Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Filmworlds blog értékelési szempontok [17.]

2016. január 11. - Harmat Árpád Péter

Kritikáink és elemzéseink 4 szempontot vizsgálnak:

  • 1. alapsztori
  • 2. rendezés
  • 3. színészi teljesítmények
  • 4. látvány.

Úgy véljük ennek a négy jellemzőnek a segítségével minden film értékelhető. Ha részletesebben nézzük: az alapsztori kontra rendezés kérdése sokszor vetődik fel, ugyanis vannak alkotások, melyek remek témákat dolgoznak fel rosszul, mint ahogyan fordítva is gyakori: rossz témák, nagyszerű rendezéssel való kivitelezése. A színészi teljesítmények bekerülése szempontjaink közé nem szorul magyarázatra, viszont a látvány már igen: nagyon sok olyan filmet készítenek ugyanis, melyek a csak látványvilágban kiemelkedőek és bizony pusztán ettől is lehet szórakoztató egy film. Nyilván lehetne még vagy ezer szempontot említeni, de ezeket az "egyéb" tényezőket a Filmworlds külön említi meg kritikáiban a 4 legfőbb szempont után.

ertekeles_abra.jpg

Nálunk a négy szempont - sztori, rendezés, színészet, látvány - együttesen alakítják ki a végső értékelést, mely Roger Ebert (minden idők legjobb filmkritikusa) szerint 4 csillagot eredményez (4 a legjobb, 1 a legrosszabb). Ettől mi némileg eltérve, egyszerűen százalékban határozzuk meg véleményünket és értékelésünket. /Egyébként korábbi, 6 pontos értékelési szisztémánkat 2018-ban egyszerűsítettük a fentiekre./

***  

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr758262166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása