Az 5 +1 legjobb világvége, disztópikus film [42.]

Disztópia = az utópia ellentéte, egy negatívnak beállított jövő ábrázolása, mely többnyire valamiféle világvége esemény után (posztapokaliptikus történetben) állandó nyomor és harc keretei közt jeleníti meg a jövő társadalmát. A filmkedvelőket - miként az egész filmvilágot, vagyis írókat, rendezőket, producereket - évtizedek óta "izgatja" ez a téma, így talán nem meglepő, hogy az elmúlt időkben nem kevés ilyen mű született (a nagyon gyenge minőségtől egészen a csúcskategóriáig). Ezek közül mi most eleve kivesszük a zombis filmeket, hisz mára ezek egy teljesen önálló kategóriát képeznek. De nézzük mely filmekre is gondoltunk:

5 + 1 Az emlékmás 

total_recall.jpg

Maga a sztori zseniális: egy inaktivitásba kényszerített (memóriatörlésen átesett) korábbi kormányügynök visszatérése régi életébe, miközben a hatalom és a felkelők is az elméjében lévő tudásra kíváncsiak. Az 1990-ben Paul Verhoeven rendezésében, Arnold Schwarzenegger főszereplésével elkészített eredeti rész, éppen úgy jó (sőt jobb is), mint az azt némileg utánzó, 2012-ben leforgatott, Len Wiseman féle, Colin Farrel -lel felvett új rész. Igazság szerint nekünk is az eredeti tetszett jobban, és az IMDb -n is a régi kapott jobb értékelést, mégpedig 7,5 pontot (közel negyed millió nézőtől), az új pedig csak 6,3 -at (203 ezer filmrajongótól). A kettő összevetésében érdekes a csajok megítélése is: a legendásan gyönyörű, ma már 58 éves (idén 59) Sharon Stone összehasonlítása a két mai fiatal bombázóval, a tökéletes testű - és a legszebb színésznők házi listáján is előkelő helyen végzett - Jesica Biel -lel és a nem kevésbé gyönyörű Kate Beckinsale kisasszonnyal. Listánk 5+1 helyén nem is lehet más, mint a Total Recall (Emlékmás) eredeti és után-készített változata.

5. Snowpiercer - Túlélők viadala (2013)

tulelok.jpg

Érdekes jövőképet fest elénk a Snowpiercer: a Föld éghajlata végzetesen megváltozik és örök, jeges telet hozva elpusztít mindent és mindenkit. A túlélők egy folyamatosan száguldó óriási és nagyon hosszú vonaton élnek, ám nem egyenlő feltételekkel: egyesek a mozdony közelében, a legfelső kaszt bőségében részesülve dőzsölnek, míg  mások a vonat legvégén, a teljes a nyomorban tengődnek. A lecsúszottak Curtis (Chris Evans, Amerika Kapitány) vezetésével fellázadnak és fegyvert ragadnak. Innentől nézőként látványos harcban, gigantikus tömegverekedésekben és jól kidolgozott akciókban van részünk. Chris Evans elemében érzi magát a karakterben, a film pedig érzékletesen szemlélteti a hatalommal való szembeszállás és az igazságért történő harc formáit. Élvezetes, különleges filmélmény, amit az IMDb 7 ponttal jutalmazott (200 ezer nézőtől), mi pedig 8 ponttal honorálunk. Valójában az 5. legjobb film ebben a kategóriában.

4. Mátrix filmek

matrix.jpg

A Mátrix trilógia mindig is megosztotta a filmrajongókat: sokan istenítették, míg ugyancsak nem keveseket idegesített mindig is. Mi lehet ennek az oka? Talán az a különleges fantáziavilág, mely a legtöbb embert elvarázsolja, míg mások képtelenek befogadni. Ami engem illet: természetesen az első táborba tartozom, azok közé, akik Morpheus (Laurence Fishburne) kérdésére mindig a piros pirulát választanák (vagyis a tudást, a valóság megismerésének szabadságát). Az már más kérdés, hogy igazából el volnék én egy kapszulában, ha abban a bizonyos alternatív valóságban - vagyis a Mátrixban - egy milliomos, gondtalan és teljes életét élhetném. (Tojnék a nyomorra, ami a Nabukodonozor fedélzetén várna rám.) Az eredeti, 1999 -es Mátrix fejezet, Andy és Larry Wachowsky rendezésében, az akkoriban csak 35 éves Keanu Reeves nagy felemelkedését hozta. A két további rész, az "Újratöltve" és a "Forradalmak" szintén jól sikerültek, de inkább a látványvilágra mint a sztorira helyezték a hangsúlyt. A Mátrix filmek listánk negyedik helyezését kapják.

