Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Nagyon ütős lett a Jurassic World 2 [56.]

2018. június 10. - Filmelemző

Lone Wolf kritika

A rendezői székbe ezúttal nem Colin Trevorrow, hanem Juan Antonio Bayona ült és elkészítette nekünk a Jurassic World második epizódját, extra adag izgalommal felturbózva. Ha zanzásítva kellene a különbséget megragadni, azt mondanám, míg a JW első epizódját a látvány uralta, addig a másodikat az izgalom és az akció. Mert ezekből kapunk aztán bőven. A Jurassic World: Bukott birodalom egy nagyon gyors tempójú, végig izgalmas és iszonyúan pörgős akció-kalandfilm, melyen egyetlen pillanatra sem unatkozunk. Egyetlen szóval: ütős. 

jurassic2.jpg 

A sztori mondjuk nem túl bonyolult: a dínók szigetét természeti katasztrófa fenyegeti (egy vulkán-kitörés formájában), így ki kell menteni őket. Csakhogy míg az első részből megszokott páros (Owen és Clair - alias Chris Pratt és Bryce Dallas Howard) valóban megmenteni akarják őket, addig az öreg John Hammond társánál dolgozó főgonosz, Eli Mills (Rafe Spall) inkább eladogatná mindet (jó pénzért) vagy fegyvert csinálna belőlük. Természetesen a két csapat közt elkerülhetetlen a versengés és harc, ami látványos és izgalmas akciókat hoz. 

A film legfőbb erőssége, hogy folyamatos az izgalmak sora: hol a vulkánkitörés és láva fenyegeti hőseinket - melyek elől természetesen menekülniük kell - hol a rosszfiúk akarják elkapni őket, hol pedig egy-egy allosaurus, raptor vagy T. rex tör az életükre. Nincs megállás egy pillanatra sem. Közben szurkolunk a jók csapatának, melynek két központi figurája (Chris Pratt és Dallas Howard kisasszony) mellett tagja még egy állatorvos nő (Daniella Pineda) illetve egy folyton majrézó számítógép-zseni is (Justice Smith). A négy fős kis brigád tagjait a dínók szeretete és a tisztesség köti össze. Mind meg akarják ugyanis menteni, a halálra ítélt (vagy jobb esetben örök fogságra szánt) őshüllőket. Ráadásul Owent személyes kötelék is fűzi a vezér-raporhoz, "kék" -hez, akit ő nevelt fel és aki soha nem bántaná. Most is eljátsszák többször is azt a jelenetet, melyben Chris Pratt férfiasan szúrós tekintettel és kinyújtott karral közeledik a főraptorhoz, aki erre nem tépi ki a karját és nem is harapja ketté rögvest. Az itt következő képen ugyanezt a T.rex -el próbálja ki.

jurassic2_2.jpg

A filmbéli Owen és Clair egyébként ezúttal sem jönnek össze, de újra megállapíthatjuk: Bryce Dallas Howard valóban nagyon szép és dögös nő (bármilyen ruhában is bukkan fel a vásznon), Chris Pratt pedig akciójelenetekre született. Kettejük kapcsolata némi romantikus könnyedséggel és enyhe szexualitással ruházza fel a sztorit, amitől kicsit enyhül a sok akció jelentette keménykedés. Ami a film gyengéit illeti: érezhetően a készítők nem nagyon törekedtek egy színesebb, összetettebb sztori kidolgozására. Fordulatok sajnos alig akadnak és a végkifejlet is gyengécske (mármint a zárás és a befejező gondolat). Mélyebb elemzésre egyébként sem alkalmas a film, amit már az is bizonyít önmagában, hogy alig lehet róla mit írni (erősen gondolkodnom kell, hogy mit vegyek górcső alá). Nagyon egyszerű a történet, nincs semmi komplexitás, igazi bonyodalom vagy konfliktus. Az mondjuk javított volna az egészen, ha az eredeti részekben annyira sziporkázó Jeff Goldblumot nem csak arra használják, hogy vele mondatják kis a film bölcsességeit és tanulságait (De. Malcomként), hanem kicsit bevonják a történésekbe is. Biztos, hogy tudott volna emelni a színvonalon.

Ugyanakkor van egy kevéske szellemi mondanivaló is: az embernek kötelessége megmentenie az általa létrehozott életformákat, mert egyszerűen felelős értük. A filmben többször merül fel a kérdés: meg KELL -e menteni az újból halálra ítélt dínókat? Dr. Malcolm szerint nem és hallgatnak is rá. Mégis indul egy mentőcsapat, akik a sztori legvégén szintén döntésre kényszerülnek, majd a megmentés győz. (Megjegyzem: utópisztikus, naiv és átgondolatlan elképzelés a dínók és emberek együttélése a Földön; viszont remek folytatást generál.)

jurassic2_3.jpg

Bár nem a szellemi útravaló a JW2 erőssége, tegyük hozzá: nem csak az összetett sztorik, mély tartalommal bíró, nagyívű színész-teljesítmények és velőig ható konfliktusok alkothatnak jó filmet. Néha kell az egyszerű szórakozás és izgalom is, amikor nem kell sokat gondolkodni, csak hátradőlni, bámulni a filmvásznat és élvezni a gyorsan pergő eseményeket, hihetetlen akciójeleneteket. A Jurassic World pont ilyen film. Szórakoztató, látványos, izgalmas és pörgős; vagyis ahogyan a címben is szerepel: "ütős". Ajánljuk az akciójelenetek kedvelőinek, az egyszerű szórakozásra vágyóknak, a kikapcsolódni akaróknak és a dínós sztorikra fogékony Jurassic rajongóknak. Nekünk tetszett.

Értékelésünk: 7,5 / 10 pont

7_5uj.jpg

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

A film MAFAB adatlapja itt található

filmworlds_logo_2.jpg

2018.06.10. (00:37)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr2714035962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress_ 2018.06.10. 21:17:53

Jó olvasni végre egy olyan kritikát is erről a filmről, ami nem döngöli a földbe. Mert szerintem is izgalmas lett és egyetlen unalmas pillanata sincs.

Fritz Gerlich 2018.06.11. 21:04:39

Az Index nem jelentette meg ezt a posztot, mert ellentétben az Indexesek által képviselt állásponttal, ez a poszt nem húzza le a Jurassic World kettőt (sőt, elismerően ír róla). Nem semmi, hogy nem jelenhet meg eltérő álláspont. Az ÖSSZES cikk, amit eddig lehoztak, mind bírálta. Éljen az újságírás objektivitása. Bravó Index!

Filmflash 2018.06.13. 21:50:46

Méltányolandó a film gazdag látványvilága, tempója, lendülete, az akciók sokasága és a cselekmény pörgős, izgalmas tálalása, a rengeteg ingergazdag jelenettel. Nekem is tetszett, nem nagyon értem a fanyalgókat. Hibát lehet persze benne találni, meg hiányolni a "mélységet", de ez mégis csak egy dínós látvány-film könyörgöm. Egyetértek tehát a poszttal: jó lett, a maga műfajában és kategóriájában.
süti beállítások módosítása