Filmelemzések, vélemények és kritikák

Az elítélt (Felon) 2008

2020. július 18. - Fortress

A börtönös filmek egyik legjobbja a 2008 -as Felon (magyar címén: Az elítélt) Ric Roman Waugh rendezésében, Val Kilmer, Stephen Dorff illetve Harold Perrineau főszereplésével. Az alaptörténet egy hétköznapinak tűnő sztori, ami ugyanakkor megismertet bennünket a börtönök és azon belül is a szigorítottak megdöbbentő és kegyetlen világával. Alaptörténete, rendezése és alakításai a műfaj 5 legjobbja közé sorolja.

felon_1.jpg

A helyszín: a kaliforniai San Quentin állami börtön a világ egyik legnagyobb fegyintézete és annak is legkeményebb cellasora. Ide zárják azokat a gyilkosokat, akik az őrökre, vagy más rabokra támadnak, lázadásokat szítanak, vagy túlságosan kegyetlenek (és veszélyesek). Az itteni foglyok 23 órát töltenek lyuk méretű páros celláikban és egyetlen órát a szintén szűk, fallal övezett udvarukon (közösen). Az utóbbi helyen egymással verekednek, folyton harcolnak, miközben az őrök Jackson hadnagy vezetésével küzdelmeiket figyelik, néha rájuk tüzelve. A helyszín, a körülmények és maga az alapsztori is hasonló a 2017-es Shot Caller című ütős börtön-drámához, ami nem véletlen, hiszen ugyanaz a rendező készítette mindkét filmet (Ric Roman Waugh).

A Felonban a két központi karakter, akik ebben a pokolban együtt próbálnak életben maradni: Wade Porter (Stephen Dorff) - az ártatlanul börtönbe került családapa, aki mindössze egy betörőt ölt meg (de sajnos már az utcán, ráadásul úgy, hogy a betörőnél nem volt fegyver) - és John Smith (Val Kilmer), aki hosszú ideje ül életfogytosként, különleges történettel. Ő a feleségét és kislányát megölő bandát és annak családtagjait irtotta ki (mind egy szálig) A történéseket Porter szemével látjuk: ott vagyunk vele letartóztatásakor és a börtönbe szállításakor is, melynek során ugyanúgy megdöbbenünk mint ő, amikor a buszon egymásnak esik két rab és Porter belekeveredik (mert az ő ülése alá dobják a kést). A buszbeli ügy miatt szigorítottba kerül, ahol Smith lesz a cellatársa. Mivel közben a buszon megkéselt rab meghal, Portert további 6 évre ítélik, az eredeti 3 éves büntetésén felül (aminek nagy részét letöltötte, így végül 7 évre kényszerítik).

felon_2.jpg

Porter megjárja a poklot: elhagyja felesége (bár mint később kiderül szerencsére csak ideiglenesen), folyton verekednie kell a szigorított udvarán, az őrök bántalmazzák és mindezeken felül szembe kell néznie a reménytelenséggel is (második ítélete után úgy érzi sosem kerül ki). Ám Smith meglátja benne a jó embert, aki csak abban bűnös, hogy meg akarta védeni családját. Támogatni kezdi, tanácsokkal látja el és végül meg is menti (a legrosszabbtól). Egész életére szóló "útravalóval" látja el, melyben a család, mint egyetlen igazán fontos dolog kapja a legnagyobb hangsúlyt. Megmenti Parkert a lelki összeomlástól és a haláltól is (minden lehetséges módon).

A filmnek külön mélységet ad az őrök megjelenítése, ábrázolása. Vezetőjük, Jackson (Harold Perrineau) - megkeseredett, szívtelen ember, aki úgy érzi bármit megtehet a rabokkal - fontos kulcsfigura a történetben. Az ellene való összefogás nélkül Smith és Portrer is meghalnának. De szerencsére másként alakulnak a dolgok: Smith ügyes tervet eszel ki és az őrök közt is akad egy becsületes ember, Collins (Nate Parker), aki a végső, legfontosabb pillanatban melléjük áll. A sajátos befejezésben fontos szerepe van még Smith korábbi őrének is, aki 20 évig vigyázott rá korábbi börtönében (és így barátja lett, mikor Smith egyszer megmentette életét). Ő Gordon (Sam Shepard). Tudja: Smith a vele történt szörnyű tragédia áldozata és valójában értékes ember, aki bár meg akar halni (hogy családja után menjen) még vágyódik egy jó cselekedetre.

felon_3.jpg

A Felon a legjobb börtönös filmek egyike, mert nyers valójában mutatja meg nekünk azt a világot, ahol a kegyetlenség az úr és ahol nagyon ritka "madár" a tisztesség és az önfeláldozás. Val Kilmer óriásit alakít, akárcsak Stephen Dorff. Ajánlom a börtönös filmek kedvelőinek és mindazoknak, akik értékelni tudják a kőkemény, de mondanivalóval teli sztorikat és nem kényesek a véres jelenetekre (mert abból azért akad bőven a filmben). Értékelésem erős 85%.

