Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Star Wars: Az utolsó Jedik - végre egy igazán színvonalas epizód [50.]

2017. december 16. - Harmat Árpád Péter

Spoilermentes kritika

Örülök, hogy a Filmworlds blog pontosan most két éves "fennállásának" évfordulóján és éppen az 50. poszt megjelenésekor én írhatok a legújabb Star Wars filmről, melynek címe: Az utolsó Jedik. Gyerekkorom óta nagy rajongója vagyok ennek az űreposznak és minden részt vagy hússzor láttam már. (Mint minden rajongónak, nekem is van Kedvenc Star Wars blogom ,melyről az elmúlt év során mindig folyamatosan tájékozódtam a kilenc részesre bővült történetfolyam friss híreiről.)

az_utolso_jedik1.jpg

Amikor az első infók megjelentek a VIII. epizód készüléséről: én is ugyanúgy lázba jöttem, mint sok millió más Star Wars fan, mert hozzájuk hasonlóan én is hosszú évtizedek óta várok már egy klasszikus részekhez méltó epizódra. Nos, úgy tűnik most végre megkaptuk: az Utolsó Jedik méltó a nagy elődök - az Egy új remény és a Birodalom visszavág - örökségéhez és ahhoz, hogy azok nyomdokaiba lépjen.

A VIII. epizód egyszerre magával ragadó és lehengerlő, miközben izgalmas és elgondolkodtató is. Egyszerre látványorgia és mélyebb érzéseket, valódi karaktereket bemutató akció-dráma. Tele van kiszámíthatatlan fordulatokkal és váratlan helyzetekkel, csupa olyasmivel, amiből alig kaptunk az elmúlt három részben. Nem voltunk ilyesmikkel elkényeztetve sem a tavalyi Zsivány egyesben, sem a 2015 -ös Ébredő erőben, sem pedig a 2005 -ös Sith -ek bosszújában.

Az utolsó Jedik tele van élettel, lendülettel, érzelmekkel és szenvedéllyel, miközben emberi, esendő és hétköznapi is. Azonosulhatunk főhőseivel, akik hús-vér emberek hibákkal, viccelődésekkel és vágyakkal. Ebben  a részben Rian Johnson rendező végre valódi karaktereket mutat meg nekünk, akik összetett, bonyolult jellemek. Közülük nagyon kiemelkedik Kylo Ren alakja, aki hatalmas ívű változást és karakterfejlődést produkál a filmben: láthatjuk belső vívódásai közben, mely végre hiteles és kiforrott, nem pedig mesterkélt, mint az Ébredő erőben. Adam Driver hitelesen "hozza" a figurát, méltónak bizonyul a saga központi alakjává emelkedni.

Ami a többi karaktert és színészi teljesítményt illeti: Luke (Mark Hamill) és Rey (Daisy Ridley) a legjobbak, illetve a mellékszereplők közül Poe Dameron (Oscar Isaac), akinek férfias, vagány és keménykedő stílusa határozottan feldobja a filmet. Ami azt illeti, egy ilyen karakter már nagyon kellett az eposznak. Mark Hamill bámulatosan nagyot alakít, néhol zseniális a játéka, Daisy Ridley pedig erre a szerepre született, úgy tud nőiesen vonzó lenni, hogy közben kemény harciasság is sugárzik lényéből. Valahogy hiteles, amit csinál.

A történetet illetően annyit tudok spoiler nélkül mondani, hogy fordulatos és izgalmas, miközben formabontó is több szempontból. Bár a nagy rejtélyek java része nem oldódik meg, kapunk újabb megfejtendő talányokat, melyeken bőven rágódhatunk még. A Csillagok háborúja feeleng -nek mindig is szerves része volt a találgatás, a "ki kinek a kije" típusú elmélkedés, mely a VIII. epizódban kipipál egy fontos kérdést. (Sajnos némi csalódást okozva.) Bár a cselekmény több szálon fut és sajnos nincs egyetlen markáns, központi történet-vonal (vagy az nem elég hangsúlyos) szerencsére így is magával ragad bennünket a hihetetlen cselekmény-gazdagság. Csak kapkodjuk a fejünket a rengeteg impresszión, ami két és fél óra alatt ér bennünket. 

