Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

A Nagy Fal (2016) [47.]

2017. május 20. - Fortress

Lone Wolf kritika

Már több mint 4 hónapja annak, hogy januárban megjelent a magyar mozik műsorán a Nagy Fal (The Great Wall) Yimou Zhang rendezésében és Matt Damon főszereplésével. Ennyi idő alatt a kínai-amerikai film értékelése az IMDb -n 6,1 pontig, a Metacritic -en 42% -ig, a MAFAB -on 76 pontig a Rotten Tomatoes -on pedig 35% -ig jutott. (A Rotten alaposan lehúzta.) Az eredmények határozottan közepes külföldi, és a közepesnél alig valamivel jobb hazai lelkesedést illetve ítéletet mutatnak. Ezzel pedig mi is sajnos egyetértünk, kiemelve, hogy a filmnek azért több erőssége is akad. Az egyik, hogy nagyon látványos. Sztorija, világa és kivitelezése a karakterekkel, rendezéssel együtt ugyan kevéssé teszik kiemelkedővé és tipikusan "egyszer nézős", közepes alkotássá változtatják, viszont ingergazdag, élvezetes megjelenítésekkel van tele, így voltaképp jó szórakozást ígér.

nagyfal_1.jpg

Figyelemre méltó, hogy kínaiak csinálták, mégpedig "amerikai ízlés szerint", hollywoodizált kivitelben, persze európai szakemberek segítségével. Érdekes észrevétel, hogy Kína megjelenhet a filmipar amerikaiak által monopolizált világában is. Ami az első benyomásokat illeti: tetszetős a híres kínai Nagy fal bemutatása a filmvásznon, élvezetesek a csata-jelenetek, a harc és a fegyverek, felszerelések, magasságok-mélységek, táj megjelenítése is. A nézőt egészen elvarázsolja és leköti ez az inger-gazdag látványvilág, a hatalmas falon ezrével rohangáló kínai harcosokkal. Egy ideig legalábbis. Aztán jönnek a problémák. Innenentől spolierezek. 

Miért nincs magyarázat arra, hogy ha 700 éve Kínában léteztek ezrével támadó óriás harci-kutyák (vagy micsodák), melyek a falat fenyegették. akkor miért nem maradt meg csontvázuk a régészek számára? Miért nincs magyarázat arra, hogy egyáltalán hogyan kerültek ezek az izék a Földre? Valamilyen homályos, pár mondatos utalás elhangzik ugyan arról, hogy egy meteor révén jöttek hozzánk, de ez annyira infantilis és zagyva, hogy jobb lett volna, ha meg sem említik. Aztán hogyan akarják beadni nekünk, hogy királynőjük (?) megölésével sorra elpusztulnak egy szemvillanás alatt? Persze egy régi igazság szerint szörnyes akcióthrillerben és fantasy filmben ne keress realizmust, illetve hihető jeleneteket, de ebben az esetben a logikátlanság és meseszerűség annyira zavaró, hogy az már a minőség és élvezhetőség rovására megy.

nagyfal_mattdamon.jpg

Matt Damon hozza, amit tud: keményen néz a kamerába, erőteljesen küzd, bevet pár poént és gyors, mint a villám, a maga rettenthetetlen módján. Van a filmben egy csipetnyi l'amour is, a főhős és kínai sereg egyik tábornoknője (miért hangzik ez röhejesen?) között, de persze teljesen beteljesületlen az egész. Bár kölcsönösen megmentik egymás életét, még egy árva csókot sem láthatunk tőlük. Túl nagy a kulturális különbség. :-)

A sztori nagyon szimpla: a XII - XIII. századi Európából - a keresztes háborúk viszonyai közül - érkező harcosok: William Garin és Pero Tovar, puskaporért érkeznek a távoli Kínába, ahol belekeverednek az emberek és az óriás lények (leginkább hatalmas, zöld, szőrtelen harci-kutyák) küzdelmeibe, mégpedig a kínai nagyfalon. Persze segítenek ők is, ami kifejezetten hasznos lesz a kínaiak számára, hiszen a főhős Garin (Matt Damon) bravúrosan bánik az íjjal. Aztán Garin kinyírja a lények királynőjét, mire mindegyik dög elpusztul egy pillanat alatt. Happy end és mindenki boldog. 

nagyfal_lenyek.jpg

Ami jó a filmben, az a látvány. CGI ide vagy oda, de egészen jók a lények, tényleg klassz a helyszín is, bár a középkori kínai katonák egyenruháját és a kiemelkedően nagy számban bevetett női harcosok és tábornokok bemutatását  (a középkori emancipáció megjelenítését) átgondolhatták volna. De végül is pörgős a sztori főleg a film első felében, aztán ugyan leül kicsit, de a látvány továbbra is leköt bennünket, így voltaképp élvezetes marad a film. A sztori bárgyú, logikátlan , meseszerű, az alakítások gyenge közepesek így összességében egy 5-6 pontos alkotást láthatunk. Egy eseménytelen éjszakán egyszer megnézhető.

 Értékelésünk: 5,5 / 10

5.jpg

A film MAFAB adatlapja

Ha érdekesnek találtad lájkold FB oldalunkat is! 

filmworlds_logo_1.jpg

2017.05.20.(21:50)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr4312528523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arte Peritus 2017.05.22. 10:01:41

Szerintem érdekes film, bár valóban inkább a "látványra megy rá". Jó lett volna, ha kicsit hihetőbbé teszik a sztorit és kicsit mélyebb konfliktusokat is láthatunk. Mivel mindez kimarad, a végeredmény egy közepes alkotás.

tnsnames.ora 2017.08.26. 12:45:04

Nem láttam a filmet még, csak fogom.

Én nagy rajongója vagyok a keleti filmeknek (95+ %-ban a dél-koreaiaknak, azonbelül kizárólag csak a történelmieknek, a moderneket nem bírom), és nagyon sok jó kínai film is van (történelmi): az én egyik hatalmas többször néző kedvencem a maratoni hosszúságú majdnem 5 órás(!) Red Cliff.

Amiért viszont kommentre ragadtattam magamat az az, hogy míg egy kínai tudhat alkalmazkodni a nyugati stílushoz (számtalan példa van, elég akár csak Jackie Chan újabb keletű történelmi filmjeire gondolni), de fordítva egyáltalán nem müxik a dolog, tudtommal. Nincs keleti film, nyugati kézből eredően. Persze rengeteg kelettel foglalkozó film van, de azok alapvetően nyugati típusúak/motivációjúak. Az én legriasztóbb/legelviselhetetlenebb példám az Egy gésa emlékiratai. Annál nagyobb ipari hulladék kevés van, az én értelmezésemben.
süti beállítások módosítása