Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

A mesterséges intelligencia és a robotika filmen

2024. január 01. - Filmworlds blog

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence - AI) jelentős mértékben foglalkoztatja napjaink emberét, amit a nagy olvasottságú és nézettségű publikációk is bizonyítanak. Erre a bizonyos érdeklődésre a filmvilág is reagál, hiszen egymás után jelennek meg az AI -t középpontba állító alkotások. Ilyen volt a közelmúltban a Mission Impossible 7 Tom Cruise főszereplésével (júliusban) és az Alkotó című film (októberi megjelenéssel). A kettő közül most Az Alkotót vennénk górcső alá, mert érdekes koncepciót feszeget.

alkoto.jpg

A kép forrása: deadline.com

A filmet az a Gareth Edwards rendezte, aki 2016-ban a Rogue One elkészítésével beírta nevét a Star Wars világ történetébe. A Zsivány Egyes kivételesen jó film lett hihetetlen látványvilággal, realisztikus háborús hangulattal és színvonalas megoldásokkal. A franchise old school rajongói és új követői is elégedettek lettek a végeredménnyel. Edwards azonban nem állt meg a Star Wars világnál, 2023-ban elkészítette az Alkotót.

A film alapkoncepciója egy disztópikus jövőkép, melyben a Földet emberek és robotok együttélése jellemzi. Utóbbiak azonban egy nap elkövetnek egy rettenetes dolgot: atombombát robbantanak Los Angeles központjában. Kerek egy millióan halnak meg, mire válaszul az USA háborút hirdet MINDEN robot ellen, az őket összefogó AI megsemmisítésének szándékával együtt. A harc jegyében hozzák létre a hatalmas repülő tömegpusztító járművet a Nomádot, mely a légkörben mozogva bárhol, bármikor képes lesújtani földi célpontokra.

Az amerikai hadsereg a robotok elleni küzdelemhez azonban a Nomád mellett Joshua őrmesterre is számít (John David Washington) akitől azt várják, hogy megkeresse a robotokat támogató egykori feleségét, Mayát (Gemma Chan), hogy a nő elfogásával lehetetlenné tegyék a robotok küzdelmét. Maya ugyanis a mesterséges intelligencia legfőbb szövetségese, a robotok megálmodója és megalkotója.

Joshua harcba is indul, de bevetése egy ponton túl felismeréssé változik, annak a felismerésévé, hogy a robotok valójában nem rosszak és a már említett atombomba felrobbantásában sem vétkesek. A férfi megismer egy kislányt, Alphie-t (Madaleine Yuna Voyles), akiről érzi, hogy valójában jó és akihez valami módon köze is van. Mint később kiderül: a gyermek nem más mint tulajdon gyermekének gépi manifesztációja, melyet felesége, Maya alkotott. Innentől Joshua a robotokhoz pártol és minden erejével Maya felkutatásába kezd illetve arra törekszik, hogy megsemmisítse a Nomádot.

alkoto2.jpg

A kép forrása: nordic.ign.com

Edwards filmje valójában szembemegy a szokásos AI-t démonizáló filmekkel és üdítő kivételt képez abban is, hogy nem misztifikálja a mesterséges intelligenciát. Az Alkotó nem helyezi negatív, világpusztító "szerepbe" az AI-t, sőt azt üzeni: "mi, emberek teremtettük, így legalább annyira emberi mint mi magunk". A talán meghökkentő gondolat teszi különlegessé Edwards filmjét (és ezért is foglalkozunk mi is most vele). 

A robotok humanizálása persze az egész filmet végigkíséri és ha odafigyelünk a jelekre, láthatjuk is ennek nyomait. Ilyen az is, hogy a robotok különböző korúak, vannak gyermek, felnőtt és idős arcú robotok, lányok, nők, csinos táncosok vagy öregasszonyok. A robotok többsége pedig emberi szokásokat vesz fel: egyesek dohányoznak, mások isznak, szórakoznak és persze alszanak. Edwards persze nem magyarázza meg, hogy a gépeknek miért lenne szükségük alvásra, hogyan dohányozhatnának (tüdő hiányában) és miért hatna rájuk az alkohol (emésztő- és idegrendszer nélkül), viszont ezekkel egyértelművé teszi, hogy "OLYANOK, MINT MI".

A film legfőbb üzenet így válik értelmezhetővé: bármi, amit az ember teremt, saját képére készül és felelős érte. A Biblia szerint "Isten saját képre teremtette az embert", mely kijelentés mára a "deus ex machina" azaz Isten a gépből tanulságává változott felvetve esélyét annak, hogy ha egyszer valóban megteremtjük a mesterséges intelligenciát, akkor az olyan lesz mint mi magunk. Hibáinkkal és gyarlóságainkkal együtt. Veszélyes lesz ránk, szembefordulhat velünk? Ez az a kérdés mely ma sokakat foglalkoztat és amelyre Garet Edwards filmje az Alkotó sajátos választ fogalmaz meg.filmworlds_logo2.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr8618293021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása