Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Mars mentőexpedíció - 2015 legjobb sci-fi alkotása [8.]

2015. december 28. - Harmat Árpád Péter

Az idei legjobb sci-finek sokan az évtized talán legjobban várt (és legdrágább) filmjét, az Ébredőt gondolják, ám mi azon kevesek közé tartozunk, akik ezzel nem egészen értenek egyet. (Star Wars kritikánkat ITT olvashatod.) A Filmworlds blog első helyre (sci-fi kategóriában legalábbis) a Riedley Scott által jegyzett, és már október elsején a magyar mozikba került „Mars mentőexpedíció” (The Martian) című  munkát teszi. Ugyanakkor elfogadjuk azt is, hogy az IMDb -nél, és sokaknál a Martian 2015 második legjobb sci-fi alkotása.

A Mentőexpediciónál a megfilmesítés története elég érdekesen indult. Egy Andy Weir nevű amerikai regényíró (és programozó) 2011-ben írt egy zseniális regényt, „A marsi” –t, melyet kezdetben csak a neten publikált, majd később ki is adott. Ezt a történetet fedezte fel magának a Crown Publishing Group, amikor felvásárolta a megjelentetései jogokat, majd a 77 éves Riedley Scott „gondjaira” bízta a filmes adaptációt. Scott pedig élete talán legjobb döntésével Matt Damont kérte fel a film főszerepére. A folytatást már tudjuk: a Weir-regény, a Scott rendezés és a Damon(i) alakítás egy hihetetlenül jó filmet eredményezett. A Mars mentőexpedíció szórakoztató, izgalmas, eredeti és zseniális munka. A film adatai, ITT olvashatóak. (A továbbiakban spoileres tartalom következik.)

mentoexpedicio.jpg

Maga az alap-sztori első blikkre egy sima Robinson Crusoe történetnek tűnik: egy expedíció érkezik a Marsra, ám mielőtt tagjai komolyabban belekezdenének a kutatómunkába, egy hatalmas homokvihar támad, melynek következtében egyikük – Mark Watney (botanikus és gépészmérnök)  - elszakad társaitól, akik mivel halottnak hiszik, a bolygón „felejtik” (egy kezdetlegesen kialakított, ideiglenes űrbázison.) Innentől a történet Watney (azaz Matt Damon) túléléséről szól. A fickó nem adja fel, pedig helyzete szinte teljesen reménytelennek tűnik, ugyanis 4 teljes évet várhat az újabb expedíció megérkezéséig, amihez sem elegendő vize, sem elegendő élelme nincs.  Viszont ha életjelet ad magáról, hamarabb is eljöhet a szabadulás ideje. Ám készletei ebben az esetben is túl csekélyek a túléléshez. Tehát a fő feladata: üzenni a Földnek, megtenni 3200 km –t az érte jövők leszállási pontjához és élelmet, illetve vizet előállítani magának, a felmentés megérkezéséig. Mondanunk sem kell: Watney mindegyik említett problémát megoldja. Szerves anyagot talál, aminek segítségével burgonyát termeszt. Ehhez nem mást használ, mint saját és kollégái ott hagyott székletét. Aztán vizet készít, holdjárót szerel, és kommunikációs kapcsolatot létesít. A film legvégére nem térünk ki, de természetesen happy end.

mentoexp2.jpg

Ami lényeges a film kapcsán: az a humor és az egész sztori fő üzenete. Az előbbi a Matt Damon által megformált karakteréből „árad”, amikor video naplót készítve az elkeseredés és pesszimizmus helyett inkább a bizakodás és a vicc oldaláról próbálja felfogni helyzetét. Pedig gyakorlatilag halálra van ítélve, mikor otthagyják víz, élelem és remény nélkül. De nem adja fel. És itt jön az üzenet: bármi is történjen velünk – mondjuk, elbocsátanak bennünket a munkahelyünkről, anyagilag tönkremegyünk, valami súlyos betegséget találnak nálunk … stb – soha nem szabad feladnunk. Az embert többek közt a humor és a találékonyság teszi emberré, és ez a két képesség az, melyet a sorstól (vagy Istentől) kapunk az „örök” a túléléshez. Ez az, ami a filmet magasan az átlag hollywoodi produkciók fölé emeli. Mert az előbb megfogalmazott gondolatokat nem a szánkba rágja, hanem hagyja, hogy bennünk fogalmazódjon meg. És ettől olyan jó az egész! A többi szereplő Matt Damon mellett szinte szürke, bár Jessica Chastain elvarázsoló szépsége még így is átüt a filmvásznon. Pedig ezúttal – valljuk meg - nem alakított túl nagyot.

Összességében a Mentőexpedíció egy szerethető, eredeti, stílusos és jó humorú alkotás. Sokszor technikai túlzások, gagyiságok és hatásvadászat is előfordul benne, de mindent feledtet Matt Damon alakítása és az egész mű alapüzenete, mely valóban megragad valami nagyon fontosat. Bár az IMDb -n "csak" 8,2 pontot kapott, mi megadjuk a filmnek a 9 -et és ajánljuk mindenkinek, aki  egy eredeti és szórakoztató sci-fire vágyik! 

  • A film fő pozitívuma: a humor és a belőle áradó életszemlélet
  • A film fő negatívuma: a túlzások, illetve apróbb hatásvadász és kevéssé hihető panelek

Értékelésünk: 10 / 9

9.jpg

2015 legjobb filmes alkotásai (szerintünk): ITT

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr438206148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmflash. 2015.12.28. 14:33:25

Az az igazság, hogy nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy sci-fi is közvetíthet eredetiséget, gondolatiságot, vagy életszemléletet. A Marsiban viszont pont ez a jó. Nem egyszerű science fiction! Nekem is nagyon tetszett. Az IMDb 8,2 pontja pedig nem semmi (Az Ébredő erő sem kapott 8,6 -nál többet.)

