Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Ébredő erő - szendergő lelkesedés [3.]

2015. december 20. - Harmath Árpád

Kevesen várták nálam jobban a Star Wars 7-et, és megkockáztatom: azok sincsenek túl sokan, akik az elmúlt 36 évben, - vagyis a Star Wars első, 1979-es magyarországi megjelenése óta - annyiszor látták volna az egyes részeket és annyit foglalkoztak volna a történettel illetve szereplőivel, mint én. Elmondhatom: gyermekkorom része a sztori – és ha túlzás is azt állítani, hogy részben ezen szocializálódtam – igenis meghatározó élmény volt számomra 1979-ben, majd 1981-ben és 1984-ben nálunk megjelenő eredeti három rész megtekintése. Aztán a filmélmények után az is érdekes volt, ahogyan annak idején kiskamaszként a haverokkal azon fantáziáltunk, hogy vajon Darth Vader miért visel maszkot, mitől lett gonosz és Yoda miért olyan kicsi. Amúgy az első kérdésre mi 10 éves fejjel azt a választ adtuk, hogy Vader nagyúr valószínűleg megéghetett egy csatában (és ezért örök életére egy lélegeztető maszkra szorul, mely sérült tüdejét kíméli), gonosznak azért lett gonosz, mert az előző hatalom kiirtotta családját, Yoda pedig azért olyan picurka, mert egy sugárzás - mely egyik bevetésén érte - lekicsinyítette testét. Fantáziáltunk és a Star Wars teremtette sajátos világon „agyaltunk”. Akkoriban még nem tudatosult bennünk, de „beszippantott” bennünket a Csillagok háborúja láz. Később, felnőtt fejjel újabb élményt jelentett számunkra 1999 -ben, (26 évesen) szembesülni a Baljós árnyak megtekintése után azzal, hogy Vadernek egyáltalán nincs is családja (hisz a midikloriánok nemzették, és csak anyja van: Shmi Skywalker), később pedig 2005-ben, 32 évesen azzal, hogy Obi-Wan Kenobi miatt kényszerül maszk és sisak viselésére. (Bár azt eltaláltuk, hogy teste megégett.)

starwars7kep.jpg

Az eddigi részek 6 és 32 éves korom közt lekötötték fantáziámat, és ma én vittem el a hat éves fiamat (és 8 éves lányomat) a legújabb, hetedik részre. (Tudom - tudom, elvben 12 éves korhatár írtak elő az Ébredő erőre, de látták mind a hat részt és semmiféle negatív hatást nem fedeztünk fel náluk, a gazdagodó képzelőerőt leszámítva.) Megnéztük az Ébredő erőt és én elhatároztam, írok róla egy rövid elemzésszerű véleményt. Olyan leírást, melyben előfordul tartalmi kérdések boncolgatása is, vagyis afféle spoilerezés. Így, aki számára kulcskérdés, hogy meglepődjön egy-egy fimbeli fordulaton - melyekből valljuk be nincs túl sok az egész alkotásban (enyhén szólva) és azok a bizonyos fordulatok is elég kiszámíthatóak – az, ne folytassa posztom olvasását.

Ébredő erő – szunnyadó lelkesedés

Az Ébredő erőt már nem a Lucasfilm készítette, hanem a Walt Disney Pictures és maga George Lucas is csak részben vett részt a munkálatokban. A rendező ezúttal a 49 éves Jeffrey Jacob Abrams lett, aki Lost és a 2009-es Star Trek „elkövetője” is.

A történet 30 évvel játszódik a Jedi visszatér után, amikor már Luke idős ember, és Han Solo illetve Leia is alaposan megöregedtek. A történet meglehetősen szimpla: a birodalmat a sithek után az első rend uralja és annak gonosz ura, Snoke fővezér, illetve két segédje: Hux tábornok és Kylo Ren. Utóbbi a rejtélyesebb, mert ki tudja miért, de folyamatosan maszkban mászkál (ami az ő esetében orvosilag nem indokolt) és mellesleg Leia illetve Han Solo rossz útra tért gyermeke. A cselekmény két dolog körül forog: egyrészt a lázadók (mert azok ezúttal is vannak) szeretnék megtalálni a bujkáló Luke –ot, másrészt el akarják pusztítani a Starkiller nevű bolygófegyvert (Halálcsillag koppincs). A nemes célokért összeáll egy csapat: egy roncsvadász anorexiás hölgyike (Daisy Ridley, Rey), egy megszökött rohamosztagos (a fekete fickó - John Boyega, Fin) és egy pilóta, akit alig látunk a későbbiekben (Oscar Isaac). Hozzájuk társul az öregedő Han, a semmit sem változott Csubakka, illetve a még mindig szimpi Leia. A furcsa társaság aztán elér mindent, amit akar: megtalálják Luke –ot és megsemmisítik, a Halálcsillagot akarom mondani Strarkillert is. Közben meghal szegény Han Solo (megjegyzem teljesen illogikus módon) és sejtetni engedik: az anorexiás csajszi nem lehet akárki, mert hogy különleges képességekkel bír. Hirtelen megtanul fénykarddal bánni (bár azt nem tudjuk, hogyan, mikor, kitől) és képes lesz arra is, hogy az akaratával manipuláljon másokat. Megjegyzem: ehhez korábban a kis Anakint évekig tanították gyerekkorától kezdve és még Luke is vett jó néhány leckét Yodától. (Rey viszont egyből az erő birtokosa lesz, pedig még ellenszélben sem látott soha Jedit.) 

