Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

A 12 legjobb párviadal a filmvásznon [22.]

2016. január 29. - Filmworlds blog
  1. Sylvester Stallone – Dolph Lundgren. Film: Rocky IV. (1985)

A Rocky filmek sorában a negyedik rész hozta a leginkább heroikus küzdelmet. A hidegháború korszakának utolsó éveiben ugyanis a szovjet – amerikai ellentét és rivalizálás (mely a fegyverkezési versenytől egészen a sportokig terjedt) még mindenkit nagyon foglalkoztatott. A 194 cm magas szovjet óriást, Ivan Drago századost (Dolph Lungrent), aki a nyers erőt képviseli, legyőzi az alig 175 centis, de barátja halálának megbosszulásáért mindent elviselni kész Rocky Balboa (Sylvester Stallone) boksz világbajnok. A küzdelemben nem láthatunk jól kidolgozott ütéskombinációkat és nem is ezért érdekes a jelenet (mely kissé még gyerekes is a Rocky-filmekre jellemző „ronggyá verik Rockyt, majd feltámad és győz” típusú forgatókönyvvel). Sokkal inkább a felfokozott hangulat és a nézőt könnyen magával ragadó küzdeni akarás az, ami kiemeli a dolgot a hasonló filmes jelenetek sorából.

rocky.jpg

VIDEO

  1. Jason Statham – Dwayne Johnson. Film: Halálos iramban 7. (2014)

Listánk 11. helyére a két nagy verekedő: Jason Statham és Dwayne "Rock" Johnson párharca került a Fast and Furious 7-ből. Az összecsapás a film 11. percében valódi csemege a küzdősportok és nagy verekedések kedvelőinek. A brutális fizikai erő mérkőzött ugyanis meg a technikai tudással. Rock hatalmas izomzatával együtt sem tud felülkerekedni a harcban, így Statham győztesként, bár jelentősen megtépázva távozhat a helyszínről (miután a 120 kilós Johnsont az ablakon való kiugrásra kényszeríti). Pedig ő a rossz fiú a filmben. A jelenet élvezetes, izgalmas és jól kidolgozott. Ugyanakkor nagyon rövid és tétjét tekintve nem különösebben meghatározó.

statham_johnson.jpg

VIDEO

  1. Tom Hardy – Leonardo DiCaprio. Film: A visszatérő. (2015)

A 2015 -ös év egyik legjobb filmjében (mely a hamarosan kezdődő Oscar gálán is szobrocskákra számíthat) a vadonban sorsára hagyott Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) megküzd fia gyilkosával John Fitzgerald prémvadásszal (Tom Hardy) egy élet-halál harcban. A két végsőkig kimerült ember egy havas folyóparton esik egymásnak. Az összecsapás hiteles, izgalmas, fordulatos, megérdemli listánk 10. helyét.

revenant_1.jpg

  1. Jean-Claude Van Damme – Bolo Yeung. Film: Véres játék (1988)

A Véres játék volt Van Damme első nagysikerű filmje, mely a világhírnevet is meghozta számára. Az alig 19-20 évesen megszerzett Full-kontakt karate Európa-, és világbajnoki címeit még eredeti nevén, Van Varenberg -ként nyerte. A belga gyökerekkel rendelkező színész, 8 évvel később, alig 28 évesen alakította Frank Dux ninjutsu harcost, aki amerikai résztvevőként, de ázsiai mester felkészítésével nevez be az öt évente magtartott, hongkongi Kumite karate versenyre. Van Damme végső ellenfele a Bolo Yeung alakította Chong Li, akit a film végén csak kemény küzdelemben tud legyőzni. A párharc élvezetes, szépen kivitelezett Muay Thai rúgásokkal-ütésekkel teli, bár kicsit túl sok lassítást tartalmaz. Minden esetre a néző ízelítőt kaphat a keleti harcművészetekből (és Van Damme utánozhatatlan rúgásaiból).

