet - most így visszaolvasva önmagam - hogy csak egy büdös bunkó rasszista vagyok.

Muzsikok közt 2016.05.18. 18:07:32

A francia filmek elég gagyik általában, a belmondo filmek között volt pár egész jó, a bibor folyók sem rossz, a négeresrokis meg kifejezetten jó.

Taxi, funes na ne már. Sasjóska kategória.

töpörtő 2016.05.18. 18:07:35

jöttünk làttunk visszamenénnk?

andydesign 2016.05.18. 18:48:37

@zuzzantó: Egyetértek, a Leon a profit én is sokkal előbbre raknám.

kocsobur 2016.05.18. 18:49:02

Jó lista.
Nekem még kedvenc az Éretlenek, a Kóristák, a Házibuli meg még egy csomó :)

gelsystem 2016.05.18. 18:49:05

Dilisek vacsorája 1998................Francis Veber

Bambano 2016.05.18. 18:49:08

Ha Godard meg sci-fi: Alphaville

tujapecér 2016.05.18. 18:49:14

Igaz régebbi évjárat, de a Korzikai testvérek, A nyomorultak,A sziciliaiak klánja, Jean Gabinnel felejthetetlen filmek voltak nekem.

zsa63 2016.05.18. 18:49:17

És ha már.. :D
Ötödik elem!!!!!!!

burke 2016.05.18. 18:49:35

Halalos kozellenseg Vincent Cassellel?

burke 2016.05.18. 18:49:38

Kellemes husveti unnepeket pl hol van?

mackensen 2016.05.18. 18:49:50

A segítségeteket szeretném kérni. Gyerekkoromban láttam egy francia filmet ami arról szól, hogy egy öreget a családja el akar tenni láb alól azörökségért. De végig a családtagok pusztúlnak el. Állandóan beleesnek a saját csapdáikba. Végül csak az öreg marad.
Mi a címe? Megnézném még egyszer de fogalmam sincs, hogyan találhatnám meg, ha a címét sem tudom.

Ildiko Espinas 2016.05.18. 19:29:07

El Paoiban nő a láz-G.Philippe
Indokína-Deneuve
Rodin-I. Adjani
Viva Maria-Bardot, J. Moreau
Szomszéd szeretők-Depardieu, Ardant
Zongoratanárnő-I. Huppert
Egy férfi és egy nő-Trintignant, Aimé
Il postino-P.Noiret
Medence-Delon, R. Schneider

fzs0933 2016.05.18. 19:29:20

Alapvetően jó filmek kerültek fel, bár egy-két komment is komoly címeket említett.
Én a magam részéről csak annyit fűznék hozzá, hogy ha már bekerült Pierre Richard, akkor én a "Félénk vagyok..." című mozit raktam volna be.
Nézegetem a többi régi filmet, de ez az egyetlen, amin mindig felhőtlenül tudtam szórakozni.

abc 2016.05.18. 19:29:34

Jöttünk, láttunk visszamennénk?

Ildiko Espinas 2016.05.18. 19:29:52

@Lebowski: Egy férfi és egy nő Trintignant-tal? Viva Maria Bardot-val, Truffaut-tól Szomszéd szeretők(nálam dobogós), Medence-Delon/Rommy Schneiderrel, El Paoban nő a láz Gerard Philippel, Házibuli 1-2, Hanekétől A zongoratanárnő, L.B.-Nagy kékség, Philippe Noiret-val Neruda postása(bár az lehet, hogy nem francia produkció..), Deneuve-vel az Indokína. Annie Girardot összes filmje, Isabell Adjani- Rodin, stb.

kocsobur 2016.05.18. 20:20:21

@Ildiko Cserhati: "Annie Girardot összes filmje" Ellopták Jupiter fenekét :)

GiuseppeT 2016.05.18. 22:13:55

Na még egyszer, hátha csak válaszként nem jelenik meg.

@mackensen: a film címe valószínűleg Le viager és a főszereplő Michel Serrault.