starwars7.jpg

A film vége happy end, már ha eltekintünk szegény Han Solo drámai halálától és egy komplett bolygórendszer (neve: Hosnian-rendszer) teljes lakosságának kivégzésétől. (A brutális mészárlással egyébként az égvilágon senki nem foglalkozik túl sokat és mindenki lazán túllép rajta. A rendszert amúgy a Starkiller semmisíti meg.)

És most nézzük az értékelést

A filmről azonnal "látni" hogy koppincs, mégpedig az alaptörténetet és számtalan panelt illetően. Abrams nem kockáztatott, az 1977-es alapsztorit vette elő és abból dolgozott. Halálcsillag tervrajzok "kergetése", álarcos-maszkos fő-gonosz, lázadók, vagány csempész-pilóta, sivatagbolygóról érkező jedi-tanonc, mind-mind másolás. De nézzük részletesebben, először is a látványvilágot. Bár az Ébredő Erő az eredeti trilógiához akar visszanyúlni (és ez önmagában üdvözítendő törekvés, aminek örültünk), a Star Wars VII látványvilágát tekintve messze elmarad az 1999 után forgatott részektől: sehol a Baljós árnyak látványos fogatversenye, a Klónok támadásának rovarbolygója (Geonosis, ahol az aréna-küzdelem színes szörnyvilágát azért hosszan csodálhattuk), sehol a gigapolisok ingergazdag lenyűgözősége, illetve a Sithek bosszújának Mustafar bolygója (ahol a láva-háttérben folyó Anakin-Kenobi párbaj a retinánkba éghetett).

Itt nincsenek nyüzsgő nagyvárosok, különleges lényekkel teli világok, csak egy sivatagos bolygó és néhány hétköznapi, Föld-helyszínekhez hasonló tájféleség. Pozitívum viszont az űrhajós jelenetek kidolgozottsága. A Jakku bolygó, ahol Rey is tengeti életét az eredeti részek Tatuinjának koppincs-változata. Ugyanakkor fantasztikus látni a hatalmas birodalmi cirkálók és lépegetők roncsait a sivatag porában, mely roncsok közt később izgalmas űrhajós kergetőzés zajlik.

Ami a történetet illeti: egyszerű vezetésű, érthető, bár logikai problémákat azért jócskán tartalmaz. Az első mindjárt az, hogy mi a túróért gonosz Han Solo és Leia fiacskája: Kylo Ren (születési nevén: Ben). Ez nem derül ki a filmből és őszintén szólva nehezen is lenne megmagyarázható. Fiatalon Han egy barátságos, jószívű fickó volt, afféle vicces vagány, aki beleszeretett az érzelmeit viszonzó Leiába és a hatodik rész végén már harmonikus családalapítás előtt álltak. Ehhez képest a hetedik részre érthetetlen okból lett egy velejéig gonosz, tömeggyilkos fiuk. Nem túl logikus. A második furcsaság Kylo Ren maszkos megjelenése. Nem tudni miért viseli az álarcot a fickó, főleg, hogy simán le is veszi a film közepén, így nyilvánvalóvá válik, hogy nem akkora truváj megismerni a valódi arcát. Ugyancsak meglepő az a Darth Vadert mintázó koponya, melyet Kylo rejteget a cuccai közt. Ezt ugyan mivel magyarázzák, tekintve, hogy simán képtelenség, hogy a sötét nagyúrnak ilyen koponyája lett volna. (Bár egyesek szerint a koponya valójában csak a sötét nagyúr maszkja és Kylo afféle bálványként rejtegeti, mert Dart Vader nyomdokaiba szeretne lépni.)

starwars_kyloren.jpg

Végül itt a fekete fickó, vagyis a rohamosztagos Fin, akinek személye szintén nem túl tiszta. Mint a Klónok támadásából kiderül, a klónsereg tök egyforma pasasokból áll, mivel mindet Jango Fett DNS mintájából klónozták. Így kicsit érthetetlen, hogy hogyan lehet köztük egy fekete bőrű srác. Persze eltelt pár évtized, és a hetedik részt azt sugallja, hogy a rohamosztagosokat már nem klónozgatva "gyártják" hanem gyerekkorban elrabolt kisgyerekekből képzik. De ez azért akkor is fura és egyáltalán nem illeszkedik az előzményekhez (főleg 2. részhez). A furcsaságokat lehetne folytatni, például azzal is, hogy a gonosz sereg mindkét vezetője zsenge 30-as. A filmbéli Hux tábornok és Kylo is max 30 egynéhány éves, ami  ha belegondolunk meglehetősen gyors karrier egy hadseregben, ha a csúcsra igyekszik valaki. (Egyébként a Kylot és Huxot alakító színészek: Adam Driver és Domhnall Gleeson egyaránt 1983-ban születtek.)