/Előzetes/

85.jpg

Alapsztori: 80%, rendezés: 90%, színészet: 85%, látvány: 80%. Végső összegzés: 85%.

Köszönjük, hogy elolvastad! Ha tetszett, várunk FB oldalunkon is!

filmworlds_logo2.jpg

2020.07.18.12:45

 

Rambo V - Utolsó vér (pro és kontra)

Idén már 38 éve annak, hogy 1982 -ben David Morell regénye alapján Ted Kotcheff elkészítette az Első vért, amivel az akkoriban 36 éves Sylvester Stallone megteremtette a legyőzhetetlen és megtörhetetlen háborús veterán John Rambo alakját. A férfi, aki Vietnámban szolgált - és aki Trautman ezredes kiképzésének illetve saját harci tapasztalatainak hála tökéletes gyilkológéppé változott, óriási jártassággal a közelharcban, a lőfegyverek használatában és a helikopterek vezetésében - hazatérve nem találja helyét és egy kisvárosi seriff (Will Teasle - Brian Dennehy) célpontjává válik. Összetűzésük lángba borítja a települést és környékét és bár végül elfogják Rambot (aki egy időre börtönbe is kerül), különleges képességeire később többször is igényt tart az Egyesült Államok hadvezetése. A második részben Vietnámba, a harmadikban Afganisztánba küldik, a negyedikben pedig újra Vietnám lesz bevetésének helyszíne.

rambo_5.jpg

A Rambo filmeket mindig más rendezte: a legelső készítője Ted Kotcheff volt, a másodikat George P. Cosmatos készítette, a harmadik direktora Peter MacDonald lett, a negyedeiket pedig maga Stallone rendezte. Ilyen előzmények után került sor az ötödik epizód elkészítésére Adrian Grunberg rendezésében. A film 2019 szeptember 20-án került a mozikba és vegyes fogadtatás (IMDb: 62%) jellemezte, a negyedik epizódnál visszafogottabb lelkesedéssel (IMDb: 70%). De nézzük mi lehetett az oka ennek a mérsékelt fogadtatásnak. /Innentől spoilerrel folytatom/

A film elemzésekor érdemes ott kezdeni, hogy a Rambo V. nem tipikus Rambo-film. A főhős nem katonai bevetésen van és nem is tűnik legyőzhetetlennek sem, hiszen már a cselekmény első harmadában simán elkapják és megkínozzák (elég rendesen). Rambo ezúttal egy nyugdíjas (73 éves) arizonai farmer, aki elrabolt nevelt lányát próbálja meg esélytelen módon visszaszerezni. Azonban a fél Mexikót rettegésben tartó és a helyi rendőrség felett is hatalmat gyakorló Martinez-fivérek elkapják, összeverik és még az arcát is összeszabdalják. Rambo megússza, felgyógyul és végül mégis kiszabadítja  a lányt. Itt viszont egy erős törés következik a történetet illetően: a mentőakció után hazafelé tartva a leányzó meghal Rambo kocsijában (szinte a karjaiban). Megható, de óriási hiba is, mert a sztori így elveszti a nézői érdeklődés legalább felét (köztük az enyémét is). Mi értelme ugyanis így a folytatásnak? Rambonak nem kell megvédelmeznie a lányt, nincs tét, nincs motiváció. Csak egy idős pasas van, aki bosszút akar állni a mexikói drogbandán és vagy túléli vagy nem. Záksón, ki nem sz@rja le, de őszintén? Ami miatt mégis érdemes tovább nézni a filmet, az a látványos és akciódús harc, a tragédiát követően.

rambo5.jpg

Rambo ugyanis mint a film második felében kiderül: mégsem egy átlagos arizonai farmer (és kisnyugdíjas), jelentős földalatti alagútrendszere van földje alatt és rengeteg fegyverre rendelkezik, mi több furfangos csapdákat is tud készíteni. Apropo: mi a csudáért is épített Rambo több kilométernyi alagútrendszert otthona környékére? Kicsit pszichotikus, ha valaki 73 évesen, visszavonulva ilyeneket csinál (felkészülve arra, hogy egyszer, valamikor majd egy több tucat főből álló hadsereg támadja meg birtokát). A drogbanda támadásakor viszont mégis jól jön a dolog. A roham közvetlen oka az, hogy Rambo - nevelt lányának halálát megbosszulandó - kinyírja az egyik Martinez fivért. A megmaradt testvér, Hugo (Sergio Peris-Mencheta) tehát minden emberével átjön a határon és szabályosan megostromolja embereivel Rambo farmját. Valóságos csata kezdődik, melyben percenként tízen halnak meg Rambo csapdáiban, vagy íjjal, puskával eleresztett lövéseitől. Rambo győz ugyan, de komoly sebet kap, így a nézőre van bízva, hogy végül meghal e. (Ha nem, talán lesz még Rambo VI is?)