Pervenimus 2015.12.28. 17:32:57

@Korifeus: Pontosan így van. A Mentőexpedíció ettől eredeti.

mestska · http://cities.blog.hu 2015.12.28. 20:24:52

az év sc-fije az Ex Machina, de valóban, a Marsi is veri a SW7-et.

shred 2015.12.28. 20:25:08

Nekem Jeff Daniels-t volt nagy élmény látni, egy remek színész, aki (szerintem) kiemelkedett a gárdából.

Todward 2015.12.28. 21:04:42

Az SW nem sci-fi, így nem is lehet ebben a kategóriában semmilyen helyezése. Mellesleg örülök annak, hogy a világ lassan eszmél a kábulatból, és a kezdeti 8,9 helyett mostanra már 8,6-ra csúszott le. Lesz ez még rosszabb is, nagyon remélem.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2015.12.29. 10:48:02

A mai napig nem térek magamhoz (a boldogságtól), hogy ez megtörténhetett, ami Andy-vel történt. Annyira kellemes a lelkemnek, hogy egy amatőr író megérkezett balról és köröket vert rá kimondottan "befutott" írókra az egyszerűen megfogalmazott és ritmusosan építkező könyvével, hogy a mai napig mosolygok, amikor ilyen posztokat találok - és el is olvasom őket.
A MARSI egy csodálatos világ kezdete is lehetne, ahol végre kidobálnánk az olyan szarokat, akik csak önmagukat ismétlik könyvekben/történetekben és felfedeznénk, hogy az amatőr szférában is van egy kiemelkedő csoport, amelyek képesek lennének tartalommal ellátni az olvasó- és filmnéző tábort. Remélem, hogy valamelyest végre leáldozott az olyan selejteknek, akik évtizedekkel ezelőtti sikereik miatt ma neveknek számítanak - de valójában csak hátráltatják a "szórakoztatás" címszó alatt megbúvó értékrendszert.

Alibanya1 2015.12.29. 14:21:43

Én nem estem hasra a filmtől, a könyv határozottan tetszett, a filmben azonban túlzottnak nyálasnak és világmegváltónak találtam, az újabb amerikai "világmentést", amikor is egyetlen emberért milliárdokat szórnak és mindenki a szentcél érdekében cselekszik, a valóságban meg a mellettük haldoklót sem veszik észre, akit esetleg 10 dollárral is meglehetne menteni. Igen két részre esik a történet, van egy végtelenül helyes és lelkileg egészséges ember, aki helyt áll a magányba ez valóban eredetien van feldolgozva, bár a könyvben még szellemesebb a figura és színesebb, és van egy amerikai eposz, ahol ugye nem ismernek lehetetlent. A kettő eltérő színvonalon lett megoldva, és még a kínai is hozza a titkos fegyverét, atya ég.

Fortress 2015.12.29. 14:38:29

@Alibanya1: Az amerikai mentalitás pedig tényleg ilyen! Ha belegondolsz ez az "összefogunk a társunkért" feeling áthatja Hollywood -ot. Ott a Ryan közlegény megmentése, ahol mindenkit beáldoznak egyetlen ipse megmentéséért. Vagy van még másik ezer eset, amit meg lehetne említeni!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.29. 19:35:40

szerintem a marsi totálisan vérszegény, semmilyen film volt...
egyrészt semennyire se éreztem hogy marha nehéz volt túlélnie, nem éreztem hogy a főhős hú de ötletes volt, mennyit küzdött stb... nem akciófilmes izgalmakat vártam, de azt igen, hogy feszült legyen, érezni lehessen hogy nehéz dolga van a főhősnek...

nem olvastam a könyvet, de gondolom az pont erről szól...

meg azt konkrétan nem értettem hogy amikor a Földnél visszaparittyázzák az űrhajót, akkor miért kellett ugyanazoknak visszautazniuk, nem lehetett volna legénységet cserélni? de lehet hogy csak nem figyeltem eléggé...

Fortress 2015.12.29. 19:39:23

@endike: ... hát ha te ebben a filmben nem érezted, hogy a főhős küzd, akkor nem tudom mi kell ahhoz, hogy te ilyesmit érzékelni tudj? ... Hogy nem volt ötletes???? Egyáltalán a Martiant láttad te, vagy valami tök mást?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.29. 21:28:44

@Fortress: én imádtam a filmet, tényleg fantasztikusan jó és lenyűgöző, de abban endikével egyet tudok érteni, hogy annyira nagyon nem jött át a küzdelem és a szenvedés. Valahogy nem volt egy olyan pillanat sem, amikor ne sejthettük volna, hogy lesz megoldás, nem igazán volt érezhető a szenvedés. Ez nem von le semmit a film értékeiből, de én is hasonlót éreztem közben.

AlbaZen 2015.12.29. 22:34:03

Én csak a könyvet olvastam. Számomra a fő üzenete az, hogy nagy valószínűséggel a Földünk az egyetlen értelmes hely számunkra és az összes többi élőlény számára, szóval nagyon nem kéne pusztítani, szennyezni. Majdnem egy évig telik elmenni erre a kopár pusztulatra is, szóval ne dédelgessünk hiú álmokat galaktikus civilizációkról.
süti beállítások módosítása