Ami a szereplőket illeti: a leggyengébb láncszem a Kylo Rent alakító Adam Driver. Nagyon átlagos gyerek, leginkább egy hóbortos kamaszra hasonlít, vagy egy elvont, informatika szakos egyetemistára. Semmi különleges. Nem jóképű, nem izmos, nem erős, nem atletikus, nem csúnya, nem magas, nem alacsony. (Na jó, 188 centis a fickó, de ez akkor sem annyira extra.) Kicsit érthetetlen, hogy miért épp őrá eshetett egy 200 millió dolláros film rendezőjének választása. Aztán ott van a leányzó, Rey: szép arc, soványka test, ahogyan Hollywoodban elvárják. Egy lézerkarddal hadakozó, űrhajókat séróból secperc alatt megjavító és az univerzum nagy erőinek felforgatására alkalmas nőszemélytől kisportoltabb megjelenésre számítana az ember. (De legalábbis ne 45 kg legyen vasággyal.) Persze tudjuk: éhezik a csaj, és féladagokért kutatja a roncsokat, de ha meg ez a helyzet, akkor ne akarjanak belőle kommandósokat megszégyenítő sportladyt faragni. Mert aki féladagokon él, az nem futja le a maratont, és nem tudja közben lecsapni, lekardozni és agyonlőni a képzett rohamosztagosok tucatjait. (Akik egyébként egytől egyig rosszabbul lőnek mint a kiscsaj.) A fekete fickó oké, de jó lett volna azért egy nagyobb formátumú szereplőt is felvonultatni. (Mint például amilyen Liam Neeson volt a Baljós árnyakban.)

starwars72.jpg

És most nézzük a lényeket, melyeket Abrams vonultat fel. A főgonosz neve Snoke, maga a Legfőbb Vezér, aki a korábbi részek Sidious nagyurának felel meg. A filmben végig csak félhomályban lévő hologramját láthatjuk és az égvilágon semmit sem tudunk róla. Ezzel lényegében nincs is semmi baj, hiszen az új három részre (pontosabban a még hátra lévő kettőre) nyilván hagyni kell megfejtendő rejtélyeket. És működik is a dolog: az ember valóban kíváncsi arra, hogy mi a fene lehet az a 10 méteres fura lény, mely a gonosz erőket szolgálja és a rohamosztagos hadsereget irányítja. (Már ha egyáltalán valóban akkora, mint a hologramja és valóban úgy is néz ki testi valójában, nem pedig egy másik figura irányítja a háttérből.) Az új robot, BB-8 minden néző kedvence, mulatságos, jópofa figura. Azonban a Han Solo által szállított szörnyek, az úgynevezett "rathtarok" nagyon másodvonalbeli filmes kísérletnek tűnnek. Csápjaik vannak, kövér testük és nagy szájuk. Gyenge kivitelezés, halovány ötletesség. Ugyanakkor a Jakku bolygón az itatóból szürcsölgető fura óriás szerzet - mely jól oldalba löki Fint, mikor az is inni próbál - (és egy óriás disznó, meg egy víziló keverékének tűnik, lásd a képet alant) nagyon látványosra sikeredett. Csakúgy, mint a többi lény, amiből ezúttal kicsit kevesebbet kapunk, mint az első három részben (ami mondjuk nem is baj).

starwars_leny.jpg

Összességében az érezhető, hogy a rendező ezúttal a látvány helyett a tartalomra ment rá, ám annyira ügyelt arra, hogy az eredeti (1977-1983 közti) részek hangulatát idézze meg, hogy közben elveszett az egyediség az egészből. Ahogy mondani szokták: patikamérlegen lett összeállítva, csak épp a fűszerek maradtak ki. Lehetett volna egy-két fordulatot beletenni, lehetett volna a szereplők közt élénkebb, hitelesebb kapcsolat, mondjuk szerelmi szál, valódi barátság, múltbéli kapcsolódási pontok … stb, a fene se tudja, de valami vérpezsdítőbb dolog. 

De hogy ne csak negatív dolgokat mondjak: tetszett az a néhány poén, ami elhangzik a Fin és Han közti párbeszédekben, vagy Rey és Fin beszélgetéseinél. Tetszett a leányzó játéka, mert bár meggyőződésem, hogy véznácska a figurához, önmagában Daisy Ridley figyelemreméltó jelenség. Tetszettek a Millenium Falconnal végigvitt repülős jelenetek és tetszett, hogy végre emberi oldalról próbálták megközelíteni az egész Star Wars életérzést. Ennél a résznél nem a gyerekek lenyűgözése, a vicces mesefigurák megteremtése és a bugyuta jelenetek elviccelése volt a cél, hanem az, hogy valódi történetet meséljenek el nekünk. Sajnos kérdés, hogy ez mennyire sikerült.

starwars_hansolo.jpg

Persze azt is tudomásul kell vennünk, hogy bármit is hozott volna össze J.J. Abrams, biztos hogy lett volna olyan részlet és főleg olyan néző, akinek valami nem tetszik. Nálam viszont nem is igazán ez a helyzet. Mert valahol tetszik az Ébredő erő, … csak fene tudja, de nem az igazi. Ezzel az érzéssel jöttem ki ma a moziból, miközben elgondolkodtam azon, hogy én hogyan folytatnám a VIII. részben. Pont, mint 32 évvel ezelőtt 10 éves koromban. És azt hiszem ettől olyan fantasztikus az egész Star Wars világ.

  • A film fő pozitívuma: az eredeti trilógia hangulatát próbálja visszahozni (több-kevesebb sikerrel)
  • A fim fő negatívuma: remake hatás a korábbi részekből "ellopott" elemekből + a szereplői karakterek kidolgozatlansága és motiválatlansága.

Értékelésünk: 10 / 6.9

7.jpg

---------------

starwars_pontok.jpg

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr18187468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2015.12.21. 14:52:55

Nagyjából egyetértek a poszttal. Ugyanakkor sokan nem fogadják majd el a kiscsajt (Daisy Ridleyt - a filmbeli Reyt) érintő kritikákat, hiszen Harrison Ford mellett ő "viszi hátán" a filmet. Ő a pozitív hős, a nagy felfedezett. Nem is rossz, de tény: nem igazán az az alkat, akit rohamosztagosok rémeként tudok elképzelni.

Fortress_ 2015.12.21. 14:56:26

@Sir lovag: ... viszont az jó, hogy végre az eredeti részek irányába törekedtek és a cél ezúttal a IV., V. és VI. epizódok felidézése volt, nem pedig az új trilógia szellemiségének folytatása.

Nietzsche_ 2015.12.21. 15:19:03

Nekem alapjaiban tetszett az Ébredő erő, de valóban sokkal - sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle. Rey szerintem Luke leánya, ami a következő részben fog kiderülni, de már most is történt rá halvány utalás. Például amikor a lézerkard életre kel a kezében. És amikor csak úgy képes olyasmikre, mint a Jedik!

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.21. 15:21:36

@Filantrop: Bennem is felmerült ez az opció! Az biztos, hogy Rey különleges szereplő, akivel a készítőknek még komoly terveik vannak. Áthatja az erő, és a film egyik utolsó mondatában Leia is ezzel a szöveggel köszön el tőle. Jadi ivadék, ha pedig így van nem nagyon lehet más, mint Luke leánya.

kulcsar2011 2015.12.21. 18:12:46

@Filantrop: plusz jó pilóta mint a nagyapja és az apja. De az is lehet, hogy valami nagyon eldugott jedi utód.

kulcsar2011 2015.12.21. 18:13:16

De kötekedőre vetted a figurát. Kylonak azért kell a maszk, mert amúgy nem egy matyó hímzés. Maszkkal nagyobb tekintélyt mutat. Luke tanította, de Snoke elcsábította. Majd később kiderül hogyan.
Államforma: A birodalom bukása után visszaállt a köztársaság. Mivel a visszaállás nem volt tökéletes, korrupció stb., így Leiaák ellenállók lettek (már ezért nem lázadók). Közben Snoke elkezdte kiépíteni saját kis birodalmát, ez lett az Első rend. További válaszok majd a 8-ban.

Miriuta81 2015.12.21. 19:00:35

Nagyjából egyetértek, és tetszik is az írás. Ami nekem - hasonlóan, ahogy a cikk írója kifejti - fura: egy rohamosztagos, Fin, hogyan tud akár csak 3 percig is egy Jedi lézerkardot forgatni úgy, hogy még egy évek óta a Jedi akadémián tanuló padawan is megirigyelhetné? Hogyan képes felvenni hosszú percekre a küzdelmet egy erősebb, Luke Skywalker által már tanított, sötét oldalon pengelléreződő "sith" harcossal? Hogy nem vágja le Kylo fél perc alatt a kezét, miért nem haszálnja ellene az erőt? Legalábbis bármelyik jedi eddig az összes részben egy rohamosztagost kábé másodpercek alatt intézett el...
A másik, hogy nagyon szépek, és látványosak a birodalmi lépegető meg a csillagromboló maradványok a Jakkun, de hogy kerültek oda? Ott nem nagyon dúlt háború, legalábbis amit a nézőknek bemutattak, abból ez nem derült ki még egyik részben sem... jó, persze, fogjuk rá, hogy csempészek ócskavasnak odavitték... :)

Fortress_ 2015.12.21. 19:07:26

@Miriuta81: A Fin és Kylo Ren közti lézerkardozós jelenettel nekem is komoly fenntartásaim vannak. A történet szerint a fekete srác rohamosztagos volt. Életkorából (23) ítélve korábban 5-6 évnyi harci tapasztalatot gyűjthetett össze

... DE ...

ezt mind sugárvetőkkel, azaz kézifegyverekkel szerezte. A lézerkard használata nem nagyon tartozhatott a rohamosztagos kiképzési programhoz. (Amúgy Kylo Ren nem sith harcos, hanen "ren" lovag. Az Első Rend már ilyen ren lovagokból áll.)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.12.21. 21:36:57

Már a Birodalom is szakított a klónokkal, inkább sorozott állománnyal dolgoztak - olcsóbb volt így felduzzasztani a hadsereget, mint irtózatos összegekért klónoztatni.