Ami a szereplőket illeti: Stallone alakítása igencsak közepeske. Gyakorlatilag ugyanazzal az ábrázattal tolja végig a filmet, függetlenül attól, hogy épp győz vagy gyászol. Persze akkor is ő STALLONE csupa nagybetűvel és az én korosztályom számára valóságos filmes ikon (akciófilm kategóriában). Meggyőzőt alakít viszont a banda vezérét játszó Sergio Peris-Mencheta, aki megjelenését illetően a mexikói drogmaffiózó archetípusa. A lenti képen ő a fiatalabb férfi (jobbra).

rambo5_drogvezerek.jpg

A sztori nagyon halvány: indokolatlan a bevezető jelenet a viharral (nem vezet sehová és túl átlátszó módon próbálja belénk sulykolni, hogy Rambo milyen nagy hős) és nincs magyarázat arra sem, hogy hogyan, mikor és miért épített Rambo egy komplett háborús alagútrendszert saját farmja alá. Felesleges a nevelt lány halála is (a túldramatizálást szolgálja) és a mexikói banda bemutatása is elmarad.

A rendezés közepes: jelentősek a hangsúly-eltolódások, szinte minden akció az utolsó 20-30 percre marad, miközben a karakterek elnagyoltak, bemutatlanok és a fennmaradó "idő-hézagokat" üresjáratok jellemzik. A látvány ugyanakkor a film utolsó harmadában kimondottan ütős: Rambo fejeket lő szét, torkokat vág át és szíveket tép ki, ahogyan az egy húzós, háborús akciófilmhez illik. Összességében a Rambo V egy nézhető akciófilm, nálam 60% -os színvonallal a kidolgozatlansága okán.

/Előzetes/

60.jpg

Alapsztori: 50%, rendezés: 50%, színészet: 60%, látvány: 80%. Végső összegzés: 60%.

Köszönjük, hogy elolvastad! Ha tetszett, várunk FB oldalunkon is!

filmworlds_logo2.jpg

2020.01.23.13:38 

Mi történik a Star Wars világgal a Skywalker kora után? [64.]

Két évvel ezelőtt, 2017-ben jelent meg Az utolsó Jedik (Rian Johnson rendezésében), majd jött tavaly a Solo-film (Ron Howardtól) idén decemberre pedig megkaptuk J.J.Abramstől a harmadik trilógia záróepizódját és egyben az egész Skywalker saga befejezését, a IX. részt. A zajos siker mindhárom alkalommal a "levegőben lógott", az előzetes várakozás az egekbe szökött, ugyanakkor a végső mérleg mindháromszor megosztó eredményt produkált. Bár a Skywalker kora esetében talán még kicsit korai kijelenteni, de az első néhány nap visszajelzései (pl az IMDb pontozásai) plusz a bevételi adatok arra utalnak, hogy folytatódik a franchise "mélyrepülése" vagyis a mérsékelt lelkesedés. Az utolsó komolyabb sikert a Rogue One aratta még 2016-ban (Gareth Edwards rendezésében) és a jelenleg még futó (december 27-én az első évad végéhez érő) The Mandalorian sorozat is elég sok elismerést gyűjtött be (komoly nézettségi és bevételi számokkal).

star_wars1.jpg

Tovább

A 15 legszebb Bond-lány (szerintünk) [63.]

Alig fél évvel, a 2020 április 3-ra bemutatni tervezett 25. Bond-film (No Time to Die) premierje előtt, érdekes lehet felidézni az eddig elkészült 24 epizód legszebb Bond-lányait. Összesen 37 gyönyörű színésznőt vettünk górcső alá (a 75 valaha mozivásznon szereplőből) vagyis ha a 24 részt vesszük: 13 epizód esetében kettőt-kettőt, 11 fejezet esetében pedig egyet-egyet. Természetesen a kialakult lista - mely 15 Bond-girlt tartalmaz - nem is lehet más, mint szubjektív, hiszen kevés dolog akad, mely a szépségnél relatívabb. Ahogyan egy híres mondás tartja: "A szépség a részek olyan összessége, amelyhez nem kell semmit hozzátenni, sem elvenni belőle, sem bármit megváltoztatni rajta." /Elio Carletti/

bond_girls.jpg

Tovább

Igaz történeten alapuló, túlélős dzsungel sztori [62.]

