Filmelemzések, vélemények és kritikák

Az igazi Darth Vader, avagy ki volt a maszk mögött? [6.]

2015. december 27. - Harmat Árpád Péter

Ha az ember visszagondol azokra az időkre, amikor először látta a Star Wars első trilógiájának részeit, először a szereplőkre gondol, például Han Solora, Luke Skywalkerre, Leiára és legfőképp Darth Vaderre. A filmeposz legtitokzatosabb alakja ugyanis az 1977 és 1983 közti részek esetében egyértelműen a sötét nagyúr: Darth Vader volt. Sokáig nem tudtuk ki ő, honnan jött, hogyan lett külseje olyan, amilyen és mi okozta gonosszá válását. Sokan találgattuk valódi arcvonásait és külsejét is.

david_prowse.jpg

Aztán később kiderült, a figurát valójában három különböző ember jelenítette meg: hangját James Earl Jones, testét David Prowse, arcát pedig (a Jedi visszatérben) Sebastian Shaw „adta”. Ám valójában David Prowse volt az igazi Darth Vader. Hatalmas, 198 cm –es termete, széles vállai és a testépítésből eredően robosztus megjelenése eleve tiszteletet parancsoltak és hitelessé tették a néző számára, hogy tényleg egy félelmetesen erős harcos. A hatást persze fokozta James Earl Jones legendásan mély hanga, így a kettő együtt (hang plusz megjelenés) valóban „halálos” és emlékezetes kombinációt alkottak a filmvásznon. 

vaderek.jpg

A Star Wars készítői – a régi és új tulajdonosok – azóta sem képesek ennyire hatásos figurát találni a további részekhez. (Valljuk meg: Kylo Ren és Adam Driver csak egy vicc David Prowse –hoz képest. Ébredő erő kritikánk: ITTEmlékszem, mikor először láttam Prowse –t „civilben” (egy képen) az jutott eszembe: igen, ez az (!); erről az ipséről tényleg elhiszem, hogy a maszk alatt megbújó nagyúr. Testfelépítés, kisugárzás, arc együtt hiteles Darth Vadert alkottak. Sajnos Prowse kiejtése, hangja már nem felelt meg Lucaséknak így jött a képbe James Earl Jones. (Aki mellesleg nagyon jó választásnak bizonyult.)

prowse_obivan.jpgDe hogy a 6. részben miért nem engedték, hogy a maszk levételekor valóban ő legyen a sisak alatt, érthetetlen. Maga Prowse is meglepődött annak idején, mikor közölték vele: az arca sajnos szintén nem az igazi a figurához. Tudomásul kellett vennie, hogy a nagy lelepleződéskor majd Sebastian Shaw „ugrik be” helyette. Nem volt boldog és az eljárás tüske maradt benne. Nem ezt érdemelte, hiszen zseniálisan „hozta” a figurát, akkor is, ha mondjuk arcjáték, és ebből adódóan a színészek kelléktárának 90% -a, nem állhatott rendelkezésére.

De nézzük: ki is Davis Prowse, az igazi Darth Vader?

Jelenleg (2015-ben) 80 éves és sajnos Alzheimer-kór, illetve prosztatarák is kínozza, a gyermekkorától meglévő izületi betegségei mellett. (A prosztatarákot 2010-ben sikeresen kezelték nála.) Ám az Angliában (Bristolban) született óriás nem mindig volt ilyen elesett és legyengült alkat. Kamasz korától foglalkozott testépítéssel és 1961-ben fölényesen megnyerte a Brit Súlyemelő Bajnokságot is. Testépítő körökben világszerte ismerték nevét, Arnold Schwarzenegger és Lou Ferrigno ma is személyes jó barátai. Ám élete a Body Building mellett kezdetben kevés sikeres fordulatot hozott. Apa nélküli, szegény családban nőtt fel és fiatalon olyan munkákat kellett elvállalnia, mint a portásság (egy táncstúdióban) és életmentő – úszómesterség a bristoli Henleaze uszodában. Élete csak 28 évesen változott nagyot, mikor Londonba költözött, hogy egy ottani súlyemelő társaságnak dolgozzon. Ekkoriban nősült meg, majd lett három gyermek édesapja.  