A IV. részben kérdezi is Luke-tól, amikor beöltözve mennek kiszabadítani, hogy "már törpéket is felvesznek rohamosztagosnak?" (vagy valami ilyesmi).

A remake jellegtől egy kicsit tartottam, olyan nagy a SW univerzum, nem igaz, hogy nem lehet egy ütős sztorit kihozni, mindig ismételni kell...

Köldök_szösz 2015.12.21. 21:37:14

@Sir lovag: jaj neee ebben is egy kemény csaj viszi el a hátán a filmet mint a mad max-ben?
Neeee. Szarok a feministákra komolyan, de ez a manőver nemcsak hogy kurva uncsi de rémszar is.
Majdnem annyira mint az ázsiai terminátor. Vágom. Kellenek ilyenek is mert... kellenek... De akkor sem működnek!!!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.21. 21:37:46

hát ez egy nagy nudli volt. ez egy tévé film egyik rosszabb része. egy súlytalan nagy semmi.
az ami az sw (eredetiség, hangulat, lélek, ötletesség) azokból SEMMI nem volt ebben a filmben.
kylo karaktere volt egyedül amiben valamiféle eredetiség volt. a fekete csávó se volt rossz, de ez így édeskevés.
gyanítom hogy ez az egész tudatosan van súlytalanra véve, legagyisítva, üzlet... ez kell a népnek...
arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag ez lenullázza az eddig sw részeket. luke meg dart vader, elhozzák az egyensúlyt meg minden, aha persze. mintha mi sem történt volna, ebben a részben folytatódik minden UGYANÚGY mint addig. és ahogy olvasom, ezt a világ sw rajongói szépen be is szopták.
röhelyes...

őszinte részvétem lucasnak, brutálisan fájhat a szíve hogy így lealacsonyították azt a zsenialitást amit ő beletett az összes eddigi részbe...

trollsalab 2015.12.21. 23:28:05

@endike: Maximálisan egyetértek. Borzalmasan gyenge a régi részekhez képest. Az egész olyan mint egy műteremben felvett tv movie.

burgener 2015.12.21. 23:28:18

@Levisomnus: Ren-lovagOKból áll? Egy darab van a filmben, Kylo...

Fortress_ 2015.12.21. 23:34:49

@burgener: Ahogy a sithekből, úgy a ren lovagokból sincs több mint kettő: mester és tanítványa. Legalábbis ez derül ki a történetből. Ahogyan tehát a sithek uralták korábban a galaxist, most a ren lovagjai uralják a köztársaságot. Ezek nem más, mint Snokie és Kylo.

shapiro · http://gopats.blog.hu/ 2015.12.22. 11:07:47

@Túrós: nem működnek ? nem lehet, hogy csak téed zavar? :)

shapiro · http://gopats.blog.hu/ 2015.12.22. 11:08:12

@Miriuta81: Fin azért koránt sem forgatja mesterien a fénykardot, inkább meglehetősen bénán. ugye ki van képezve mint rohamosztagos, és szerintem a sw univerzumban nincs ilyen dolog, hogy a lézerkardot nehezebb lenne használni, mint egy étlag kardot, nem is lenne logikus. kb azon a szinten forgatja, ami ezek alapján elvárható tőle, és nem is sok ideig. Rey pedig ért a közelharchoz, a botjával nagyon ügyes, azokat is simán leveri, akik még a Jakku-n el akarják tőle venni BB-8-et. Kylo Ren pedig Vader rajongásból hord maszkot szerintem.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.12.22. 11:08:26

Kylo Renbe Csubi beleküldött egyet amikr Ren megölte Hant. Folyik is a vére, nyilván nem 100-as harc közben. Rey meg azért sovány mer a Jakkun kevés a kaja, negyed, fél porciókat eszik. Vívni meg azért tud mert ért a vasrúdforgatáshoz, a Jakkun is azt használja.

menjünk a moziba be 2015.12.22. 11:08:58

@ "Közben meghal szegény Han Solo (megjegyzem teljesen illogikus módon)"

Nem volt az. Mégis mit vártál, önfeláldozó a lézerlövedék elé ugrok testemmel védeni Reyt dolgot? Tulajdonképpen az is volt.

