Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Látványos katyvasz-sztori a Tenet [67.]

2020. augusztus 29. - Fortress

Lone Wolf kritika

Óriási várakozás előzte meg Christopher Nolan legújabb filmjét, a Tenet című akció-thrillert. A hazai mozikban jelenleg is futó különleges alkotás kicsit science fiction is, az alaptörténetben markánsan megjelenő "invertálás" és "entrópia" illetve "időugrás" fogalmak képbe hozásával. Ezek nem csupán kiegészítik, de alapjaiban határozzák meg a cselekményt, mondhatni ezek körül forog minden. Ha különválasztjuk az említett képtelenségeket fogalmakat és a dramaturgiát, akkor két külön síkon elemezhetjük a Nolan művét: részint filmként (a rendezés, színészi játék és látványelemek vizsgálatával) és külön a zavaros alaphelyzet értékelésével. Érdemes az előbbivel kezdeni.

tenet1.jpg

A Tenet egy pörgős rendezésű akcióorgia, melyben egy világ megmentését célzó, rejtélyekkel teli nyomozás zajlik, amit időnként akciódús bevetések - betörések, verekedések, lövöldözős összecsapások - szakítanak meg. A központi karakternek (Nolan tudja miért) végig nem derül ki a neve, egyszerűen "The Protagonist" -ként (főszereplőként) emlegetnek a plakátok és filmes oldalak is, de a figura alakítóját természetesen ismerjük: ő John David Washington, Denzel Washington 36 éves fia. A filmben szembeni várakozások nagy részben hozzá kötődnek: ugyanis bár nem ez az első szerepe, a széles nagyközönség most találkozik vele először. Én magam sem ismertem a színészt korábban, de (később kifejtve alakításáról kialakult véleményemet) annyit már most elárulok, hogy szerintem a legkevésbé sem hasonlít apjára és sajnos a Denzel Washingtonra jellemző különleges és markáns kisugárzás is hiányzik belőle.

tenet2_denzel_washington.jpg

kép forrása: people.com

A filmben ő kezdi el felgöngyölíteni azt a furcsaságokkal teli ügyet, mely a Föld elpusztításával fenyeget. Legfőbb ellenfele az Oroszországban született és nevelkedett, de onnan emigrált és külföldön mesés vagyont szerzett Andrei Sator, akit Kenneth Branagh alakít. Az öntörvényű Sator mostohán bánik feleségével, Kat -tel, akinek megformálója a filmben a közel 190 centis Elizabeth Debicki. A megfélemlített nő a nyomozást vezető John David Washington segítőjévé válik, összefogva az akciócsoporttal, hogy együttesen akadályozzák meg férjét szörnyű terve megvalósításában. Fontos tagja még a csapatnak Neil (Robert Pattinson), aki tapasztalt ügynökként Washington legfontosabb embere és Rohan (Anthony Molinari), aki a katonai akciók vezetője.

Csakhogy Sator kiiktatása nem túl egyszerű, mert valamiféle jövőből származó segítséget kap: egy olyan technológiát, mely a tárgyak entrópiájára és az invertálásra épül. Ezzel a módszerrel képes időbeli ugrásokra és arra is, hogy az atomhatalmak tömegpusztító fegyvereiből egy minden eddiginél pusztítóbb új bombát készítsen. A főhősök legfőbb feladata ENNEK megtalálása és Sator megölése. (Zárójelben jegyezném meg: Sator motivációjával azért adós marad Nolan, hiszen csak annyit tudat velünk a forgatókönyv, hogy a férfi rákos így a "ha én elveszek, vesszen mindenki más is" elve minden magyarázat világpusztító terveire.)

tenet5.jpg

forrás: express.co.uk

És most röviden a dolog science-fiction részéről: teljesen zavaros az egész. Nem tudni hogyan működik, mitől működik, mi a lényege, hogyan használható, csak az, hogy halálos és hogy egy szerkezettel bárki "átmehet" inverz "üzemmódba". Csak egy átfordító gép kell hozzá és utána egy oxigénmaszk, speciális levegővel, mert hogy inverz módban nem tudunk normál levegőt belélegezni. (WTF??) Így a film második felében inverz módba átváltó John David Washington és csapata végig maszkban akciózik a zárójelenetig. Ez a bizonyos rejtélyes "inverz mód" persze rengeteg látványos és szürreális képi beállítást ad a nézőknek: fordítva szálló madaraktól, a hátrafelé száguldozó autókon keresztül egészen a pisztolycsőbe visszaérkező golyókig. Valahogy nem vehető komolyan a dolog (legalábbis nekem nem sikerült hihetőnek látni).

