Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Az 5 legjobb film a terrorizmusról [48.]

2017. augusztus 26. - Fortress

Sajátos kategóriát jelent a mozgókép világában a terrorista akciókat, bevetéseket, Közel-keleti témákat, muszlim merényleteket feldolgozó filmek. Aktualitást ad a témának az a világpolitikai helyzet, melyben sajnos a terrorista akciók egyre nagyobb problémát jelentenek Földünk számára. Kiemelendő: nem soroljuk ebbe a kategóriába a háborús filmeket, még akkor sem, ha a Közel-Kelten játszódnak (pl. Sivatagi cápák), vagy terrorista csapatok elleni bevetésekről szólnak (Black Hawk Down).

5. München (Munich)

terrorist_munich.jpg

Steven Spielberg rendezte 2005 -ben a München című, valós eseményeket feldolgozó, különleges filmjétt, mégpedig Eric Bana, Daniel Craig és Ciarán Hinds főszereplésével. A történet az 1972 -es müncheni olimpia eseményeit dolgozza fel, amikor palesztin terroristák 11 izraeli sportolót gyilkoltak meg a német városban. A film egy izraeli nyomozócsapat munkáját követi nyomon, mely az események felderítését végzi a tettesek felkutatásával. Bana nagyot alakít és dicséretet érdemel a forgatókönyv, illetve rendezés is. Emlékezetes alkotás, a műfaj egyik legjobbja, listánk ötödik helyezettje. 

4. A királyság (The Kingdom)

terrorist_kingdom.jpg

Peter Berg rendezte 2007 -ben "A királyság" -ot, mely Szaúd-Arábiába repíti el a nézőt, ahol amerikai életeket követelő, 100 halálos áldozattal járó terrorista akció (robbantás + lövöldözés) tettesei után kell nyomoznia egy amerikai FBI csapatnak, mégpedig a helyi hatóságok felügyelete alatt. A főszereplők: Jamie Foxx, Jennifer Garner, Jason Bateman kiemelkedőt nyújtanak, főleg Foxx, akinek játéka alapjaiban határozza meg a filmet. A sztori érdekesen mutatja be Szaúd-Arábia ambivalens "működését" mely az Amerika-barát politika és a muszlim szokások kettősségében "vergődik". Az amerikaiaknak a nyomozás nehézségei mellett a szaúdi szervek bizalmatlanságával is meg kell küzdeniük, ám megnyerik maguknak a helybéli Faris kapitány támogatását.

3. Amerikai mesterlövész (American Sniper)

terrorist_sniper.jpg

Clint Eastwood 2014 -es filmje két évvel ezelőtt, a 2015 -ös Oscar gálán számtalan jelölést kapott, annak dacára, hogy jelentősen megosztotta az embereket. A 255 iraki és szíriai terroristát mesterlövészként likvidáló Chris Kyle életét bemutató filmet sokan egy egyszerű gyilkos népszerűsítésének tartottak. Pedig Kyle  törzszászlós több, mint 100 esetben tudta precíziós lövéseivel megakadályozni tömeggyilkosságok, merényletek, bombatámadások bekövetkezését (több száz katonatársa életét megmentve) A film bemutatja Kyle fiatalságát, majd karrierjét a seregben, de főként iraki bevetéseit és magánéleti problémáit, miközben bepillantást enged az Irakban működő Navy Seal egységek, mesterlövészek mindennapjaiba is. Végigkísérhetjük Kyle életét egészen 2013 -as váratlan haláláig. Eastwood realisztikus, kemény és látványos filmet készített az Amerikai mesterlövésszel.

2. A Bin Láden hajsza (Zero Dark Thirty)

terrorist_dark.jpg

Ugyancsak megosztó sztori, a történelem eddigi leghíresebb terroristájának, Oszama bin Ladennek az elfogásáról és likvidálásáról szóló film, melyet Kathryn Bigelow rendezett 2012 -ben. A film, a gyönyörű - és a forgatáskor épp 35 éves - Jessica Chastain főszereplésével készült. A hölgy kétségtelenül komoly alakítást nyújt, gyakorlatilag ő teszi emlékezetessé a filmet. Mellette Jason Clarke emelkedik ki a szereplők közül. A forgatókönyv egy hosszú, sok éves nyomozást mutat be, melynek egyetlen célja, a tömeggyilkos bin Laden megölése. Láthatjuk a feladat reménytelenségét, a kétségbeesett tehetetlenség perceit, majd a zseniális végkifejletet is. A filmet sokan támadták, mondván: a valóságban nem így történt, ám erre bizonyítékot eddig nem láthattunk és a helyzet az, hogy bin Laden elfogása (megölése) éppen úgy történt, ahogyan a film bemutatja.