Ez pontosan a későbbi folytatásnak alapozott meg. Emlékezz rá, hogy Han meg halálakor is szeretettel megsimogatta Fia arcát (-> tehát meg van benne jó, az apagyilkosság után is).

A film végen is előjön, hogy Kylo Sötét oldalra való átcsábítása, tréningje meg nincs befejezve, azért hívja magához Snoke.

Emlékezz arra is, hogy a fia mondta hogy szenved, nem tud utat találni a Jo és a Sötét oldal között őrlődik és a Han mondta túl sok benne a nagyapja.

menjünk a moziba be 2015.12.22. 11:09:15

@ Luke lánya hozzászolásokhoz.

Azért az Shakespeare-i sztori lenne. A két főszereplő testvér gyerekei ölik egymást. Leila mint Anya védelmére kell Fiának a saját testvére (és/vagy lánya) ellen.
Mindezt azután, hogy Leila hitt a testvérében, hozzá küldte tanulni a sajat fiát aki elzüllött közben.

Ha ezt meg merik lépni azért a William is elismerőén csettintene ;-))

menjünk a moziba be 2015.12.22. 11:09:51

@ Nem tudni miért viseli az álarcot a fickó,

Ez kiderül amikor Darth Vaderhez imádkozik. A nagyapja utáni imádata miatt.
Rey is mondta neki amikor egymás gondolatait olvastak, hogy Vader akar lenni, de sosem lesz olyan erős (attól fél)
__
@ Ugyancsak meglepő az a Darth Vadert mintázó koponya, melyet Kylo rejteget a cuccai közt. Ezt ugyan mivel magyarázzák, tekintve, hogy simán képtelenség, hogy a sötét nagyúrnak ilyen koponyája lett volna.

Ezt nagyon benézted. Az egyértelműen az összeégett Maszkja. Nem is ez a gond.

hanem hogy a Jedi Visszatér végén az elhamvasztott Vaderbol hogy maradt ez meg, illetve ha igen mi a francnak őrizte volna ezt meg Luke (mert csak ő lehetett logikusan, hisz o hamvasztotta el egyedül, és nem egy részeg Ewok lopta el).

Ha viszont Luke, akkor az elég érdekes sztori lehetőséget vet fel, hogy ő sovargott a Sötét oldal után később és ezt vágyát ültette akarta ellenére is Kyloba mikor Leila hozzáküldte tanulni. Tehát nem Kylo itt a bűnös hanem Luke. Ez lenne ám a csavar!!!

menjünk a moziba be 2015.12.22. 11:11:01

Azért sajnos bőven van meg ráadásul kolosszális sztori hiba amiért egy elsős forgatókönyvíró tanoncot megbuktatnának azonnal.

1, A teljes bolygórendszer kiirtása annyira súlytalan, lényegtelen hogy senki sem borzad el, 1 perc múlva mar senkit se érdekel. Ráadásul a SW canonban azok szerepe fontos, nem csak valami nesze semmi felrobbantjuk a Holdat dolog.

2, Fin állítólag takarító volt, de pontos infói vannak a csodafegyver egyetlen - na ja persze - sebezhető helyéről.

3, Fin kapitánya mit ad isten ismeri a kikapcsoló kódot és elit csillagharcos létére, se szó se beszed ki is kapcsolja, semmi önfeláldozás, de meg harcolni se próbál hanem azonnal megteszi.

4, Kylo egyszer mar mar Vader-i hatalommal rendelkezik (megállítja a lövedéket a levegőben es úgy tartja percekig miközben teljesen más dolgokat csinál, oda se figyel rá - tehát hatalmas a koncentrációs kepéssége). Illetve embereket tud lazán felemelni stb. Később viszont Luke lézerkardját se tudja a földből kiemelni harc közben.

Ezen hatalom birtokában viszont Fin-t is alig tudja legyőzni, noha egy suhintással kitörhetne a nyakát, de meg vívásban se vágja azonnal ketté egy suhintással a nagy Luke által évekig tanított Kylo, a lézerkardot sosem látott Fint!

Rey meg lazán legyőzi minden training nélkül. Ez meg akkor se menne ha Luke lánya, hisz ezt meg se Luke, se Vader sem volt képes kapásból megtenni.

5, Külön ki is van emelve, hogy a lézerkard az egyik legritkább dolog (hisz mar csak Luke és Kylo maradt aki használja/ta) ennek ellenére a Rohamosztagosok alap tartozéka egy lézerkard ellenes bot amit Fin ellen használnak. Mert hat csak ...

