Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

John Wick: 4. felvonás (2023)

2024. január 12. - Harmat Árpád Péter

John Wick alias Keanu Reeves 2014 óta öldösi a maffiózókat, amióta kutyáját és kocsiját is hazavágták annak idején 9 éve rossz arcú orosz banditák. Akkoriban Reeves éppen 50 volt, most közel 59 (2024 szeptember 2-án tölti be majd a 60-at). És bírja a gyűrődést, sőt hihető is amit csinál. A 185 centis, férfias megjelenésű és szakállas hitman karaktere, - akiről mint kiderült Fehéroroszországból került Amerikába és eredeti neve: Jardani Jovanovich (Джордани Йованович) - az elegáns bérgyilkosok közé tartozik. Mindig öltönyt visel, mindig szűkszavú és mindig győz a bunyókban vagy tűzpárbajokban. Gyors, vérprofi, halálos, ő a "rémkirály".

johnwick.jpg

Keanu Reeves az a fajta figura, aki önmagában egy brand, vagyis bármi eladható vele. A Wick filmek sikerének legfőbb oka természetesen ő, vagyis a legfőbb karakter. De rajta kívül van még egy adu-ász is a készítők kezében: az a sajátos világ, melyet a Wick-filmek bemutatnak. Része egy rejtélyes alvilági hálózat, melyben kiemelt jelentőségűek a Continental hotelek és persze az adminisztrációs központ, ahol a tetovált csinos hölgyek dolgoznak és teszik közzé a hitmaneknek, hogy kit éppen mennyiért lehet likvidálni. És ott van még a legfelső kör is, akiknek titokzatos tagjai egy-egy komplett maffiát működtetnek, összeülve pedig az egész világ urai. Tizenketten vannak és teljes hadseregeknek parancsolnak. Csupán New York királya (Bowery King) dacol velük időnként, független szervezetével, mely hajléktalannak tűnő arcokból áll és akiknek galambok küldésével üzen.

A Wick-franchise jelenleg 4 részből áll: a 2014-es legelső epizódból, a 2017-es második felvonásból, a 2019-es Parabellumból és a legújabb, 2023-as negyedik felvonásból. Az én kedvencem mindig is a 2017-es fejezet volt, mert azt találtam a leghitelesebbnek és a leginkább kidolgozottnak. A nemrégiben mozikban futó 4.rész látványos megoldásokkal van tele, de sok a túlzás is. Mint a vak pasas, Donnie Yen (a filmben: Caine), akit korábban a Star Wars Rogue One-ben láthattunk az erőérzékeny Chirrut Imwe bőrében. Csakhogy ami egy Csillagok háborúja fantázia világban még elmegy, az egy jelenkori akció-thrillerben már kicsit gagyi.

johnwick4_montazs.jpg

A kép forrása: www.koimoi.com

Az is méltatlan, ahogyan szegény Charon karakteréve elbánnak. Bár a figurát alakító Lance Reddick tragikus hirtelenséggel valóban meghalt (szívbetegségben), a Continental hűséges recepciósa megérdemelt volna egy grandiózusabb véget. Mindig segítette Wicket és nagyon cool párost alkottak. Sajnálatos az is, hogy a Bowery King (Lawrence Fishburne) ezúttal nagyon kevés játékidőt kap, noha alakja határozottan feldobná a filmet.

A negyedik részben is akad fő-fő gonosz, akire a legfelső kör ideiglenesen teljhatalmat ruház: ő Marquis (Bill Skarsgard). Miközben Párizson keresztül és kasul üldözteti Wicket, nem igazán tűnik rémisztő alaknak. Bár a srác láthatóan nagyon igyekszik, túlságosan becsületes és fiatalos a képe ahhoz, hogy a világ egyik legelszántabb és legnagyobb hatalommal bíró maffia főnökének tűnjön.

A sztori vége kicsit kiszámítható és tragikus, ami nagyon megnehezíti az esetleges folytatást. Mégis valahogy hatással van ránk az egész, mert kapunk hősies harcot, drámát és megható záróképet is. A John Wick 4 jó film, de nálam még mindig a második a csúcs. Ajánlom viszont akciófilm fanoknak és minden Wick-rajongónak (nekik "kötelező" darab).  

3esfel_csillag.jpg

Az értékelés a fenti indoklás miatt három és fél csillag vagyis közepesnél valamivel jobb, leginkább a látványelemek miatt és Reeves helytállása előtt tisztelegve, mely éltes korához képest nagyon is tiszteletreméltó (főként a verekedésekben és más erőnlétet igénylő jelenetekben).

filmworlds_logo2.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr3918301249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panzerkampf 2024.01.13. 14:05:08

Jó írás, köszi!
Izgalmas film a John Wick 4 én nagyon élveztem. Az igaz, hogy sok benne a túlzás és a vége sem túl optimista illetve Donnie Yen (a vak harcos) erősen túltolt karakter de az összhatás szerintem színvonalas. A tavalyi év legjobb akciófilmje, beelőzve nálam a legújabb Mission Impossible filmet.
süti beállítások módosítása