GiuseppeT 2016.05.18. 22:13:59

@mackensen: Szerintem ennek az eredeti címe Le viager, és Michel Serrault a főszereplője.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2016.05.18. 22:14:04

Az Amélie-t már töben is reklamálták,
én még hozzátenném a következő filmet is:
"Isten hozta az isten háta mögött"

Gukker 2016.05.18. 22:14:15

Ha már Belmondo, akkor a profi mellé csakis a Borsalino kerülhet, nem a Szabadlábon Velencében vagy a Montreáli bankrablás.

rágypégsérotomsik 2016.05.18. 22:14:22

Vágyrajárók (Club de rencontres)? Csak én jártam moziba a nyolcvanas évek végén, hogy senkinek sincs meg Michel Lang remek vígjátéka, amit a magyar szinkron tett egészen káprázatossá?

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2016.05.18. 22:14:30

ha a francia koprudukciós filmek is számítanak, akkor még bevenném a listára az eddig felsoroltak mellé a Taken első részét, meg a Ronin-t (természetesen a DeNiro-Reno félét, nem a Keanu Reeves-est), tisztán franciából pedig a Két apának mennyi a felét Delonnal és Belmondoval

Phteven 2016.05.18. 22:14:38

Bizony, a Betty Blue is kimaradt! 16 éves koromban óriási hatással volt rám.

Érdekes, Funes mára már nem vicces számomra. 5 percig mosolyogtat, utána idegesít.

Az Amelie-t és a Pofa be!-t mindenképp megemlíteném egy ilyen lista kapcsán.

Jancsiszeg1980 2016.05.18. 22:14:42

Azért Alain Delont hiányolom a listáról. Legalább a "Ne ébreszd fel az alvó zsarut" beférhetett volna.

AlbaZen 2016.05.18. 22:14:50

A profi a legjobb film. Századszorra is drukkolok, hogy Beaumont elérje a helikoptert.

Frank The Tank (törölt) 2016.05.18. 22:14:52

inkábbkeddenvásárolj 2016.05.18. 22:14:57

A legjobb 10-be viszont szerintem a Jules és Jim beleférhetne. Főleg, hogy legjobb 30 kéne 10 helyett.

inkábbkeddenvásárolj 2016.05.18. 22:14:59

Monsier Ibrahim és a Korán virágai?

Attila F 2016.05.18. 22:15:04

A montreali bankrabláshoz csak annyit, hogy az eredeti szinkronnal egészen zseniális. Nemrég megvettem dvd-n, amire újraszinkronizálták, számomra élvezhetetlenné téve a filmet.

inkábbkeddenvásárolj 2016.05.18. 22:15:06

@Muzsikok közt: gagyik? Visszafordíthatatlant láttad-e?

Lohannel Károly 2016.05.18. 22:15:15

Na igen az Amélie! De Jeunet két beteg alkotása a Delicatessen és az Elveszett Gyerekek Városa? :)

Byk001 2016.05.18. 22:15:49

Nem törnék pálcát a lista fölött, mert annyi jó francia film van, hogy lehetetlen úgy kiválasztani közülük 10(+1)-et, hogy ne legyen másik 2x10(+1), amit ne hiányolhatnánk közülük. Azt mondjuk furcsállom, hogy egy romantikus film se került fel a listára (mondjuk egy Félix és Rose), és a felsorolt (és fel nem sorolt) színészek közül is sokan kimaradtak, miközben mások több filmmel is ott vannak. Sehol Jean Gabin, Alain Delon, Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Sophie Marceau, Emmanuelle Béart, Gerard Philippe (és még egy csomó másik, akik felsorolására nem lenne hely).
És hogy írjak még két filmet, ami ott lehetne, de nem szentségtörés, hogy kimaradtak: 8 nő, és Párizs, szeretlek.

A végére kis nyelvtannácizmus
Helyesen: Gyere ide, Takarodj! ... mivel Takarodj a kutya neve (ha jól emlékszem)

GiuseppeT 2016.05.18. 22:16:03

@mackensen: A leírás alapján ennek a filmnek az eredeti címe Le viager, és Michel Serrault a főszereplő. A youtube-on találtam pár hónapja, eredeti nyelven.

jollytall 2016.05.18. 22:16:09

Azért az amerikai remake-ek között is volt jó. Sokan nem tudják, hogy a Stallone Oscar tudja film is egy 67-es francia film remake-je. A másik véglet a Balfácán, aminek az amerikai verziója egy gyengécske utánzás.