prowse.jpg

Szabadidejében mindig szenvedélyesen hódolt motorok iránti érdeklődésének és a jótékonykodásnak is. Hivatását azonban sokáig nem találta, a filmezés előtt még mérnöktatonc is volt egy ideig. Később feltűnően hatalmas termete és izomzata miatt felfigyelt rá a filmszakma. Összesen 21 filmes alkotásban kapott kisebb szerepet 1967 és 2010 között. Közben híre eljutott Hollywoodba is. George Lucas 1977-ben le is szerződtette a New Hope gonosz nagyurának szerepére, hiszen pont egy ilyen alkatú óriást keresett a megálmodott karakter megjelenítéséhez. Később, 1978-ban ő készítette fel Christopher Reeve –et az első Superman filmben való szereplésre. (A két színész hónapokig együtt edzett, mert Reeve nem akarta, hogy a filmben ne a valódi izomzatával szerepeljen.)

starwars_regiek.jpgAmint Prowse a filmekkel komolyabb jövedelmet tudott szerezni magának, kiteljesedhetett motorok iránti vonzódása és komolyabb kereteket nyert jótékonykodása is. (Az utóbbiért többször ki is kitüntették.) Jövedelméből egy idő után már arra is futotta, hogy megnyissa saját edzőtermét a "Dave Prowse Fitness Centre –t”. (6 Bloomsbury Square, London, WC1A 2LP) Így élete második felében valódi hobbijából élhetett, amit egy saját könyv kiadásával is „megkoronázott”, címe: „Fitness is fun”.

Érdekesség, hogy David Prowse 2003-ban járt Magyarországon is az Átjáró Magazin, az Avana SF Egyesület és a Csillagok Háborúja Klub meghívására.  Az estét a Csillagok Háborúja Klub tagjaival töltötte egy középkori hangulatú (Sir Lancelot) étteremben, ahol bajvívás és egy hastáncos mulattatta a vendégeket. Utána pedig Salgótarjánba is elutazott a HungaroCon sci-fi találkozójára.

David Prowse napjainkban sajnos egyre súlyosabb Alzheimer betegsége miatt már nem vállal interjúkat. Ugyanakkor a Star Wars rajongók neve hallatán még ma is arra az erőtől duzzadó, hatalmas és félelmetes alakra gondolnak szívesen, aki a filmeposz eredeti részeiben megjelenve gyermekkorunk része volt, … egy messzi - messzi galaxisban.

A legjobb sci-fi alkotás 2015-ben

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

filmworlds_logo2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr398202342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmflash. 2015.12.27. 16:43:27

David Prowse valóban egy jelenség. Főleg 1977-ben, 42 évesen, az elsőnek leforgatott Star Wars részben nyújtott markáns megjelenést, amikor még ereje teljében volt! Azt érdekes jelenetnek találtam, amikor a 170 cm magas Mark Hamill szembeszállt vele és kettejük közt cirka 30 cm volt. Enyhén szólva nevetségesnek hatott, hogy lehetnek ezek ketten apa és fia.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2015.12.27. 16:46:58

@Korifeus: Szívemből szóltál. Mark Hamill tényleg 170cm: www.celebheights.com/s/Mark-Hamill-1059.html
Amikor 2002 -ben megjelent a Klónok támadása, ezerrel vártam, hogy milyen színészt választanak Anakin Skywalkernek. Olyan lesz e, aki hitelesen és fiatal kiadásban "hozza" David Prowse -t. Aztán megláttam Hayden Christensen -t és csalódtam.

Achmed, a hitetlen 2015.12.27. 20:29:43

Az lemaradt, hogy a hatvanas évek végén, amikor kellett a Benny Hill Show-ba egy erős ember, akkor őt hívták :)
Pl: www.dailymotion.com/video/x4bg4m_benny-hill-wishing-well_fun

Pervenimus 2015.12.27. 20:39:04

@Achmed, a hitetlen: ... ezt nem is tudtam. Köszi a videót. Úgy látszik valóban sokféleképpen "használta" David Prowse -t a filmipar! :-)

Fortress_ 2015.12.27. 20:48:05

David Prowse leszerződtetésekor még szempont volt a hihetőség. A karakterek hitelesek voltak, motivációik logikusak. Han Solo kőkemény anyagi haszon reményében segített Luke -nak kiszabadítani "felségességét" (Leiát), Luke főleg nevelőszülei halála miatt vágott neki az univerzumnak Obi-Wan pedig megkeresése okán csatlakozott a felkelőkhöz. A főgonosz nagy, erős, és félelmetes figuraként uralta a jelenetek nagy részét.