vandamme.jpg

VIDEO

  1. Jet Li – Didier Azoulay, Cyril Raffaelli. Film: A sárkány csókja (2001)

A "Sárkány csókja" rengeteg különleges jelenetet tartalmaz, melyek mindegyikében kivételeset alakít Jet Li. Az apró termetű kínai színész 1974 és 1978 közt, vagyis még 17 éves kora előtt, 4 éven keresztül volt Kína nemzeti wushu bajnoka. (Nevét beírta a Föld legnagyobb harcosai közé.) Ebben a filmben számtalan verekedős jelenet közül a legkülönlegesebb az az összecsapás, melyben Jet Li a főgonoszt (Tseky Karyot) védő testvérpárral (Cyrill Raffelli -vel és Azoulay -val) küzd meg. Egyszerre két ellenfele is van tehát, melyek közül az egyik, Didier Azoulay majd két fejjel tornyosul Jet Li fölé. A jelenet fantasztikus, méltán kapja meg a 8. helyet listánkon. (Külön kiemelnénk a verekedés alatt hallható sajátos zenét, mely tovább fokozza a jelenet megdöbbentő hatását.)

jetli_sarkany.jpg

VIDEO

  1. Ewan McGregor – Hayden Christensen. Film: A Sith –ek bosszúja (2005)

A nagy verekedések: boksz és karate küzdelmek után egy kicsit más műfaj következik, a kardvívás, mely ugyanúgy lehet a "párviadalok" része, mint egy test-test elleni küzdelem. Listánk hetedik helyére így egy jól kidolgozott fénykard-párbaj került: Obi-Wan Kenobi mester és az ifjú Anakin Skywalker részvételével (a Mustafar lávabolygón). A két főhős - Ewan McGregor és Hayden Christensen - küzdelme óriási. A látvány fantasztikus, a vörös láva-háttér a végsőkig fokozza érzékeinket. A harc akrobatikus elemeket is tartalmaz, majd hirtelen ér véget Anakin vereségével (és végtagjai nagy részének elvesztésével). Az egész nagyon izgalmas és iszonyúan látványos (sok befektetett munka eredménye), mindenképp helyet érdemel a listán.

obiwan_anakin.jpg

VIDEO 

  1. Mel Gibson – Jet Li. Film: Halálos fegyver 4. (1998)

Igazság szerint itt valójában két jelenetről van szó, az egyikben Jet Li és Mel Gibson egy bútorokkal teli házban, szűk helyen küzd meg egymással (egy tömegjelenet során), míg a másik verekedésben egy tengerparti mólón Danny Glover is besegít Mel Gibsonnak az alig 166 centis kínai ellen (tegyük hozzá: nem sok eredménnyel). Jet Li villámgyors és egészen elképesztő ütéskombinációkat, rugásokat mutat be. Mindkét verekedés fantasztikus, ráadásul a másodikban még a humor sem hiányzik.

halalos_fegyver.jpg

VIDEO-1, VIDEO-2

  1. Lucy Liu – Uma Thurman. Film: Kill Bill (2003)

A Kill Bill híres szamurájkard-jelenete Lucy Liu és Uma Thurman közt a filmtörténet egyik érdekessége. A két nő küzdelme sok-sok órányi munka (és gyakorlás) eredménye, aminek hozadéka a hiteles harc. A szamuráj kardok összecsapását egy havas területen, félhomályban követhetjük nyomon, igényes kivitelben. A végkifejlet drámai. Tarantino jó érzékkel alakította a jelenetet, mely úgy véljük méltán kapta meg listán ötödik helyét.

kill_bill.jpg

VIDEO

  1. Mel Gibson – Jason Isaacs. Film: A hazafi (2000)

A hazafi című (amerikai függetlenségi háborús) film tetőpontját egy párviadal adja, mégpedig az amerikaiak szabadságáért küzdő Benjamin Martin (Mel Gibson) és a kegyetlen angol gyarmatosító, Tavington ezredes (Jason Isaacs) közt. A jelenet több szempontból is érdekes. Egyrészt, mert a kard és az indián tomahawk küzdelmét láthatjuk (ami valljuk be: ebben a formában nem túl gyakori a filmvásznon), másrészt pedig mert az egész egy csatajelenet közepén játszódik. (Hasonló tomahawk "párbaj" egyébként az "Utolsó mohikán" című, 1992-es filmben látható, Russel Means és Wes Studi közt, a világ legjobb filmzenéje alatt.) A jelenet izgalmas, fordulatos, meglepetéseket tartogató, zseniális. Mel Gibson kitesz magáért és magával ragadó győzelmet arat egy lelkesítő összecsapásban.

