Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

The Crown (2016) - sorozat az angol királyi családról [51.]

2018. január 07. - Fortress

A két Golden Globe díjat is "bezsebelt" Netflix-sorozat több tekintetben is a "leg-" ek sorozata, hiszen amellett, hogy az egyik legdrágább, egyben a leghitelesebb is, már legalábbis azok közül, melyeket eddig az Egyesült Királyság uralkodócsaládjáról, a Windsorokról készítettek. Pedig nem volt könnyű dolga Peter Morgan csapatának, hiszen Európa egyik "kirakat" dinasztiájáról van szó, mely ugyanakkor meglehetősen sok rejtéllyel, furcsa történettel és egyéni sorssal is rendelkezik.

crown_1.jpg

Kezdjük például azzal, hogy a család eredeti neve, nem is Windsor volt, hanem Viktória királynő 1840 -ben megkötött házassága révén: Sachsen-Coburg und Gotha, mivel az uralkodónő 1840 február 10 -én férjhez ment Albert, szász herceghez. A királyi pár fia, VII. Edward még a német családnevet viselte, ám unokájuk V. György az első világháború miatt - melyben az angolok fő ellenségeivé váltak a németek - elhatározta a névváltoztatást. A dinasztia ekkor, vagyis 1917 -ben vette fel a Windsor nevet, a britek ősi történelmi emlékhelye előtt tisztelegve. 

crown.jpg

... és a valóság, az "igazi" megfelelők: II. Erzsébet és jegyese

Később V. Györgyöt, VIII. Edward követte a trónon, aki újabb érdekességgel gazdagította a család történetét, lévén, hogy egy elvált amerikai nő kedvéért (1936 -ban) egyszerűen lemondott a trónról (élete hátralévő részét külföldön kellett leélnie, a család "fekete bárányaként".) Öccse, Albert, VI. György néven került a trónra és a The Crown igazából az ő - 1936 és 1952 közti - uralkodásával kezdődik. Az első évadban láthatjuk a gyermek Erzsébetet (későbbi II. Erzsébet királynőt) felcseperedni, majd csinos ifjú leányként 1947 november 20-án, alig 21 évesen férjhez menni. (Férje a görög-dán származású, Görögországban, Korfun született Fülöp herceg lett.) Erzsébet házasságának boldog, de gondokat is megmutató történéseit beárnyékolta édesapja tüdőrák betegsége, majd 1952 -es halála. 

A világszerte népszerű sorozat második évada, már az 1956 -os válságokkal (Szuez) folytatódik és elmélyül a Windsorok belső problémáiban, illetve II. Erzsébet királynő életének felnőttkori életszakaszában. A főszereplők kiválasztását csak elismeréssel illethetjük: Claire Foy kétségtelenül hiteles megformálója II. Erzsébetnek (természetes szépsége és bája elbűvöli a nézőt), férje karakterében pedig Matt Smith szinte tökéletesen adja vissza Fülöp herceg életvidám természetességét (mely annyira szokatlan még mai is a királyi udvarban). Személy szerint kiemelkedőnek érzem Winston Churchill alakját megjelenítő John Lithgow játékát is, aki bár elsőre nem tűnt jó választásnak a karakterhez - többek közt karizmatikus megjelenése és 193 centis testmagassága miatt - valójában rácáfolt az előjelekre és zseniális hitelességgel alakította az első évadban a brit miniszterelnököt. 

crown_2.jpg

A főszereplők közül "erős" még a VI. Györgyöt alakító Jared Harris alakítása, aki intelligens színességgel mutatja meg a brit király egyéniségének sokrétűségét. A The Crown egy meglepően történet-hű alkotás a brit királyi család, a Windsor dinasztia és főként II. Erzsébet életéről, mindennapjairól, gondjairól - a belső, udvari viszonyokról, politikáról, intrikákról - mégpedig a második világháborútól kezdődően, az 50-es, 60-as éveken keresztül valószínűleg napjainkig (ha az újabb évadok is elkészülnek). Egy olyan, hétköznapi emberek elől elzárt belső világban pillanthatunk bele, mely a maga titokzatosságával mindig is érdekes volt a köznép számára. Érdekes aktualitást ad a sorozatnak, a Windsorok napjainkban játszódó története: Harry herceg idén májusra tervezett esküvője (Meghan Markle amerikai színésznővel), William herceg házassága (Kate Middletonnal), Károly herceg (trónörökös) esetleges trónra kerülése ... stb. 

A sorozat révén gyors történelem leckéket is vehetünk olyan megközelítésekből, melyek nem mindig szerepelnek a történelemkönyvekben. Remek forgatókönyv, kimagasló rendezés, hiteles alakítások jellemzik a The Crown -t, melyek érthetővé teszik a sorozat növekvő népszerűségét és két Golden Globe díját is.

crown_3.jpg

A fenti képen a brit királyi dinasztia látható 1937 május 12 -én, VI. György megkoronázásakor. Ajánljuk a sorozatot mindazoknak, akik szeretik a történelmet, akiket érdekel az angol királyi család XX. századi históriája, és akik kíváncsiak II. Erzsébet sajátos életének fordulatosságára. Értékelésünk: 8,5 / 10

*** 

Ha érdekesnek találtad lájkold FB oldalunkat is! 

filmworlds_logo_2.jpg

2018.01.07.(13:52)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr8313555847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Recensor 2018.01.07. 21:10:03

Érdekes szerintem a Churchill és VI. György közti sajátos viszony bemutatása, mely sokkal inkább jelzi az uralkodó elsőbbségét és a miniszterelnök tőle függő helyzetét, mint azt a történelemkönyvek eddig sejtetni engedték.

Filmflash 2018.01.08. 08:03:57

@Rozsdabarna: ... és a gondolatsor folytatása is érdekes: hogyan fogadtak a brit konzervatív politikai körök legfelső szintjén egy 26 éves nőt a trónon, VI. György halála után?
süti beállítások módosítása