tenet4.jpg

forrás: see-mag.fr

A rengeteg akciót speciális hangeffektek kísérik végig a film alatt. Bár Nolantól megszokhattuk már a hang-hatások túltolt dömpingjét (pl.: Dunkirk című filmben), ezúttal eltalálta a megfelelő adagolást és a Tenetben tényleg a feszültségfokozást szolgálják a különböző audio technikák. Ami az alakításokat illeti: John David Washington mérsékelt sikerű játékot mutat: nagyjából ugyanazzal az arccal tolja végig a 150 percet. Apropo játékidő: nagyon elnyújtott ez a két és fél óra, ami a rengeteg felesleges "üresjáratnak" értelmetlen jelenetnek köszönhető, simán belefért volna 110 percbe is. 

A szereplők közül senkit nem lehet kiemelni, sajnos még a tapasztalt, öreg színészek sem nagyon remekelnek, mint az egyetlen jelenetet játszó Michael Caine, vagy a főgonosz szerepében gyűlölködő és folyton dührohamokat kapó Kenneth Branagh. Azért néhány pozitívumot is megemlítenék (a már szóba hozott hangeffektek mellett): egy-két akciójelenet ugyanis egészen izgalmasra és látványosra sikeredett: mint a legelső 15 perces nyitó scene (a kijevi opera ostromával), vagy John David Washington egyetlen nagyobb verekedési jelenete egyszerre több ellenféllel egy konyhában, illetve egy indiai toronyház megmászása a film közepénél.

A Tenettel a legnagyobb probléma nem a színészek alacsony színvonalú játéka (egy akciófilmnél ez egyébként sem prioritás, csak inkább bosszantó, egy "A" kategóriás filmnél), hanem a zavaros katyvasz-sztori, melyből hiányzik az eredetiség, a hitelesség és a fantázia. Ironikus, hogy Nolan legjobb dobása a 2010-es "Eredet" - mellyel egyébként sokan állítják párhuzamba a Tenetet - valóban "eredeti" történet. Egyszer nézős tehát Nolan legújabb dobása, de kétséges, hogy megér e egy mozijegyet. Értékelésem: 50%  

50.jpg

Alapsztori: 40%, rendezés: 50%, színészek: 55%, látványvilág: 50%

Köszönjük, hogy elolvastad! Ha tetszett, várunk FB oldalunkon is!

filmworlds_logo2.jpg

2020.08.29.14:55

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr316181802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2020.08.29. 21:33:20

@csakeztengedte: Örülök, ha neked tetszett! :)

Control_ 2020.08.29. 21:36:41

Hát igen, elég gyenge az alaptörténet! Baromság ez a fordítva játszódó valóság. Zavaros az egész. De vannak azért jó jelenetek is benne. Azért a felétől már nagyon vártam a végét! Elcsesztem két és fél órát az életemből.

Fritz Gerlich 2020.08.29. 22:00:32

Kábé reális a blog véleménye: sok látvány (nagy része zavaró szürrealitású), kevés eredetiség, még kevesebb szinészet, rengeteg zavarosság. Talán már maga Nolan se tudta a végén, hogy mit is akart ezzel az egésszel.

exilis 2020.08.29. 22:08:56

Alapvetően igaza van, rég éreztem moziban szekunder szégyent. Ez a film fura elegy lett, egyszerre buta és ambíciózus, a katyvasz tényleg jó szó rá.

Történelemtanár_ 2020.08.29. 22:48:53

Azért az nekem teljesen érthetetlen, hogy miként tudott bárki is a múltból, vagy a jövőből tárgyakat invertálni a jelenbe és azok hogyan "működhettek" fordítva? (Meg egyáltalán mi értelmek volt ezeknek a tárgyaknak az ideküldésének?) A másik, hogy kik használják ezt a technológiát? A nyitójelenetben mintha az ukránok vetnék be? Akkor tehát nem csak Sator manipulál vele? És végül a zárójelenetben mire céloz Neil? Időutazó lenne? Ezek mellett még vagy 20 kérdés vetődött fel bennem a film végére. Kicsit élvezhetetlenné tette a filmet. Unalmas is a 150 perces elnyújtott hossz. Az utolsó 30 percben már csak folyton az órámat néztem.

flydomi 2020.08.30. 02:05:14

@Aëtius_: Azért az nekem teljesen érthetetlen, hogy miként tudott bárki is a múltból, vagy a jövőből tárgyakat invertálni a jelenbe és azok hogyan "működhettek" fordítva?

"invertálás" és "entrópia" ----Nolan egyes filmjeit a csillagaszatra-tudomanyra epiti.
Ezeket a dolgokat megerteni nem konnyu.Vagyis az,hogy mi az "entropia",es a tobbi dolog,ami mar a kvantummechanikat surolja.Vagy eppen azt veszi alapul.

--Az elméleti fizika egyik legnagyobb problémája a kvantumelmélet és az általános relativitáselmélet összeférhetetlensége. --

--Bár mind a relativitáselmélet, mind a kvantummechanika teóriája jól tesztelt elméletek, mégis összeférhetetlennek tűnnek egymással, és eddig még senkinek sem sikerült egyetlen átfogó elméletbe, egységbe foglalni a kettőt, még a 20. század leghíresebb elméleti fizikusának, Albert Einsteinnek sem.--

Ez ket kulonbozo "vilag",ami valahogy megiscsak egyutt mukodik egymassal valamilyen szinten.Erre epitette filmjet Nolan.

Valszeg sok nezonek nem fog tetszeni ez a film,mert nem egy sima lovoldozos akcios mese.Egy James Bond vagy egy Impossible Mission elfogadhatobb szamukra.Azzal konnyebben tudnak azonosulni,mig egy "valos" tenyen alakulo filmel nem tudnak mit kezdeni,igy erdektelen szamukra.

Történelemtanár_ 2020.08.30. 02:21:48

@flydomi: Ennyi mellébeszélés után, amit elővezették flydomi nekem az jön le: neked sincs halvány dunsztod se ezekről a dolgokról.

Bummer 2020.08.30. 08:57:29

Nagyon jó film, színvonaltalan kritika. Látvány 50. Aha. Meg hogyan működik. Mekkora probléma.

felső határ nincs 2020.08.30. 09:01:38

negerkvotas film, mind buko

Harry Hole 2020.08.30. 10:08:54

Hatalmas csalódás ez a film. A látvány szuper, de többi....pffff....

flydomi 2020.08.30. 11:31:51

@Aëtius_:
Nincs fogalmam rola.Valszeg a filmkeszitonek sem.
De ahogy azt tette a Csillagok kozott,itt is a tudomany modszereivel dolgozik.
Es az "entropia" egy elfogadott dolog,ami letezik.Ez ellen nem erdemes harcolni.
Na meg a kvantummechanika ellen sem.
Ahogy irtam,ez a film nem egy egyszeru akcios lovoldozos dolog,igy sok embernek megterheli az agyi kapacitasat ez a film,mivel keptelen felfogni egyes fizikai szabalyok letet,ami az univerzum alapjait-szerves reszeit kepezi.

impala 2020.08.30. 12:57:51

@flydomi: a blogbejegyzés és a hsz-ek alapján most egy olyan filmre számítok, amiben a halászléből elkészítik az eredeti akváriumot - fordított entrópia, visszafelé játszott film ...

a cím is erre utalhat valahogy, oda-vissza ugyanaz.

még egy előzetest sem láttam, de ezek után érdekel, hogy katyvaszt kapok-e, vagy valami érdekes szellemi játékot.

Argus_ 2020.08.30. 13:03:28

@impala: Egy nagy katyvaszt kapsz majd, de azért nézd csak meg, van akinek bejön. Talán neked is.

@Bummer: Maga film probléma, úgy ahogy van. Csak egy bites aggyal lehet seggre ülni tőle. Rengeteg a logikátlanság, ott az oxigénmaszkos inverz világgal (aha), időutazás, ami nem is időutazás, csak visszafelé lejátszott történések sora és a kőarcú Washington, aki végigtolja ugyanazzal a kifejezéssel az egészet.

BrianZ 2020.08.30. 13:33:17

Biológia óra: belégzés során oxigén jut a tüdőbe, a hólyagocskák fala vékony és ezen átdiffundál az oxigén a vérbe (a vér hemoglobinjában az oxigén a nyomás különbség miatt letaszít egy hidrogén H+ iont, ami kapcsolódik a vérben oldott HCO3- ionnal, szénsav keletkezik, H2CO3, ami H2O vízre és CO2 széndioxidra bomlik, amikor kikerült). Na most: visszafelé tartó időben ez nem működik, mert az oxigén nyomása kisebb lenne, így a légzés tényleg lehetetlen. F. Zoltán, MSC biológus

Control. 2020.08.30. 15:21:58

@BrianZ: "Visszafelé tartó időben" :)))))))) Itt kezdődnek a gondok. :)

Argus_ 2020.08.30. 15:24:11

MSC biológus értekezik a "visszafelé tartó időről", ahol nem működik a légzés! Ez tetszik! :DDD /Cs. Péter MSC atomfizikus, biokémikus és kvantumfizikus/

Gazz 2020.08.30. 17:11:42

@BrianZ: korrekt. A spéci gáz, amit belélegeznek valszleg CO2, és vízgőz.