Teljesen véletlenül és jelentős késéssel bukkantam nem régiben erre a sajátos ausztrál-kolumbiai túlélős filmre, melyet két éve készített Greg McLean ausztrál horror-filmes rendező (Wolf Creek, - A haláltúra, Rogue - A fenevad). A címe: Dzsungel (Jungle). Ami miatt felfigyeltem a sztorira az a valós háttér, hiszen a film igaz történeten alapul és engem mindig vonzottak a megtörtént eseményekre épülő feldolgozások. Ez a sztori pedig igazán életszerűen lett megfilmesítve, olyan kivitelben, hogy kábé már a film felétől érthetővé válik számunkra, miért egy korábbi horror-filmes rendező készítette el. A főszerepet a Harry Pottert is alakító Daniel Radcliffe játssza és a náci tiszteket előszeretettel alakító Thomas Kretschmann (Sztálingrád, Valkűr, Eichmann, A zongorista).

dzsungel.jpg

Tovább

Az egyik legsokkolóbb háborús film [61.]

Az 1999-ben elhunyt sikeres rendező, Stanley Kubrick, akit a filmes szakma a legjobbak közt tart számon és akit napjainkban is minden idők legtehetségesebb filmes direktorai közt emlegetnek, 1987-ben készítette el legsokkolóbb  háborús drámáját, az Acéllövedéket. Ennyi "leg" után következzen egy fontos bevezető gondolat, mely egyben össze is foglalja a film lényegét: az Egyesült Államokban "Full Metal Jacket" címmel mozikba kerülő mű, kőkemény realizmussal veti elénk a vietnámi háború poklába kerülő fiatalok viszontagságait és tragédiáit (már a kiképzésüktől kezdődően).

acellovedek1.jpg

Tovább

5 film, mely akárhányszor újranézhető [60.]

Vannak olyan filmes alkotások, melyeket akár többször is meg tudunk nézni, mert mindig működnek számunkra. Van bennük egyediség, izgalom, humor, stílus, sőt a négy legfontosabb jellemző - rendezés, alapsztori, színészet, látvány - mindegyikében "helyt állnak", miközben még el is gondolkodtatnak bennünket. Szórakoztató és emlékezetes végeredményt produkálnak, így képesek vagyunk újra és újra végignézni őket. Most 5 ilyen filmet választottunk ki (5 műfajból) melyek  szerintünk megfelelnek a fentebb leírt kitételeknek. Egy dráma, egy romantikus film, egy háborús sztori, egy kalandfilm és egy akció. Nézzük őket sorban:

A remény rabjai (1994) 

remeny_rabjai_2.jpg 

Tovább

A legjobb mozifilmek a nyár második felére [59.]

Telik a nyár, a nyakunkon az augusztus, mi pedig a nyaralási lehetőségek kihasználása után, a légkondis mozik hűvösébe invitáljuk mindazokat, akik egy-egy jó filmmel szeretnék kiegészíteni szabadságuk programjait. Hat alkotás, melyek közül kettő akciófilm, egy krimi, kettő horror egy pedig vígjáték. Ami közös bennük: jó szórakozást ígérnek számunkra.

Hobbs & Shaw

hobbs_shaw.jpg

Tovább

Jónak ígérkező mozifilmek 2019 januárban [58.]

A 2019-es esztendő számtalan színvonalas és élvezetes filmet ígér a mozirajongók számára, melyek egy része már rögtön januárban megtekinthető lesz a magyar mozikban. Az idei év legjobbjairól pedig a itt olvashat. Nézzük azonban most a 2019 januári hónap 5+1 legérdekesebbnek és legszórakoztatóbbnak ígérkezőt filmjét:

Végtelen útvesztő (Escape Room)

escape_room.jpg

Tovább

Jön az őscápa, meg a lodon [57.]

Eljött a pillanat, amikor végre a magyar mozik is műsorukra tűzték a nyár egyik leginkább várt filmjét, a Meg - Az őscápát. A várakozás már csak azért is jelentős, mert a legtöbben a korábbi cápás filmélményeinkből kiindulva (például az 1975 -ös Jaws, vagy az 1999 -es Háborgó mélység, esetleg a Nyílt tengeren, vagy a Zátony) hasonló izgalmakra számítunk. Nos, a filmet megtekintve egy dolgot nem tagadhatunk. izgalom aztán akad bőven.

megalodon1.jpg 

Tovább