1. Hazugságok hálója (Body of Lies)

terrorist_films_body.jpg

A legjobb eddig elkészült film a terrorista témájú alkotások sorában, a Body of Lies, melyet Ridley Scott rendezett 2008 -ban, Leonardo di Caprio, Russell Crowe és Mark Strong főszereplésével. Zseniális a sztori, kimagaslóak az alakítások, pergő a tempó és látványosak az akciók is. Gyakorlatilag minden szempontból magas színvonalú alkotással állunk szemben, emlékezetes jelenetekkel, ütős végkifejlettel, illetve mondanivalóval. Ebből a filmből megismerhető a Közel-keleti válság lényege, amihez elegendő a film első 20 percében odafigyelni Russell szavaira, mikor összefoglalja a térség problémáit. DiCaprio egy fedett CIA ügynököt alakít, aki a Közel-Keleten nyomoz egy hirhedt és veszélyes terrorista vezér után. Erős, 8,5-9 pontot érő film, melyet főleg azoknak ajánlunk, akiket érdekelnek a valódi Közel-keleti problémák és folyamatok.

filmworlds_logo2.jpg

2017.08.26.12:15

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr5412780324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2017.08.26. 12:44:47

Erős lista, jó filmekkel. Nekem még a Rettegés arénája (The Sum of All Fears) is beférne az első 5 közé, mondjuk a München helyére. De amúgy oké a lista.

Fortress 2017.08.26. 12:48:14

@Mountain Dew: Köszi. A Rettegés arénája az 5 eddigi Jack Ryan film legjobbja. Határeset számunkra. Szóba került a lista elkészítésekor, de mivel nem klasszikus arab, muszlim terroristák ellen nyomoznak - mint az itt látható műveknél - így végül lemaradt. De nagyon erős film, abban egyetértünk.

Ingyonbingyom 2017.08.27. 20:25:43

Az Amerikai mesterlövész miért terrorista film? Bár nem mostanában láttam már, de nem rémlik, hogy klasszikus terroristákról szólna. Az nem egy háborús mozi, ahol az ellenséget aprította amesterlövész?

Fortress 2017.08.27. 20:30:07

@Ingyonbingyom: amikor bombával a testén lopakodik valaki épületek, kereszteződések, járművek közelébe és a mesterlövész észreveszi, majd likvidálja az illetőt (ezzel megmentve mondjuk egy utca lakosságát), akkor az én értelmezésemben a lövész egy terror-akciót akadályoz meg. De nyilván előjöhet a régi dilemma: szabadságharcos, katona vagy terrorista az, aki az iszlám nevében, allah akbart kiabálva robbant fel másokat? Ebbe most ne menjünk bele. Itt filmekről van szó.

Fortress 2017.08.27. 20:30:58

@HK417: A Sziriana is ide való lenne, de nem fért be a legjobb 5-be. Nálunk legalábbis.

mojoking77 2017.08.27. 21:28:07

@Ingyonbingyom: +1. Ugyanezt gondolnam en is. Epp ugyanugy haborus film, mint a Black Hawk Down.
Amugy ugyes a lista, csak pont a sajat maga altal felallitott kovetelmenyeknek nem felel meg, max 80%-ban. (Johet az a Retteges arenaja :))

2017.08.27. 21:28:27

Nem kulonosebben jo film, de a felvetett problema erdekes a magyarul Szuksegallapot, eredetiben The Siege cimu film is, amely sajnos mind aktualisabb: hogyan lehet kiszurni egy maganyos terroristat. A problemafelvetes pedig, hogy mennyit adunk fel az eletunkbol, a demokraciabol, egyaltalan medig kell/lehet/szabad elmenni? Ha kidobunk minden fejlodest, szabadsagot, emberi jogokat, demokraciat azert, hogy egy terroristat megtalaljunk, akkor vajon nem pont ok gyoznek-e, hiszen elertek, hogy az emberek feljenek, bezarkozzanak, engedjek a szabadsagjogok korkatozasat stb?

r4t 2017.08.27. 21:28:35

Jó lista, kár, hogy a Syriana és a Baader Meinhof csoport lemaradt.