melgibson_hazafi.jpg

VIDEO

  1. Liam Neeson – Tim Roth. Film: Rob Roy (1995)

Az 1995-ös történelmi kalandfilm, a Rob Roy egyike a leginkább alábecsült és méltatlanul elfeledett alkotásoknak. Pedig Michael Caton-Jones rendező kitűnő filmet készített Liam Neeson, Tim Roth és a gyönyörű Jessica Lange főszereplésével. A film végső nagyjelenetében a mindenéből kiforgatott földműves, MacGregor (Liam Neeson) saját becsületét és családja megélhetését védve száll szembe a kor egyik legjobb kardvívójával, Archibald Cunningham –mel, akit Tim Roth alakít. A küzdelemben – mely az egyik legjobb kardvívós jelenet a kosztümös filmek sorában – szinte végig vesztésre áll, ám a legvégén fordul a kocka, egy meglepő és váratlan fejlemény miatt. Az összecsapás mindenképp megérdemli listánkon a bronzérmet.

robroy.jpg

VIDEO

  1. Bruce Lee – Chuck Norris. Film: A sárkány útja (1972)

A filmtörténet talán leghíresebb verekedését 1972-ben Bruce Lee (minden idők egyik legnagyobb harcosa) és Chuck Norris (többszörös karate világbajnok) produkálták a római Colosseumban. A jelenetet milliószor láttam és mindig lenyűgözött. Bruce Lee több stílust felvonultatva küzd, miközben ellenfele egy ponton szintén megpróbál változtatni. A jelenetet valódi harcművészek közt zajlott, hiszen Norris ekkor már 4 éve birtokolta veretlenül a középsúlyú karate-világbajnoki címet full-contactban. (Tegyük hozzá: Bruce Lee kivételes képességeit még ő is elismerte). A jelenet alatt a világ leggyorsabb ütéseiben gyönyörködhetünk, melyekre csak egyedül Bruce Lee volt képes. A küzdelem listánk ezüstérmese. 

bruce_lee.jpg

VIDEO

  1. Brad Pitt – Eric Bana. Film: Trója (2004)

Talán meglepő, de a legjobb párviadal a Trója című filmben látható, annak dacára, hogy Brad Pitt és Eric Bana nem profi verekedők vagy kardvívók. Ám amit a film egyik jelenetében produkálnak az egészen elképesztő. Akhilleusz (Brad Pitt) legendás görög harcos vív meg Hektór trójai herceggel (Eric Bana) a gigantikus trójai vár előtt. Az összecsapásban pajzsokat és dárdákat használnak, briliáns ügyességgel és teljesen korhű módon. Az egész jelenet végtelenül profi és lenyűgöző. Wolfgang Petersen (aki a Das Boot –ot is rendezte) kivételes igényességgel készítette el az egészet a két színészt fantasztikus teljesítményre ösztönözve. Aki még nem látta, annak szívből ajánlom.

troja.jpg

VIDEO

Ajánlott friss poszt: Hamarosan itt a 88. Oscar gála

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

 filmworlds_logo2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr738330426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2016.01.30. 10:02:03

Jó kis lista, ezek valóban nagy sikerű filmek voltak. Én még hozzátenném a Rocky I-ből Balboa és Creed összecsapását illetve az Ellenségek a kapuknál című filmből Zajcev és a Kőnig őrnagy végső párbaját. Sőt a westernek világából is lehetne pár nagy pisztolypárbajt ide venni: John Wayne vagy Esatwood néhány filmjéből!

Egyallampolgar 2016.01.30. 10:08:44

A Trójá talán azért is méltó az első helyhez, mert annak a párbajnak tényleg van drámája. A többi film olyan hitvány (hidegháborús propaganda Rocky4, Z kategóriás JeanClaud, színésznek sem nevezhető ChuckNorris-BruceLee), hogy azoknak nincs tétje és a néző csak arra vár legyen már vége.
A Trójában legalább vannak karakterek Paris (a ripacs hülyegyerek), Aiasz (a puszító erő), Hector (az tökéletes harcoló, szép, erkölcsös ember) aki a legközelebb áll Akhilleuszhoz és utóbbi erre rá is jön.

Fortress 2016.01.30. 10:21:22

A listán sok olyan ikonikus párharc szerepel, mely annak idején valóban nézők tömegeit kötötte le, óriási népszerűséggel. Én még emlékszem az első Van Damme film, az 1988-as Véres Játék (Bloodsport) bemutatójára: 10 és 50 közt egész korosztályok nézték, és nagyot szólt akkoriban. Pedig egy "B" kategóriás, hollywoodi fosnak indult. Mégis népszerű lett. Hogy miért? Mert akkoriban azért újdonság volt az ilyen szintű, látványosan megcsinált verekedés, komoly karate elemekkel, a Muay Thai rugások, ütések bemutatása mellett.

Ugyanígy a Rocky sorozat. Ma divat lehúzni, gyerekes, amerikai, hatásvadász limonádénak minősíteni, ugyanakkor a maga idejében óriási érdeklődés kísérte. A Jet Li verekedéseknek pedig nem kell cégér. A kis hapsi zseniális, ehhen nem fér kétség. A Trója jelenet pedig valóban a legjobb!

nem várt fordulat 2016.01.30. 10:21:34

Hol a geciben van a harcosok klubja?

Amugy Bruce Lee Chuck Norissert respect.

2016.01.30. 10:45:25

A Daniel Day Lewis felé Utolsó mohikánban is jóféle tomahawkos párbajok voltak.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2016.01.30. 10:45:31

rakodógép + Ripley vs Alien-királynő? :)

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.01.30. 10:47:30

@Hadrian77: Teljesen igaz! Ez bizony kimaradt sajnos. Daniel Day Lewis összecsapása Wes Studival (Magua) egy nagyon komoly színvonalú jelenet! Ha lehet 12+1 akkor ezt oda tennénk!

paráznabillegető 2016.01.30. 11:23:22

gyökér lista.
nincs benne sho kosugi a ninja bosszújából? pedig alapmű a tetőtéri leszámolás.
dudikoff az amerikai nindzsával? klasszikus.
schwarzenegger a komandóval?
meh.

Byk001 2016.01.30. 11:23:25

Nem félsz, hogy Chuck Norris bosszút áll a második hely miatt? :)))

Bohócnok 2016.01.30. 11:23:28

Ip Man című filmet nézzétek meg, na abban van párbaj, ezek lófaszok.

Jim Gardener 2016.01.30. 11:23:41

Duel?! '71-ből, Spielberg-től?

Amorphis 2016.01.30. 11:24:14

Az utolsó mohikánban Daniel-Day Lewis és Wes Studi - noha ellenfelek - nem küzdenek meg egymással közvetlenül a filmben. A végén Maguával Chinhachguk (Russel Means) vív vele egy rövid, de annál nagyszerűbb és meglepőbb párbajt. Ettől függetlenül a filmben van még pár jó kis késes-tomahawkos bunyó.

Pántye Szabolcs 2016.01.30. 11:24:27

Szerintem meg a legjobb (még akkor is ha a film bárgyú) Benny "the jet" Urquidez és Jackie Chan párharca a Gördülű Kung-Fu-ban.

verkli 2016.01.30. 11:24:38

Én a keleti párharcokat hiányolom. Néhány újabb kínai és hongkongi film: A hős, Repülő tőrök klánja, Tigris és sárkány, Nyugati utazás-A démonok leigázása. Tele vannak epikus párharcokkal és jó csajokkal. Van Damme-haha, abban a jelenetben is Bolo a király.

www.youtube.com/watch?v=yt9E1BAQunM

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.01.30. 11:28:32

@Amorphis: Igazad van. Arra a jelenetre gondoltam, mikor az utolsó Mohikán (Russel Means) bosszút áll fiáért (Maguán) azaz megküzd Wes Studival. Ez az a jelenet:
www.youtube.com/watch?v=hZHzg381xy8
Bele is teszem a posztba!

d.j 2016.01.30. 11:42:53

Őszintén kérdem, hogyan lehetett a listából kihagyni a Bourne Identity tollas harcát?
www.youtube.com/watch?v=UFnmq5PPScA

Vagy az Ong Bakot? Tony Ja mindent felvonultat, amit a Mua Taiból fel lehet vonultatni az egész film egy epic fight scene.
A kocsmai bunyó, vagy az első részben a Saminggel vívott harc.

www.youtube.com/watch?v=j7d_UacumGk

www.youtube.com/watch?v=4WpUMdoqNcY

Mob. 2016.01.30. 12:09:00

Other People's Money (Nagy likvidátor / Furfangos részvényes): Danny DeVito és Gregory Peck beszéde a részvényesek előtt. Igaz, nem folyik vér, egyetlen pofon sem csattan.

Dr_utcai_arcos 2016.01.30. 12:09:07

Nebasszál fel...Sitek bosszúja igen, de a Raid nem?? Tesó...ugyan már. Segítek: www.youtube.com/watch?v=-MS2oXDMYw0

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.01.30. 12:12:07

@d.j: Ezt is elfogadom. A Bourne -beli összecsapás azzal a golyóstollal, a villámgyors ütésekkel fantasztikus. Simán bekerülhetett volna. És az Ong Bak is zseniális. De hát egy 12 tagú listára nem kerülhet fel minden. Sajnos.

theograf 2016.01.30. 12:40:48

És hol az első?
A Neo Vs Agent Smith ?

Egyallampolgar 2016.01.30. 12:41:40

@Fortress:
Ne haragudj, de ha jól értem azt kifogásolod, hogy most divatból fikázzák egyesek azokat a filmeket amiket régen divatból sokan megnéztek. Hm? A nézettség igazol bármit is? A Rocky sorozat egy nagy hullámvölgy szerintem kiváló kezdéssel, jó folytatással, borzalmas 4.-résszel és nézhető legújabbakkal.
De maradva a párbajoknál. Technikailag is össze lehet hasonlítani ezeket a párbajokat, de mint írtam nem ettől erős szerintem egy párbaj. Akkor Bruce Lee bármikor lenyomná BradPit-et. Csak hát utóbbi egy igen jó színész és át tudta adni az ókori drámát.
Párbajban a listára kerülhetett volna legalább egy Sergio Leone. Igaz, hogy csak egy-egy mutató ujj mozdul sokszor, de a jelenet mindig úgy üt mint JetLi ökle a valóságban.

Fortress 2016.01.30. 12:54:50

@Egyallampolgar: Neked a Rocky sorozatban a 4. rész a leggyengébb, nekem meg éppen az a legerősebb. Ízlés dolga. De én NEM attól tartom a legjobbnak, mert ebben látványosabb vagy jobb lenne a boksz, hanem azért mert az egész mögé komoly feszültséget tett maga a történelmi környezet. A 4. rész egy hidegháborús korszakba van ágyazva, melynek sajátos atmoszféráját nagyon jól megragadja és átadja a film. Azt például, hogy az amerikaiak szerint milyenek a ruszkik. Valós a feszültség, mert akkoriban, 1985-ben (melyre én is nagyon jól emlékszem, kamaszként) tényleg mindenki azt találgatta, hogy összeomlanak e az oroszok, vagy jön a harmadik világháború. EBBEN a közegben játszódik a film, melyben egy szovjet katonatiszt harcol az amerikai bajnokkal. Óriási szerintem. Túlmutat a többi Rocky filmben, ahol ilyen szintű feszültséghalmozás messze nem érezhető.

Golyós 2016.01.30. 12:54:52

Hát nem tudom, nekem ez a Raid jelenet inkább sci-fi volt mint hiteles verekedés.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.01.30. 13:31:02

@Fortress: Én még emlékszem milyen ellenpropagandát indítottak ellene nálunk az elvtársak... hogy Dolph Lundgren nem hiteles, meg amerikai gagyi az egész stb. :D

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.01.30. 13:31:14

Nagyon jó lista. Külön grat a Véres Játék és a Kill Billért és a Rob Roy is jó választás. :)
A Vader vs. Luke párbaj a Birodalom visszavágból nekem jobban bejött. A Gladiátort senki nem említi, pedig a kosztümös filmekből még abban vannak jó párviadalok.

Ian 2016.01.30. 14:25:03

Gyilkos Ígéretek
www.youtube.com/watch?v=Re37IVYO_MY

Ha már a Star Wars bekerült, akkor inkább a Dart Maul-os párharc.