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.05.18. 22:21:42

Legalább négyen-öten is említettétek az "Amelie csodálatos élete" című, 2001-es Jean-Pierre Jeunet filmet, Audrey Tautou -val. ... Nos, a helyzet az, hogy direkt maradt le, mert nem érezzük az első 10-be valónak. Gyenge filmecskének tartjuk, ez van. Más filmek viszont, melyeket felvetettetek valóban elgondolkodtatóak.

2016.05.19. 07:14:41

én nem értem azokat, akik szerint az Amelie csodálatos élete egy jó film... egy idegesítő vacak.

A Bíbor folyók is nagyon kitalált csavaros sztori, de szerintem filmként gyenge.

A Gyűlölet (La Haine) viszont simán felkerülhetett volna a listára.

Belmondonak sem jó ám minden filmje. Az A profimondjuk pont jó, sőt kiváló.

A teljes Taxi sorozat meg az ilyen banlieue-kbeben játszódó parkour-buzi meg migránssimogató filmek nekem tetszettek pár évvel ezelőttig, aztán láttam közelről, hogy milzen az élet egy francia külvárosban és azóta az a véleményem, hogy ezek a filmek bazári mutatványos gagyik. Azóta meggyőződésem, hogy a francia filmesek nem mernek hozzányúlni a témához reálisan, nem készülhet ott egy valós problémákkal szembenéző film, csak ilyen ugrabugrálós, parkour, vicces, kicsit verekedős migránssimogató szarok.

El tudom képzelni, hogy a Charlie Hebdo-mészárlásról is lesz majd egy francia film, ami ugyanúgy vicceskedve, bohóckodva, az igazságról szót se ejtve kerülgeti majd a témát, közben persze lesz benne migránssimogatás is. A francia film messze nem olyan bátor, mint egy-két amerikai alkotás. Politikai thriller gyakorlatilag nincs.

Fiatalkoromban a Belmondo, Louis de Funes, Pierre Richard filmeket nézve nevetgéltem, elkönyveltem a franciákat ilyen bohém, könnyed népnek. Aztán ma már látható, hogy inkább nagyon is elnyomnak minden valós kérdést, problémafelvetést, a filmjeik szórakoztatni akarnak (ez is egyre kevésbé sikerül az utóbbi időben), de kerülik a komoly témákat, pláne a társadalmi, politikai problémák valós ábrázolását. Mindig beleszőnek valami migránssimogatást, muszlimpátyolgatást. Polkorrekt csimbumcirkusz. Struccpolitika. Valószínűleg az amerikaiak vagy akár a magyarok jobb, reálisabb filmeket tudnának forgatni a francia társadalom problémáiról. De akkor a franciák lennének legjobban felháborodva.

zZz 2016.05.19. 07:15:11

@Bambano: Én is azt hiányoltam, de betudom annak, hogy félig japán film.

laci_52 2016.05.19. 07:16:08

Truffaut-t senki sem említette. Az utolsó metró hatalmas nagy film volt. A régebbi időkből a Négyszáz csapás vagy a Kifulladásig sem volt gyenge.

A Bunuel-filmek sem voltak rosszak: A vágy titokzatos tárgya, A burzsoázia diszkrét bája stb.

Van itt még választék: annak idején a Fantomas-filmekre is tódultunk a mozikba...

kényszeres vuvuzelaművész 2016.05.19. 07:16:18

@ka_TARZI_s: Ugye a Jöttünk, láttunk... amcsi verezióját csak véletlenül felejtetted le a "JobbMintAzEredeti" listádról? Nyugtass meg, légyszi! :/

reboga 2016.05.19. 07:16:21

Orfeusz (Orphée - 1950)
A félelem bére (Le salaire de la peur - 1953)
Alvilági melódia (Mélodie en sous-sol - 1963)

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2016.05.19. 07:17:20

klassz lista, de az Ötödik elemet én is nagyon hiányolom :)

2016.05.19. 07:17:31

Látszik, hogy az itt hozzászólók többsége nem az Aczél-féle TTT korszakban nőtt fel.

Az első nagyon király francia film, amit a nagyérdemű láthatott, az az Éretlenek volt.
1980-as a film, de a poénokon a mai napig lehet röhögni.
Érdemes megnézni, aki még nem látta!