Kannás 2015.12.27. 22:56:37

Stanley Kubrick remekművében, a "Mechanikus Narancs"-ban (Clockwork Orange) epizódszerepe van, mint a már mozgássérült író testőre. Azért esett rá a választás, mert Prowse képes volt egy kerekesszékben ülő felnőtt embert az erőlködés legenyhébb jele nélkül megemelve lépcsőn mozgatni.

Lucasról, mint emberről is elárul valamit az, hogyan bánt ezzel az ikonikus színésszel, mind erkölcsileg, mind anyagilag: hagyján a Sebastian Shaw-féle átverés, meg az, hogy a szégyenletes III. részben Prowse ingyen ajánlatát válaszra sem méltatta; az öreg Dave Prowse pár éve nyilatkozta, hogy a Lucasfilm-től a mai napig kap leveleket, mi szerint nem tudják kifizetni a megállapodott gázsiját, mert a "Jedi Visszatér nem tudta hozni a tervezett bevételt"! Jaaaj, meg ne sajnáljam űköt...

Nogo 2015.12.28. 10:37:20

"Érdekesség, hogy David Prowse 2003-ban járt Magyarországon is az Átjáró Magazin, az Avana SF Egyesület és a Csillagok Háborúja Klub meghívására. Az estét a Csillagok Háborúja Klub tagjaival töltötte egy középkori hangulatú étteremben..."

Utána pedig elutazott Salgótarjánba, a HungaroCon sci-fi találkozóra, ahol még közös fotóm is készült vele:-).
Sajnos már akkor is bot segítette járását, de simán Nagyúrként tekintettem(tünk) rá:-). (3x évesen:-))

Pötty1 2015.12.28. 10:37:27

Nem csak 2003-ban járt Magyarországon. Ő maga mesélte egy interjúban, hogy korábban egy nemzetközi súlyemelő versenyen vett részt nálunk.

nniicckk 2015.12.28. 10:37:32

De vajon miert nem volt jo az arca arra a 30 masodperces jelenetre ?
Nem igaz, hogy egy erosebb sminkell, vagy valami atalakitassal nem lett volna alkalmas.

TetraB 2015.12.28. 13:08:52

Sebastian Shaw azért nagyobb színész volt, és ott saját hangon kellett játszani egy kulcsfontosságú részben. Minden tiszteletem Prowse-é, de azért valljuk be, Shaw rövid szerepe elég jól sikerült és sokkoló volt, ahogy előbukkant ez az arc. Egyrészt másra számítottál, másrészt mégis elfogadtad, hogy egy ilyen szomorú és öreg arcot látsz, aki már nem az, aki a korábbi filmekben volt. No de azt már szegény Shaw sem érte meg talán szerencsére, hogy a Jedi visszatér végén Christensenre cserélik.

Pervenimus 2015.12.28. 13:13:55

@TetraB: Ez nézőpont kérdése. Mármint, hogy egy 40 másodperces jelenethez - melyet földön fekve kell előadni - kell e nagy színészi tehetségnek lennie. Másrészt nekem speciál David Prowse arca hitelesebb lett volna Shawnál. A Jedi forgatásakor, 1983-ban már 48 éves volt, így korban is kábé megfelelt volna Darth Vadernek.

Filmflash. 2015.12.28. 16:36:45

David Prowse termete mindig arra emlékeztetett, hogy Darth Vadernek valódi ereje is van, nem csupán Jedi-ereje. Nekem ettől volt hiteles megjelenése. Emlékszem gyermekként mennyire félelmetesnek találtam.

dukeekud 2015.12.28. 16:36:57

@Pervenimus: En is ezt nem ertem, hogy egy foldon fekvo, szinte mozdulatlan embert, akinek arcannak egy reszet szerkezetek takarjak el, miert lenne olyan nehez, akar egy amatornek is eljatszania ? Nem hiszem, hogy par ora alatt ne lehett volna erre megtanitani, David Prowse-t, nemi maszkirozassal besegitve.

verkli 2015.12.28. 16:37:28

oi39.tinypic.com/ffba55.jpg

Photoshop, a maszk a The Horror of Frankenstein(1970)-ből való. Szóval semmivel sem lett volna rosszabb, mint Shaw, nekem egyszerű kibaszásnak tűnik.

Nogo 2015.12.28. 20:25:14

@Harmat Árpád Péter: Nagyon szívesen!:-) Én is köszönöm a posztot, kellemes emlékeket idézett fel, no meg Prowse úr is megérdemelte.

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.29. 14:41:50

... sajnáltuk Prowse -t, a mostani helyzetét és mellőzöttségét is! A posztunkból kiderül mindez!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.30. 23:09:57

@Filmworlds blog: nah, örülök, hogy kibányásztad a 2003-as hazai kiruccanását, az ominózus HungaroConon én is ott voltam, de azt hiszem túl sokba került vele egy fotó, és egy egyetemistaként nem volt rá keretem, meg csak néztem, hogy ki ez? hát nekem Darth Vader Kránitz Lajos :D

én nem agonizálnék ezen, hogy az arca nem felelt meg, egyértelmű, hogy Lucas szándékosan akart egy megfoghatatlan, beazonosíthatatlan karaktert, akinek más a hangja, más a teste, és más az arca, szerintem még csak nem is Prowse arcával lett volna a gond, lefogadom, hogyha Vader atyánk dalra fakadt volna, annak is más lett volna a hangja :D

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.30. 23:13:42

@scal: Isten hozott scal! Örülünk, hogy itt látunk! ... A hozzászólásodhoz: ... igen, mondasz valamit. Csak hát a nézők (és törzsrajongók) megszoktuk a nagydarab, félelmetes alak figuráját és a 6. rész végén megérdemelte volna Prowse, hogy beseperje a sikert. Ezen rugóztunk kicsit a posztunkban. :-) De amúgy teljesen igazad van.

nyílméregbéka 2016.01.02. 11:08:49

Köszönet a cikkért! :-)
A kedvenc szereplőm! Mit nem adtam volna érte, ha 13 évesen tudom ezeket! Akkor láttam először a trilógiát, és még a stáblistát is úgy kellett levadászni a haverok VHS-kazettáiról :-D Hol volt még internet vagy Google!
És mit összeszenvedtem, mire évekkel később életemben először fotót láttam Davidről, végre! Ott már mondjuk kb. 60 éves lehetett, és inkább nagyon kedvesnek tűnt, mint ilyen dögösnek, mint itt a cikkben :-)
Szerintem az ő alakja és mozgása, meg James Earl Jones hangja egyszerűen zseniális karaktert hoztak létre, nekem mai napig is szinte első számú kedvencem a klasszikus trilógia, és benne mindenekfeletti kedvenc karakterem Darth Vader. Prowse-t csak a Mechanikus narancsban láttam még, meg sok interjút és cikket olvastam azóta. Mindig kedvesnek láttam, a rajongókkal meg a többi emberekkel is. Szomorú, hogy most beteg :-(
Lucas helyében pedig megmagyaráztam volna neki, hogy "Figyelj, Te túl helyes és vonzó vagy ahhoz, hogy a Te arcod legyen a Jedi végén!" ;-D (jó, ez az én női logikám, de ezt talán könnyebb lett volna elfogadni :-)
Szóval nagy köszönet a cikkért! :-)

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.01.02. 11:10:42

@nyílméregbéka: Köszönjük az elismerő és kedves szavakat! ... Néha az az érzésünk, hogy a kutya nem olvas bennünket, pláne a régebbi posztokat! Jó érzés, ha kiderül, hogy néha azért nem ez a helyzet! :-)

Gabe Flynt 2017.03.10. 12:40:13

Nagyon jó cikk, örülök, hogy rátaláltam! :)
David Prowse egy rendkívüli egyéniség, akit nagyon szeretek és tisztelek. Ő volt a fő ok, amiért létrehoztam a facebookon a Darth Vader fan clubot (ezt a leírásban részletesen ki is fejtem). Miközben rengeteg Darth Vaderrel kapcsolatos képet posztolunk rendszeresen, néhányan igyekszünk összegyűjteni ide a Dave-ről szóló cikkeket, videókat, forgatási képeket. Több interjút lefordítottunk angolról magyarra (ezek a "Fájlok" alatt megtekinthetők), hogy a csoport tagjai jobban megismerhessék és megérthessék Dave-et.
Ha gondoljátok nézzetek be hozzánk, szeretettel várunk mindenkit:
www.facebook.com/groups/307753289604232/
Ezen kívül szeretném a segítségeteket kérni! A 2015-ben megjelent I Am Your Father című, David Prowse-ról szóló dokumentumfilmhez nem tud valaki magyar feliratot szerezni? Előre is köszi! :)