Miriuta81 2015.12.22. 11:11:21

Srácok, tegnap megnéztem még egyszer, hogy értelmezzem jobban a dolgokat. Azt kell mondjam, hogy elsőre a feljebb említett "okok" miatt nem fogott meg, viszont másodikra igen! Nagyon tetszett! Ajánlok egy második megnézést is, nekem sokat segített! Üdv

Szabóbakterúr 2015.12.22. 11:11:48

Nekem az volt már akkor is furcsa amikor megláttam az első trailerben, hogy valahogyan az epizód 4 óta megakadt a STAR WARS dizájnja. Ebben a részben is ugyanazok a hajók voltak gonosz és jó oldalon is mint 4.5.6. epizódban csak más színekkel, de még az Első rend katonái is minimális változtatással lettek elkészítve. Ha ez a történet 30 évvel későbbi akkor kérdéses, hogy 30 év alatt, hogy nem sikerült új technikákat és külsőket létrehozni. (ennyi idő alatt az autóiparban is fejlesztenek). Ha belegondolunk, hogy az 1.2.3 epizódokban mennyi új jármű és külső volt akkor ez itt nagyon elenyésző. Én tudom, hogy régen (meg még ma is) ezeket a külsőket éltették, de szerintem újításokkal jobban lehetne megfűszerezni ezt a kultúrát. Az epizód 1 tele volt újításokkal (droidok, fogat verseny, dupla pengés kard, stb.) és érezhető is volt, hogy az Lucas műve volt ez pedig nem. De összességében a látványban nem csalódtam inkább a történet volt zavaros, és valahogy ebben az évben ez volt az érzésem az új filmek többségével kapcsolatban (Bosszúállók Ultron, Argo2, Halálos iram 7, stb.). Remélem a jövőben ezen gyökeresen változtatnak különben az új filmeknek leáldozóban lesznek az érdeklődései és sokan inkább régebbieket fognak választani még ha többszőr is látták. Miután kijöttem a moziból azon járt az agyam , hogy sok jelenetre mi lehet a válasz mert kérdések azok vannak bőven. Hátha majd a könyv segít ebben. Már azt is várom nagyon , hogy olvashassam. Az ERŐ Legyen Veletek!!!

kulcsar2011 2015.12.22. 13:53:45

@Levisomnus: "a ren lovagjai uralják a köztársaságot"
Még nem uralják. Csak tervezik, hogy uralni fogják, miután a starkiler beüzemel.
Vagy esetleg ismét visszaállítják a galaktikus birodalmat.

kulcsar2011 2015.12.22. 13:54:01

@Szabóbakterúr:
"epizód 1 tele volt újításokkal (droidok, fogat verseny, dupla pengés kard, stb.) "
A régi köztársaság egy nagyon fejlődő korszak volt. (Sok kreativ jedivel, stb.)
A birodalom felemelkedésével a rombolás volt az elsődleges.

"inkább a történet volt zavaros"
Akkor mégsem volt remake? Sőt vakaki még a történetet sem tudta felfogni?

kulcsar2011 2015.12.22. 13:54:20

@menjünk a moziba be:
"1, A teljes bolygórendszer kiirtása"
Ne bolygórendszert irtanak ki, hanem egy bolygót. Ezt már csinálta a halálcsillag is. Megszokta az univerzum. De még ha rendszert is irtanának ki, akkor is meg fogja szokni az univerzum. Ettől lesznek hatalmasok.

"2, Fin állítólag takarító volt"
Takarító részlegnél dolgozott. Nem rohamosztagosok takarítanak. Nyugodtan kiismerhette a rendszert.

"3, Fin kapitánya mit ad isten ismeri a kikapcsoló kódot"
Persze, hisz ő a kapitány. Túlerőben vannak, életben akar maradni, jóhogy engedelmekedik. Egy gyenge akaratú hölgy.

"Később viszont Luke lézerkardját se tudja a földből kiemelni harc közben."
Ray gyorsabb volt. Harc közben meg a harcra koncentralt. Még Snoke nem képezte ki teljesen.

"viszont Fin-t is alig tudja legyőzni"
Azért látszik,hogy erőfölényben van.

"Luke által évekig tanított Kylo"
A 8-ból fog kiderül hány év az az év. Lehet, hogy csak hónap, vagy nagyon öntelt volt.

"Rey meg lazán legyőzi minden training nélkül"
Azért ez sem igaz. Elküzdenek egy ideig. És Kylo ügyesebb. Csak Ray szerencsésebb.
Majd nézd meg mégegyszer.
Plusz azért Ray bottal jól tud bánni. Gonndolj Ray és Fin első találkozására.

"tartozéka egy lézerkard ellenes bot amit Fin ellen használnak"
Honnan veszed, hogy lézerkard ellenes bot. Inkább egy lézeres tomfa. Bármi ellen bevethető. Tessék felkészülni fegyverekből a kritizálás előtt.

kulcsar2011 2015.12.22. 13:54:45

@menjünk a moziba be: egy fémmaszk egy hamvasztásból simán megmarad

Mr. Neutron 2015.12.22. 13:54:48

A közhangulat nyomásának engedve csak azt szeretném mondani, hogy oly sok idióta mozinézőhöz és amatőr filmesztéta bloggerhez hasonlóan én is végtelenül csalódott és kizsákmányolt lettem ettől a filmtől, mert drasztikulárisan elvette tőlem a gyermekkori álmaim újbóli átélését és egy emberséges jövő reményét; megcsalt és itt hagyott a porban fetrengve ez a céda, úgyhogy ezek után kétségessé vált.