Ennyi.

Csikós Zsolt 2016.05.19. 07:17:40

Az Aaltrát és a Keserű mézt senki se látta itt? Érdemes. Még a fentiek társaságában is. Vagy pláne.

Void Bunkoid 2016.05.19. 11:17:56

@hátsó szándék: háááát, a farkasok szövetsége egy eléggé katyvasz sztorijú valami, egyedül a két, iszonyat látványosan bunyózó kaszkadőrcsaj jó benne :)

pat bateman 2016.05.19. 11:18:55

szubjektív lista, egy 10-es lista milyen is lehetne. a régi francia klasszikusokat nem lehet összemérni az újabb - populáris - darabokkal. nekem nem 10, hanem 30 film is eszembe jutna ha hirtelen fel kellene sorolni. a blogger által megadott 10-esben nekem sok az új és "kommerszebb darab", de hangsúlyozom: ízlések és pofonok, mindenkinek más jön be.
Belmondótól "A profi" és "Az arany bűvöletében" ami alap, "Amélie csodálatos élete" is nagy kedvenc, a listában lehetne "A próféta" is, bár ez utóbbi francia-olasz koprodukció, de szerintem helye van a legjobban között.
Szerintem egyszerűbb lett volna ha a blogger szavazást ír ki, hogy mindenki sorolja fel az 5 legjobb francia filmjét és az eredményből ki lehetett volna hozni egy jó kis listát...:)

layo 2016.05.19. 11:18:58

@GiuseppeT: Köszi, ezt régóta keresem én is.

layo 2016.05.19. 11:19:03

@rágypégsérotomsik: Igen, a Vágyrajárók. Sokáig kerestem a neten és végül meg is találtam, most itt van valahol a gépemen :-))

Drago Brutic1 2016.05.19. 11:19:13

@karandash: Ez kicsit olyan, mintha a magyar társadalomábrázolást a Szerelem első Vérig-en kérnéd számon. A Gyűlölettől kezdődően nagyon is sok odabaszós társadalmi film készül ma is Franciaországban.

Drago Brutic1 2016.05.19. 11:19:41

Ami nekem nagy kedvenc (bár nem közönségfilm) Wajdától a Danton és Ördögök (ez utóbbi még nem is tipikus francia, csak hivatalosan). Ha már Funes, Fantomas. És egyetértek, az Amelie egy jó nagy hájp, kommerszsznobizmus, Taotou kisasszony elbújhat Beatrice Dalle mellett. AZ Éretlenekhez csatlakozom, ezt viszont tényleg kár volt kihagyni.

marék lepke 2016.05.19. 11:25:37

@mackensen: Szerintem a " Saint Tropez-ben nyaralunk"-ra gondolsz. A francia címét nem tudom.

erol 2016.05.19. 11:25:42

@laci_52: A Bunuel filmek tényleg állati jók, de ő spanyol.

Frankofil 2016.05.19. 11:59:01

Na ez klassz,igaz hamar kiderül sokunknak nagyon rövid egy tizes lista.)
Eddig még nem említették,ajánlom a francia film kedvelőinek ezt a kettőt;
krimi:Se ördög, se angyal /Ni pour, ni contre (Bien au contraire)/2003
vígjáték:Ha én gazdag lennék! /Ah! Si j'étais riche/2002
Jó szórakozást!

Kutul 2016.05.19. 11:59:08

Hogy-hogy egy Sophie Marceau film sincs a listán??? Pl. a LOL, amit az amcsik szintén próbáltak lemásolni,de az eredetinek a nyomába se érhet!

airsheep 2016.05.19. 11:59:14

Az én kedvencem a 'Félénk vagyok de hódítani akarok', Pierre Richard-dal.
Az egyik legjobb vígjáték a világon.

2016.05.19. 16:20:35

százas (de legalább ötvenes) listát kellett volna készíteni

usm 2016.05.19. 16:20:38

A bérlő
Betty Blue
Bolond Pierrot
A burzsoázia diszkrét bája
Delicatessen
Elveszett gyerekek városa
Kifulladásig
Jules és Jim
Négyszáz csapás
Az utolsó metró
etc

Kivlov 2016.05.19. 16:20:41

Dilisek vacsorája...