Bellagio 2016.01.30. 14:25:07

Dudikoff Amerikai Ninja - hu de oreg vagyok b+

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2016.01.30. 14:25:19

Didier Azoulay nem sokat csinál Sárkány csókjában, rúg párat, meg ejjjj.
A jóval mozgékonyabb ellenfél megérdemli, hogy megemlítsük a nevét: Cyril Raffaelli.

Szabinho 2016.01.30. 14:25:23

Van Damme - Stallone a Feláldozhatókban

Fredddy 2016.01.30. 14:25:32

Schwarzenegger és Vernon Wells a Kommandóban? ,,Ereszd ki a gőzt, Bennett!"

+nem klasszikus _pár_baj, de A Jó, a Rossz és a Csúfból a temetői jelenet.
www.youtube.com/watch?v=J0BrdMi-oyc

kutyanyolc 2016.01.30. 14:25:39

a Kill Bill kardpárbaj jelenete az első rész végén volt, nem a másodikban.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.01.30. 14:31:17

@bonifac: Igaz. Beleírtam Cyril Raffaelli nevét is a posztba!

Kannás 2016.01.30. 14:59:06

Ha boksz, akkor:
1. Ilyen a boksz! Harrelson és Banderas óriásit alakítanak ebben a méltatlanul alulértékelt vígjátékban, melynek pont a végén a küzdelem ad drámaiságot. Másfél évet edzettem bokszolókkal, és tényleg ilyenek!

Ha mucsai, telepi "plenyós" verekedés, akkor két cím között nem tudok dönteni:
1., éa 2. Oldboy és Bíbor folyók.
Mind a koreai bosszú-eposz, mind Vincent Cassel francia bokszának nyersesége, brutalitása visszaadja azt, mikor puszta ököllel, dühből megy valaki az életéért...

Pisztoly:
1. Volt egyszer egy vadnyugat
2. A "Dollár-trilógia" mindhárom filmje
3. A profi

Kard:
1. Birodalom visszavág, Mark Hamill, kontra Bob Anderson virtuóz kardtudása és David Prowse fizikumának nyomasztó fölénye ellen.
2. A három testőr 1973. Michael York és Christopher Lee (itt még nem CGI mozgatta!) kifulladásig tartó élet-halál küzdelme.

Úgy amúgy:
1. Az óceánjáró zongorista legendája! Zseniális a zongora-párbaj...

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.01.30. 15:06:30

@Kannás: Az "Ilyen a boksz" Banderas - Harrelson jelenet valóban itt lehetne a legjobbak közt!
www.youtube.com/watch?v=lJ3VUsRQJcg

dare 2016.01.30. 17:16:14

Hol van a jó öreg Tong Po? :)
youtu.be/lTIOws0J58E
Talán még emlékezetesebb, mint a Chong Li elleni küzdelmei.
Az idegbeteg Boyka(Scott Adkins)? De sokat skandálták neki is a nevét, továbbvitte a sztorit is, úgy megkedvelték. Nem a legjobb párviadal, de szintén heroikus.
youtu.be/7dg7hlg7vDY
Bruce Lee-nek volt egy pár párharca, nekem ez a legemlékezetesebb.
youtu.be/1_nNdI1K6Q0
De megértem, miért az Úr szerepel a listán.
Kár, hogy Jackie Chan zömében túl hihetetlen B kategóriás filmekben nyomja, de valaki előttem már írta a Gördülő Kung Fu-t, amiben az egyik legjobban megkomponált párviadal van(a kritikusok szerint, nem az én agymenésem).
Ha erősebb az ellenfél akkor is győzhetsz.
youtu.be/M645871Re7k
Tony Jaa félelmetes, öröm lehet vele együtt dolgozni aki szereti a küzdősportot.
youtu.be/4m3x-klkVYM
Neki nincs nagyon párviadala ami olyan...na...olyan mintha csak ezt várnád.
De mindettől függetlenül tényleg elképesztő, csak nem olyan a dramaturgia a filmjeiben(nagyon gyenge).
A Rocky szériából legjobb a film felépítése szempontjából tényleg a 4, de a 6-ik számomra nagyon tetszik. Oké, hogy kikap meg hihetetlen kicsit, de a mondanivalója óriási.
youtu.be/fesOOdIKABs
Le lehet nézni az öreg harcosokat, de az ő pofonjaik fájnak a legjobban mert a büszkeségünket tiporják a porba. Nagyon örülök neki, hogy nem ölette meg a karaktert a végén(ez volt az első ötlet), mert így sokkal erősebb lett az üzenete.
Egyébként jó a lista, kiválasztani a legjobb 12 párviadalt nehéz, meg aztán nem mindenkinek azonos az ízlése, nem mindenki akkor élte át az élményt.
Pl a Véres Játék egy nagyon gyenge B kategóriás film lenne most, de akkor.....remekmű volt. :)
Brad Pitt-Eric Bana az igazi Number one nekem is.
Kiállni akkor is mikor tudod hogy egy fikarcnyi esélyed sincs.
Na az már tényleg komoly.