Négyes_ 2020.08.30. 17:41:30

Ez a "visszafelé tartó idő" dolog bájos nagyon! Mennyire kell hülyének lenni ahhoz, hogy ezt bevegye valaki! :))))

flydomi 2020.08.30. 17:54:39

@Equalizer.:
Talan az veszi be,aki tenyleg hulye. :))
De ha valaki egy filmet "verkomolyan" vesz,ott biztos vannak gondok. :)

Négyes_ 2020.08.30. 17:59:51

@flydomi: Hát ha nem is "vérkomolyan" de legalább ne legyen röhelyes az egész. Ha neked ez sem számít, ajánlom a Sharknadót repülő cápákkal. Neked biztosan bejönne. :)

flydomi 2020.08.30. 18:00:42

@Argus_: --Csak egy bites aggyal lehet seggre ülni tőle.

Ezzel vitatkoznek. :)
Aki egy picit sem erdekel a tudomany,vagy nem szagol hozza egy csoppet sem,annak valszeg nem fog tetszeni a film.(pl:fizika-kemia orak az iskolaban :) )
Ahogy irtam is,egy sima Rambo,Delta Force-os alap filmek es hasonszoru tarsai pont az "egybiteseknek" keszul,mert a tortenet nem terheli meg az agyi kapacitasukat,hanem lazan viszi a cselekmenyt,ami szamukra is kovetheto.Szinte nem kell gondolkodniuk,ami szamukra mar a keptelenseg hatarat surolja. :)

Billy Hill 2020.08.30. 19:39:55

Azt már az Idő rövid történetében is megírta Hawking, hogy ha az univerzumban elkezdene csökkenni a rendezetlenség, az még nem azt jelentené, hogy a leesett és széttört bögre újra ugyanazzá a bögrévé állna össze... Kisebb lenne az entrópia a világegyetemben, de nem lineárisan mindennek a visszafordított verziója történne (szerinte). Kis bébi-Hitler sem a saját anyjába mászna vissza, hanem lehet, hogy egy másik nőbe... ;-)

Billy Hill 2020.08.30. 19:41:04

Ajánlott videó-csipp: Enigma - Return to Innocence :-)

Treff Bubi 2020.08.30. 20:39:23

Apró probléma, hogy az idő mint olyan nem létezik, a tudatunkban van egy lenyomata az érzékszerveinken át tapasztalt állapotváltozásoknak - ezt hívjuk emlékezetnek. Nincs mit visszajátszani, nincs hova visszatérni. Az érzékelt világ pillanatról-pillanatra megsemmisül és újra összeáll. Filmkockák, amiket az agy folyamatos filmként azonosít.

ednet2023 2020.08.30. 21:45:54

Amit nagyon nem értek:
Hogy mentek vissza az időben a repülőtérre?
Miért csak 10 perccel hamarabbra mentek vissza a robbanás előtt?
Ha az időutazásnál több példány lesz az időutazóból, akkor hol a többi Sator és a többi szereplő példanyai?

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2020.08.31. 17:44:40

Ha a kedves blogger/-ina arra sem meltoztatik, hogy a film belso logikajat meghallgassa (ami nyilvanvalo az "idougralas"-on valorugozasnal), akkor ne nagyon varjon sokat barmi olyan filmtol, ami epit is erre a motivumra. Mint pl a Tenet.

Fortress 2020.08.31. 18:03:03

@KennyOMG: A blogger (nem bloggerina) "meghallgatta a film belső logikáját" csak épp zagyvaságnak találta. Ahogyan nyilván az is. :)

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2020.09.01. 19:47:40

Oh? Torolve lettem? Megis miert?

Solo_ 2020.11.26. 12:02:10

Olyan "se füle se farka" film a Tenet, tele logikátlansággal. Elfecsérelt dolog, mert lehetett volna egy jó Film is belőle.

Scriptor. 2021.02.08. 01:34:47

Lehetett volna ebből egy hihetőbb és szórakoztatóbb dolog is, de valahogy túltolták a biciklit.

Hogy egy másik klasszikust idézzek: "... nem szabad fullban tolni a krertént ... elég félig is".
süti beállítások módosítása