Tökönrúgott Feleségek 2016.05.19. 16:21:02

Bár valaki írta, de a Delicatessen és az Elveszett gyermekek városa sem semmi Jeunet-től és Caro-tól (százszor jobb, mint az Amelie). Valamint a hetvenes évekből egy elveszett gyöngyszem (zseniális magyar szinkronnal Sinkó, Margitai Ági) A férfi aki szerette a nőket!

mackensen 2016.05.19. 18:58:53

@GiuseppeT az, igen: le viager 1972
Köszönöm szépen.

Balt 2016.05.20. 15:14:36

@Ildiko Cserhati: Ez csak 9. :)

Igen, kicsit nekem is hiányzik a listád szerinti kategória, vagy inkább műfajilag túl egyoldalú a top 10, bár nyilván sok szempontból lehetne vitatkozni az ilyen sorrendiségeken, mindenki szubjektív itéletét tiszteletben tartom.

Balt 2016.05.20. 15:14:46

@mackensen: Passz, de ha már: kamaszkoromban vllt a tv-ben egy hasonló krimi, csak ott a Tour de France esélyeseit tették el sorban láb alól. Volt egy elég lökött francia film az olimpiáról is, vagy csak címében...? Éretkenek kategória, de csak vmi kerítésen átmászós jelenetre emlékszem.

Viszont mindenképpen megemlítenék egy '90-es évek végi eredeti szemléletű (ez így hülyén hangzik, de a fényképezés szerint kívülről láttattott: pl snitt erejéig üzenetrögzítő kazettájának forgó orsója alól) francia filmet: középkorú családos vezető beosztású pasi kalandja egy fiatal lánnyal. Sztori szerint vmi Simon mágus, ha az úgyse fér bele a top 10 francia filmbe. Nekem tetszett amúgy.

Balt 2016.05.20. 15:14:50

@hátsó szándék: Huhogók +1.

Ha már Depardieau-Reno: mit szóltok a Pofa be! c. limcsihez?

Balt 2016.05.20. 15:14:58

@Terézágyú: Persze, hogy hülyeség, ráadásul aligha lehet polkorrektnek eladni (rávilágít a francia-német, francia-belga "örök barátságra", mint az EU perszonális, néplélekbeli alapjaira), de én pont ezért kedvelem. :) (Nem vagyok túlzottan euroszkeptikus, sőt: - nekünk - tragédia lenne a britek kilépése.)

Balt 2016.05.20. 15:15:03

Nem láttam egyiket sem :), de úgy hírlik, a "3 szín" sorozat elég jó lehet - és mindjárt 3 egy csapásra :) -, ha ugyan franciaként listázzuk a Kieslowski rendezte stábot és produkciót, mert a sztori mindenképpen francia.

Ha már Házibuli: engem is megvesz a nosztalgia, de Marceau-nak voktak ennél finoman szólva érettebb filmjei :) (ok, 13 éves mivoltához képest), de még a műfajban is: a Párizsi diáklányt láttam nemrég, tetszett.

Balt 2016.05.20. 15:15:07

@In Motion: Igen. Még színpadon is.

Balt 2016.05.20. 15:15:25

@Lector Oris: igen, sztem is kár top 10 kategóriában gondolkodni, de ha már: nyilván hiányzik a Delon Belmondo mellől (pedig voltak közös filmjeik is), a francia új hullám (Truffaut stb.), a nagy francia klasszikusok (Marais, Gaben - Nyomorultak, 3 testőr, Huhogók), de így is jó.

Kösz a posztot, bár a franciák en bloc nem kedvenceim. :)

J.R. Ewing 2017.03.10. 12:39:49

Catherine Deneuve már szart sem ér?
Indokína........................

ZorPrime 2019.07.26. 19:41:21

Na kérem, a Taxi simán mehetett volna a kukába, helyette inkább a La haine (Gyűlölet) kellett volna a listába.... esetleg Delontól a Le samourai (A szamuráj) vagy a Le cercle rouge (A vörös kör), vagy neadjisten a Deux hommes dans la ville (Két férfi a városban) - utóbbi filmben Delon és Gabin is pazar.
süti beállítások módosítása