Fortress_ 2015.12.22. 13:59:38

@kulcsar2011: De bizony, hogy egy teljes bolygórendszert írt ki a Starkiller. A bolygórendszer neve is elhangzik: Hosnian-rendszer. A filmen jól látszik, mikor a Starkillerről elinduló gyilkos nyaláb egyszerre több bolygót is felrobbant. Nézd csak vissza és látni fogod magad is.

kulcsar2011 2015.12.22. 15:22:33

@Levisomnus: "De még ha rendszert is irtanának ki, akkor is meg fogja szokni az univerzum. Ettől lesznek hatalmasok."

shred 2015.12.28. 16:37:17

Úgy tudom, már korábban kiderült, hogy a birodalmi rohamosztagosokat sorozták, egy ideje nem klónok voltak.
Én azt sajnáltam, hogy Phasmából néhány fenyegető masírozáson kívül semmit nem láttunk. Gwendoline Christie annyira karakteres, erős figura, hogy megérdemelt volna néhány komolyabb, maszk nélküli jelenetet.
A másik meg, hogy Han halála mennyire elsikkadt. Könyörgöm, ez a figura volt az eredeti trilógia egyik ikonja! Minimum egy olyan "temetés" megillette volna, mint Darth Vadert a Jedi visszatér végén. Ehhez képest volt egy kis megilletődött ölelkezés az Ellenállás bázisán, aztán jónapot.

kkn 2015.12.29. 10:49:13

Miféle SW rajongók írnak egyfolytában lézerkardról fénykard helyett? Ráadásul az SW univerzumnak olyan kiterjedt "háttéranyagai" vannak. Persze a "csigakettes" országban nem csoda, itt mindig az egyszeriek félrenézései terjednek el.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2015.12.29. 11:02:37

@kkn: Az igazi SW rajongó tudja, hogy mind a fénykard, mind a lézerkard elnevezés tökéletesen helyes. Az angol treminológia két kifejezést használ ugyanis: lightsaber és laser sword.
starwars.wikia.com/wiki/Lightsaber

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.29. 14:45:18

@Harmat Árpád Péter: A "laser sword" több amerikai filmes magazinban is szerepel!

Fortress 2015.12.29. 15:01:26

@kkn: Nyugi öreg: fénykard vagy lézerkard, tök mindegy. Nem ezen múlik, hogy valaki mekkora SW rajongó! ... Vagy ha igen, az elég szomorú!

Argus_ 2015.12.29. 15:08:37

@shred: Phasmát illetően teljesen egyetértek. Eleve különleges egy 191 cm magas nő!
www.celebheights.com/s/Gwendoline-Christie-47647.html
Gwendolin Christie éppen ennyi!
Egyszer ismertem egy vizilabdázó csajt, az 188 magas volt, de nagyon szar érzés volt mellette állni, pedig én is 183 vagyok! :-)

László Hornyák 2015.12.30. 16:38:02

Ez jellemző a magyarokra nem vagyunk hajlandóak elfogadni az új filmeket és még sok mást sem........ Persze hagyjuk, hogy a szart lenyomják a torkunkon (Halálos Iramban 7, Éhezők viadala). Nem véletlen, hogy az IMDB 8 feletti pontot adott az új Star Wars-ra és a zárójelben lévő filmeknek pedig sokkal kevesebbet. Akkor kérdem én milyen Star Wars lett volna jó? Olyan mint az előzmények ja abba szerelmi száll volt az azért nem tetszett a magyar közönségnek, akkor azt mondták miért nem olyan mint a régi.... Csináltak egy régihez hasonló alkotást most meg az volt a bajotok, mi lenne jó nektek? Semmi valószínűleg!!!!

Pervenimus 2015.12.30. 16:39:44

@László Hornyák: Egy színvonalasabb Star Wars, hitelesebb szereplőkkel és koppincsolás - másolás nélkül, kicsit több eredetiséggel valószínűleg jobb lett volna! No, de talán majd legközelebb! :-)

Endor 2016.01.03. 11:33:21

Szerintem is nagyon béna a lézerkard szót használni fénykard helyett, hozzánemértést sugall, kb. mint a LED izzó kifejezés használata. A fénykardnak egyáltalán nincs semmi köze sem a lézerhez. A filmekben a Baljós árnyakban hangzik el egyszer a gyerek Anakin szájából ez a hülyeség (a hibás szinkronban sajnos többször is előfordul).
Az új rész számomra is nagy csalódás volt. Összecsapott, kidolgozatlan háttér, pofátlanul újrahasznosított történet, nevetséges, hisztis főgonosz, logikátlanságok tömege, és mindezt csak még tovább rontották kedvenc szereplőnk méltatlan és értelmetlen megölésével. A szépen kidolgozott látványvilág és a nosztalgiázás édeskevés ahhoz, hogy ez jó film legyen.
süti beállítások módosítása