szepipiktor 2016.01.30. 18:52:29

Köszi, hogy érdemben nem szólhattam hozzá...

arturdent 2016.01.30. 21:29:12

Üdv!
Én beemelném még ide a Hös című filmet, több fantasztikus párviadal is van benne. Számomra fontos a hitelesség is. Szóval a felsoroltakban számos olyan is van ami a vágás és az operatőr munkának köszönhetően lett látványos. Ha a szereplők tudását és felkészültségét, harcművészeti képzettségét nézzük akkor azért Jackie Chan és Tony Ja alaposan kiemelkedik a mezőnyből. Pl Jackie Chan Részeges karatemester II. ben a film végi kb 15perces párviadala az egészen elképesztő.

Dr_utcai_arcos 2016.01.31. 23:55:57

@Golyós: Nézd meg újra, de úgy, hogy rákészülsz, a fickó, ha kiiktatná az egyiket, akkor már csak eggyel kellene verekednie kettő helyett. No, az a durva, hogy a halálos ütés/fojtás/dobás stb előtt, mindig megjön a másik és megakadályozza. Ha egy jelenetben még erre is odafigyelnek, az azért már jelent valamit. Egyébként érdemes megnézi Iko Uwais-t az első filmjében, a Merantauban, elég rendesen felrakta a silat-ot a harcművészet térképére!

Bellagio 2016.02.01. 12:48:30

@Kannás:

Pisztolyparbaj egyertelmu: Indiana Jones lelovi a kardforgato turbanost :)))

Arte Peritus 2016.02.02. 14:21:12

A Sárkány csókjában látható verekedés a legjobb. Mindet megelőzi. Nem vitás!

Arte Peritus 2016.02.02. 14:21:14

@Bellagio: Az egy óriási jelenet volt!

sage5 2016.02.04. 08:09:38

Amugy nagyon jo lista, tetszik. Sok regi filmhez meghozta a kedvem.

Amit sajnalok hogy nincs ezen a listan az a Fearless nyito jelenete, amikor Jet Li 4 kulonbozo europai harcossal kuzd meg a sajat fegyverukkel, sajat szabalyaik szerint.
Szamomra ez a top 1.

www.youtube.com/watch?v=qFdnFBnJ9Wk

sage5 2016.02.04. 08:09:42

@Jim Gardener:

Te inkabb a The Duellists re gondolsz, Ridley Scott-tol :D

Van Spielbergnek Duel cimu filmje, de az autos / kamionos

victor vacendak 2016.04.10. 15:56:52

"Az összecsapásban pajzsokat és dárdákat használnak, briliáns ügyességgel és teljesen korhű módon"

Azt nem tudhatjuk, hogy korhű-e, de a tutti, hogy a görögök nem szúrkáltak felugorva, mint Pitt, kiszolgáltatva magát az ellenségnek a mozdulattal (ez olyan hollywoodi kaszkadőr manővel a parkőr generációból). De tényleg drámai, örültem volna, ha a rendezői változatban Hektor legyőzi a győzi a köcsögként ábrázolt Akhilészt. :-)

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.06.12. 09:42:58

@victor vacendak: Az ugró szúrásra a Akhilleusz szerepe miatt volt szükség. Mert Hektor tökéletesen küzd, sokkal erősebb harcost is le tud győzni, de Akhilleusz ellen semmi esélye sincs. Ezt érzékeltették Akhilleusz különleges mozdulataival, hogy ő egy teljesen más szintet képvisel, mint bárki más.
süti beállítások módosítása