3. Terminátor filmek

terminator.jpg

Természetesen az öt részt megélt franchise nagyon eltérő minőségű filmeket produkált. Az eredeti, 1984-es a legjobb, James Cameron rendezésében, a 37 éves Schwarzival és Michael Biehn -nel. Jó a sztori, fantasztikus a rendezés és utánozhatatlan az öreg Arnold is. A második rész (Az ítélet napja - 1991) majdnem ugyanolyan jó lett, ám a 3.,4.,5. részek mind csalódást hoztak. Míg az első kettő 8 pont feletti értékeléseket kapott mindenhol, addig az új részek 6,4 - 6,6 közti pontszámot értek el az IMDb -n (ás nálunk is). Ám akárhogyan is nézzük, a Terminátor sorozat filmtörténelmet írt az elmúlt 30 évben. Listánk bronzérmese ezért nem is lehet más, mint Schwarzenegger örökbecsű alakítása. 

2. Szárnyas fajvadász - Blade Runner (1982)

szarnyas.jpg

Ridley Scott különleges filmje, máig a sci-fi műfaj egyik legjobbja, de helye van a disztópikus filmek között is. Óriási sikert aratott 1982 -ben és még ma is 8,2 ponton ál az IMDb -n, közel félmillió (!) szavazat után. A hatalmas népszerűség mára folytatásért kiáltott, így meg is csinálták: Denis Villeneuve (az Érkezést elkészítő, kanadai pasas) rendezésében október elején kerül majd a magyar mozikba, mégpedig Ryan Gosling főszereplésével. (A jövő évi filmek posztunkban bővebben.) Természetesen erről az új részről még dunsztunk sincs, de az 1982-es alkotás óriási. Bonyolult kérdéseket boncolgat, az ember valódi mibenlétére keresi a választ. Zseniális film, kihagyhatatlan, így listánkon a második helyet kapja. (Köztünk legyen szólva: sokkal inkább tartjuk disztópikus filmnek, mint sci-finek, bárki bármit mond is.) Értékelése nálunk: 8,3.

1. Mad Max filmek

madmax.jpg

Ha posztapokaliptikus film, akkor Mad Max. Ám mielőtt bármilyen értékelésről is szó esne, kijelentjük: számunkra a Mad Max franchise egy trilógia, tehát a 2015 -ös förmedvényt és ízléstelenséget (a negyedik részt) vagyis a Harag útját nem tekintjük igazi Mad Max mozinak (bármennyire is kitömték Oscarokkal és bármennyire is el van tőle ájulva sok filmkritikus "kolléga"). Vagyis listánk első helye csak a három eredeti Mad Max fejezetnek szól: az 1979 -es, az 1981 -es és 1985 -ös részeknek. Ezekben George Miller sokkoló világot mutat meg számunkra: egy olyan Földet, ahol sivatagos körülmények között, mindenért meg kell küzdenie az embereknek. Csak az erős marad talpon és az, akinek van fegyvere, gyors járműve no és természetesen benzinje. "Mad" Max Rockatansky ilyen személy, az akkoriban alig 22-23 éves Mel Gibson által megformálva. Látványos, magával ragadó és különleges az egész. Ha posztapokaliptikus, disztópikus filmekről beszélünk, akkor csakis a Mad Max lehet az aranyérmes. 

Ennyi a lista. Persze kimaradt rengeteg remek alkotás, mint a Majmok bolygója, Éli könyve, Az út, Elysium, Útvesztő, Gattaca, Sziget, Tűz birodalma, Waterworld, Fortress .. stb és persze a legjobb zombis filmek, mint a Z war, a 28 nappal később és a Holtak hajnala. De nyilván várjuk meglátásaitokat is.

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is! 

Itt is várunk: Filmrajongók FB csoport

logo1_filmworlds_1.jpg

2017.01.02.(17:47)