Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Az elítélt (Felon) 2008 [66.]

2020. július 18. - Fortress

A börtönös filmek egyik legjobbja a 2008 -as Felon (magyar címén: Az elítélt) Ric Roman Waugh rendezésében, Val Kilmer, Stephen Dorff illetve Harold Perrineau főszereplésével. Az alaptörténet egy hétköznapinak tűnő sztori, ami ugyanakkor megismertet bennünket a börtönök és azon belül is a szigorítottak megdöbbentő és kegyetlen világával. Alaptörténete, rendezése és alakításai a műfaj 5 legjobbja közé sorolja.

felon_1.jpg

A helyszín: a kaliforniai San Quentin állami börtön a világ egyik legnagyobb fegyintézete és annak is legkeményebb cellasora. Ide zárják azokat a gyilkosokat, akik az őrökre, vagy más rabokra támadnak, lázadásokat szítanak, vagy túlságosan kegyetlenek (és veszélyesek). Az itteni foglyok 23 órát töltenek lyuk méretű páros celláikban és egyetlen órát a szintén szűk, fallal övezett udvarukon (közösen). Az utóbbi helyen egymással verekednek, folyton harcolnak, miközben az őrök Jackson hadnagy vezetésével küzdelmeiket figyelik, néha rájuk tüzelve. A helyszín, a körülmények és maga az alapsztori is hasonló a 2017-es Shot Caller című ütős börtön-drámához, ami nem véletlen, hiszen ugyanaz a rendező készítette mindkét filmet (Ric Roman Waugh).

A Felonban a két központi karakter, akik ebben a pokolban együtt próbálnak életben maradni: Wade Porter (Stephen Dorff) - az ártatlanul börtönbe került családapa, aki mindössze egy betörőt ölt meg (de sajnos már az utcán, ráadásul úgy, hogy a betörőnél nem volt fegyver) - és John Smith (Val Kilmer), aki hosszú ideje ül életfogytosként, különleges történettel. Ő a feleségét és kislányát megölő bandát és annak családtagjait irtotta ki (mind egy szálig) A történéseket Porter szemével látjuk: ott vagyunk vele letartóztatásakor és a börtönbe szállításakor is, melynek során ugyanúgy megdöbbenünk mint ő, amikor a buszon egymásnak esik két rab és Porter belekeveredik (mert az ő ülése alá dobják a kést). A buszbeli ügy miatt szigorítottba kerül, ahol Smith lesz a cellatársa. Mivel közben a buszon megkéselt rab meghal, Portert további 6 évre ítélik, az eredeti 3 éves büntetésén felül (aminek nagy részét letöltötte, így végül 7 évre kényszerítik).

felon_2.jpg

Porter megjárja a poklot: elhagyja felesége (bár mint később kiderül szerencsére csak ideiglenesen), folyton verekednie kell a szigorított udvarán, az őrök bántalmazzák és mindezeken felül szembe kell néznie a reménytelenséggel is (második ítélete után úgy érzi sosem kerül ki). Ám Smith meglátja benne a jó embert, aki csak abban bűnös, hogy meg akarta védeni családját. Támogatni kezdi, tanácsokkal látja el és végül meg is menti (a legrosszabbtól). Egész életére szóló "útravalóval" látja el, melyben a család, mint egyetlen igazán fontos dolog kapja a legnagyobb hangsúlyt. Megmenti Parkert a lelki összeomlástól és a haláltól is (minden lehetséges módon).

A filmnek külön mélységet ad az őrök megjelenítése, ábrázolása. Vezetőjük, Jackson (Harold Perrineau) - megkeseredett, szívtelen ember, aki úgy érzi bármit megtehet a rabokkal - fontos kulcsfigura a történetben. Az ellene való összefogás nélkül Smith és Portrer is meghalnának. De szerencsére másként alakulnak a dolgok: Smith ügyes tervet eszel ki és az őrök közt is akad egy becsületes ember, Collins (Nate Parker), aki a végső, legfontosabb pillanatban melléjük áll. A sajátos befejezésben fontos szerepe van még Smith korábbi őrének is, aki 20 évig vigyázott rá korábbi börtönében (és így barátja lett, mikor Smith egyszer megmentette életét). Ő Gordon (Sam Shepard). Tudja: Smith a vele történt szörnyű tragédia áldozata és valójában értékes ember, aki bár meg akar halni (hogy családja után menjen) még vágyódik egy jó cselekedetre.

felon_3.jpg

A Felon a legjobb börtönös filmek egyike, mert nyers valójában mutatja meg nekünk azt a világot, ahol a kegyetlenség az úr és ahol nagyon ritka "madár" a tisztesség és az önfeláldozás. Val Kilmer óriásit alakít, akárcsak Stephen Dorff. Ajánlom a börtönös filmek kedvelőinek és mindazoknak, akik értékelni tudják a kőkemény, de mondanivalóval teli sztorikat és nem kényesek a véres jelenetekre (mert abból azért akad bőven a filmben). Értékelésem erős 85%.

/Előzetes/

85.jpg

Alapsztori: 80%, rendezés: 90%, színészet: 85%, látvány: 80%. Végső összegzés: 85%.

Köszönjük, hogy elolvastad! Ha tetszett, várunk FB oldalunkon is!

filmworlds_logo2.jpg

2020.07.18.12:45

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr1516020630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2020.07.19. 15:37:23

Az egyik legjobb film (nem csak a börtönös kategóriában) a Felon. Vagy tucatszor láttam és mindig találtam benne új élményt. Kitűnőek a képbeállítások, a rendezés és nekem nagyon bejön Val Kilmer alakítása is.

Jerico 2020.07.19. 22:52:35

@Aëtius_: Val Kilmer sokféle karaktert alakított már (nekem a Felon -ig az 1996-os Angyalban volt a legjobb) és egyértelműen Az elítélt (Felon) John Smith -e a legkomolyabb alakítása.
süti beállítások módosítása