Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

A zátony - az idei év cápás filmje [35.]

2016. szeptember 15. - Harmat Árpád Péter

A korábban főleg Liam Neeson filmeket (Non-stop, Ismeretlen férfi, Éjszakai hajsza) rendező Jaume Collet-Serra (aki mellesleg a Viasztestek elkövetője is) ezúttal egy hétköznapi sztorihoz nyúlt, amikor elkészítette a 2016-os év cápás filmjét!  A zátony Blake Lively „jutalomjátéka”, hiszen 87 percen keresztül az ő formás testét nézegethetjük fürdőruhában. (Irigyeljük is cefetül Deadpoolt, alias Ryan Reynoldsot, aki a színésznő férje.)

zatony.JPG

Ám a hölgy bájain túllépve megállapíthatjuk azt is, hogy a Zátony egy egészen jól megcsinált filmecske, legalábbis „cápás” kategóriában. Izgalmas, látványos, pörgős. Pedig nem egyszerű ebben a műfajban „nagyot dobni” olyan remekművek után, mint például az 1999-es Háborgó mélység, ami a cápás mozik legjobbja. Ám a Zátony mégis jó. Legalábbis élvezhető, ha sikerül elvonatkoztatnunk a néhol szinte már komikus túlzásoktól. Hogy mire gondolok? Például arra a tényre, hogy a filmbéli cápa két nap leforgása alatt megöl egy bálnát, egy mexikóit, két szörföst, majd szétszed egy fémből készült két méteres acél bólyát és majdnem elfogyasztja főhősnőnket is. Egy kicsit sok. És túlzás is. Csakúgy mint az a navy seals búvároknak is dícséretére váló akció, amivel végül Lively kisasszony kinyírja a dögöt a film végére.

Ami tényleg jó az egészben, az például a cápa megjelenítése (CGI ide vagy oda), a folyamatos feszültség éreztetése, a partszakasz látványa és az, ahogyan a főhősnő rettegése átvált szembeszállásra. Van egy pont a filmben, amikor az emberi intelligencia felülkerekedik a nyers erőn és bemutatja, hogy hogyan tudott az ember a történelem során felülkerekedni minden más élőlényen. Tetszett a küzdeni akarás és életösztön megjelenítése is egy sziklára kényszerült, kétségbeesett, de életéhez ragaszkodó nő viszontagságain keresztül szemlélve. Tetszett a film lendülete, sodrása és nagyon jónak találtam az egyes jelenetek fényképezését, képi világát a szürkületekben felvett jelenetek minőségét is. Dicséret  Flavio Martínez Labiano operatőrnek.

Összességében a Zátony egy élvezetes, izgalmas film, ha nem is kimagasló alkotás. Bár az IMDb (30 ezer szavazat átlagában) 6,5-re, a Rotten Tomatoes pedig 62% -ra értékelte, mi egy erős 7.0 pontot adunk a filmnek. Ajánljuk a szép tengerpartokat kedvelőknek és az izgalmakat szeretőknek.

Értékelésünk: 7.0 / 10

7_1.jpg

Facebook oldalunk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr7511708533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Nagy László 2016.09.17. 17:11:08

A "Háborgó mélység" nekem is nagy kedvencem. Persze az eredeti, 1975-ös Spielberg film is nagyon jó, valódi korszakos alkotás.

Arte Peritus 2016.09.17. 17:11:09

A Zátony valóban izgalmas, de teljesen átlagos film. Viszont az 1975-ös Cápa és az 1999 -es Háborgó mélység kiemelkedőre sikerültek. Csakúgy mint szerintem a "Cápák és torpedók" (1991). Nálam ez a három jelenti az élmezőnyt, ha cápás mozikról van szó!

Fortress 2016.09.17. 17:16:20

@Lector Oris: A 2010-es Zátony film, Andrew Traucki rendezésében uncsira sikeredett. Ez az idei feldolgozás köröket ver rá. De az abszolut első nálam holtversenyben a 75-ös Jaws és a Háborgó mélység, Renny Harlin -tól!
süti beállítások módosítása