Svato Pluk 2017.08.27. 21:28:50

Traitor (2008)?
Four Lions (2010)?
Cleanskin (2012)?
Unthinkable (2010)?
Lehet, hogy ezek kevesbe hiresebb filmek, de tobbet mutatnak egy terror sejtrol, mint a fenti filmek joresze. Bar az Unthinkable tullo a vallatasos reszen (a la The Seige, amikor a kormany valaszlepeseit mutatja be...), de a terrorista resze hiteles (mondjuk, tobbe kevesbe...).
Ha sorozat kell, ott a Sleeper Cell.
Ja igen, nem ertem, hogy kerult a listaba az American Sniper.

gixer 2017.08.27. 21:28:58

Ha már terroristás akkor az Unthinkable/Nincs határ mindenképpen....

proletair · http://lemil.blog.hu 2017.08.27. 21:29:17

@Fortress:
Szerintem ha egy ember, aki a testére aggatott robbanószerrel katonák ellen settenkedik, az nem terrorista, csak egy szerencsétlen harcos (nem katona) aki csak ilyen eszközzel tudja maximalizálni az ellenség (katonák) veszteségeit. Az amerikai mesterlövész emiatt (is) semmiképpen nem "terroristás film". (Emiatt szintén nem lehet az a Bombák földjén)

bajan 2017.08.27. 21:29:21

terrorizmus csak arab kozegben van?

Ördög maga?

blaubner 2017.08.27. 21:29:26

Jo a lista, nehez sorrendet felallitani.
Nekem meg beleferne a legutobbi "Elelesitve" (Unlocked) is.

gregaba 2017.08.27. 21:29:29

Patriots day?
Five fingers?
The hurt locker?

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2017.08.27. 21:29:36

Redacted (Cenzúrázatlanul - Háború másképp címmel futott itthon) is megérne egy külön posztot. Brian de Palma rendezte, found footage, megtörtént esetet dolgoz fel és iszonyat kemény alkotás. A Lone Survivor (A Túlélő) se volt rossz - asszem azt is Peter Berg rendezte - valamint a Green Zone (Zöld Zóna) is elment

Fortress 2017.08.27. 21:32:19

@proletair: alapvető fogalmi és értékrendi különbségeink vannak arról, hogy ki a terrorista. Annyira másként látjuk, mintha az univerzum két távoli pontjáról érkeztünk volna. De ismerem azt a megközelítést, amit vallasz. Elmondani nem tudom, mennyire tiltakozik ellene minden sejtem. Hagyjuk is annyiban a vitánkat.

mojoking77 2017.08.27. 23:46:38

@Fortress: Valahol elmaradhatott a kommentem.

Szoval, a terrorizmusrol mint jelensegrol, kialakulasarol, es hattererol szolo legjelentosebb film, az Algiri csata teljesen kimaradt a listarol.
Nelkule eleg foghijas egy terrorizmusrol szolo filmeket rangsorolo barmilyen osszesites

nyalógép 2017.08.27. 23:46:43

A listába emelném még a kedvencemet, a Túszharc című filmet.

nyalógép 2017.08.27. 23:46:48

Listára emelném még az egyik nagy kedvencemet, a Túszharc /Proof of Life/ című filmet.

proletair · http://lemil.blog.hu 2017.08.27. 23:47:22

@Fortress:
Igen, sejtem, olyan ez mint a mesterlövész-orvlövész dolog. Az ellenség mesterlövésze nekem orvlövész, az én mesterlövészem az ellenségnek (vagy az áldozatnak) orvlövész.

Ettől még tartom, hogy az Amerikai mesterlövész inkább háborús film.

Amúgy a Sakál árnyékában, vagy a Szükségállapot ideférne, bár ez utóbbi minőségben meg sem közelíti a posztban felsoroltakat.

Moltobene 2017.08.27. 23:47:49

Eye on the sky? Egy terroristak elleni bevetes minden reszletet kidolgozza, az osszes dilemmaval, dontesi problemaval, felelosseg kerdesevel, es nem utolso sorban egy kivalo Helen Mirrennel.

LúzerMan 2017.08.27. 23:47:56

Én a Mennyország most-ot is a listára teszem.
Van ok, hogy miért nem fért fel?

Mr. Waszabi 2017.08.28. 07:51:55

Kár, hogy a Bombák földjén-t kihagytad, mert elég előkelő helyet érdemelne a listán.

chrisred 2017.08.28. 07:52:03

@proletair: Igen, nézőpont kérdése. A németek a második világháborúban a szovjet partizánokat és a francia ellenállás tagjait is terroristának minősítették.

vmelka 2017.12.28. 23:19:31

@gregaba: Húúú, a Five Fingers de jó volt, imádtam! Az én ötösömben tuti benne van ;)

tcpip2inv 2017.12.28. 23:21:11

The Grid című minisorozat...
süti beállítások módosítása