A látványvilágra nem lehet panaszunk, bár az igaz, hogy kicsit talán kevés a helyszín és elmaradnak az előzmény trilógiában megszokott grandiózus hátterek, gigantikus városok és a furcsa lények alkotta tömegjelenetek, azért az űrcsaták, felszíni ütközetek baromi látványosra sikeredtek. (Én már a nyitó csatajelenetnél hátradőlve tudtam: ez egy kivételesen jó rész lesz, annyira ütős az első 15 perc.) Nagy pozitívum számomra, hogy van a filmben több fénykard-jelenet is, melyekbe nem tudok belekötni, annyira kidolgozottak és élvezetesek. (Főként a Snoke előtt, a testtőrökkel megvívott harc.)

Ha a negatívumokrók kellene beszélnem, akkor a sokszor felesleges viccelődést emelném ki és a néhány meghökkentően gagyira sikeredett villámjelenetet. Szerencsére az utóbbiak nem hosszúak, tényleg csak felvillannak, meghökkenést kiváltva, de ezeket később egy vállvonással elintézzük. (Istenem, Rian Johnsonnak is lehetnek gyengéi.) Mondjuk az egyik scene - aminek fő alakja Leia - már tényleg durván hülyeség, de túl lehet azért azon is lépni (ha megmagyarázni bajosan is tudjuk). A humor azért jó, hogy végig érezhető a filmben, emberközelivé teszi a figurákat és oldja a történetben felbukkanó kudarcokat is (a felkelők sikertelenségét). Ehhez kapcsolódva érdekes észrevétel, hogy ebben a trilógiában Az utolsó Jedik képviseli a klasszikus részek Birodalom visszavágját, hiszen itt is a birodalom (itt: Első rend) előretörését láthatjuk, hogy aztán majd a IX. epizódban átélhessük a jók valódi győzelmét (ahogyan az a Star Wars filmekben szokás). Talán negatívum kicsit a felkelők helyzete, mely elvétve nevezhető csak bizakodásra okot adónak. Johnson kicsit túltolja a "nyomort" és a kudarc-kártyát ezen a téren. Némi pozitívum, aprócska diadal azért javítanak az egyensúlyon és táplálná a katarzis esélyét is. (Erre azonban nem kapunk sok reményt.) 

Összességében régi Star Wars rajongóként egyértelműen csak dicsérni tudom Az utolsó Jediket, azzal a végső üzenettel, hogy méltó a klasszikus részekhez, mert megőrzi és tiszeli a hagyományos Star Wars jegyeket, miközben iszonyúan látványos, nagyon fordulatos, valódi karaktereket felvonultató és közben pozitív hangulatú is. Értékelésem szerint az egyik legjobb valaha készült Csillagok háborúja alkotás. Nálam: 8,5 / 10 pont.

8.jpg 

Ha érdekesnek találtad lájkold FB oldalunkat is! 

filmworlds_logo_2.jpg

2017.12.16.(13:28)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr6313505123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De Wer 2017.12.16. 20:13:02

Az utolsó Jedik valóban egy lenyűgöző film, az űropera második legjobb része, a Birodalom visszavág után. Én holnap nézem meg másodszor, pedig nem szoktam ugyanarra a filmre pár nappal később újra beülni, de erre muszáj.

Filmelemző 2017.12.16. 20:13:04

Egyetértek a poszt értékelésével: a VIII. epizód egyértelműen a klasszikus részek után következik. Az utolsó Jediknek van valódi története, vannak valós karakterei és vannak színészi alakításai is. Az űrcsaták és fénykard párbajok izgalmasak és határtalanul látványosak.

Master. 2017.12.17. 11:01:46

Jó kis poszt!
Egyetértek vele!
Kábé így látom én is: Az utolsó Jedik egy fantáziadús, egyedi Csillagok háborúja fejezet.

Fortress_ 2017.12.17. 22:03:33

Ami miatt újranézném, az a Poe Dameron jelenetek és a fénykard párbajok színessége. Na meg az űrcsaták. Mind tetszetős, látványos, ütős.

Yúúúúúúj · http://film-pont.com 2017.12.28. 23:18:47

Most már én is megnézem a vélemények miatt.

Spectroli 2018.01.07. 21:04:36

A legjobb Star Wars film a RotJ óta.
süti beállítások módosítása