Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Bud Spencer, a mindig szerethető óriás [9.]

2015. december 31. - Harmat Árpád Péter

8_01budspencer.jpgBud Spencer neve egy korszak, egy stílusvilág, és az életszeretet humorral átitatott, szórakoztató könnyedségét jelentette egy olyan időszakban, mikor az embereket a nevetés kötötte össze. A hidegháborúban megosztott világ szélsőségei között, valamiféle nyugalmat és felszabadultságot hozott mindennapjainkba. Szerettük, néztük, mert jó volt látni, hogy mindig győz, a rosszak mindig megbűnhődnek, miközben a főhős laza fölényességgel fogyaszt el gigantikus rántotta-, és spagetti adagokat és hülyére veri a túlerőben lévő gonoszakat. Egyszerűen nem lehetett nem szeretni.

Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli, 1929. október 31-én született Nápolyban,és 2016 június 27-én hunyt el családja körében, Rómában. Kétség kívül a legnagyobbak egyike volt minden értelemben. Fénykorában 194 cm -es testmagassága és 150 kg-os testsúlya tekintélyt parancsoló külsőt kölcsönzött neki, és megjelenést nem hazudtolta meg hatalmas testi ereje sem. Óriási termetét jól mutatja, az az 1995 -ös felvétel (LINK) melyen Friderikusz Sándor látta vendégül a színészt, aki majd egy fejjel tornyosult a 176 cm magas Friderikusz fölé. (Ugyanakkor a celebheights.com szerint 190 cm a magassága:LINK) Minden esetre Bud Spencer kivételes méreteit és megjelenését kihasználta a filmipar, hiszen több tucat filmet forgatott vele 1951 és 2010 között. De a filmezés mellett - melyet színészként és rendezőként is művelt - sokoldalú tehetségnek számított: kitűnően énekelt, élsportolóként úszott a melbourni olimpián, jogi doktorátust szerzett, és tehetséges üzletember, illetve három gyermekes családapa volt egyszerre! Volt saját légitársasága (kitűnően tudott repülőt vezetni), később textilüzeme, majd befutott étteremlánca (Bud Food). Gyakorlatilag mindent sikerre vitt, amibe belekezdett. Csupán a politikai pályára lépése nem volt sikeres, de ennek rajongótábora örült a legjobban, mert így minden energiáját a jobbnál jobb filmek készítésére tudta fordítani.

budspencer1.jpg

Generációk nőttek fel filmjein a a 60 -as évektől egészen napjainkig. Utánozhatatlan pofonjai, sajátos poénjai és hatalmas étvágya révén a világ minden pontján ismertté vált. Senki nem tudott akkora élvezettel egy ültő helyében megenni fél köbméternyi spagettit, vagy egy 12 tojásos rántottát, mint Bud Spencer! Az az igazság, hogy vidámságot és örömet hozott filmjeivel az életünkbe Piedone felügyelőként és minden más megformált alakjával. Aztán 2013 -ban végleg felhagyott a filmezéssel, és élete utolsó éveit már csak a családjának, és unokáinak szentelte.

Gyermekkorában azonban még senki nem látta előre ezt a sikeres életutat. Édesapjának a 30-as években jól működő vasgyára volt a Nápolyi kikötőben.  A családnak jól ment a sora anyagilag, ám amikor is kis Carló 7 éves lett, egy váratlan katasztrófa szinte földönfutóvá tette őket. Az történt ugyanis, hogy de a gyár előtt horgonyzó egyik hajó egy baleset során felrobbant, és az egész gyár vele együtt leégett.

Nyolcévesen lett tagja a helyi úszóklubnak, ahonnan aztán Rómába igazolt, amikor a család 1940-ben elköltözött a fővárosba. Tanulmányi eredményei egészen kimagaslóak voltak, ötévesen volt elsős, majd az ötödik osztályt átugorva került hatosztályos gimnáziumba. Ezután a római egyetem vegyészkara következett, (mindössze 16 évesen vált az egyetem hallgatójává), tanulmányait azonban meg kellett szakítania, mert a család 1947-ben elhagyta Olaszországot és Brazíliába költözött. Ő másfél év múlva, (1948 végén), míg családja 1950-ben tért haza. Folytatta az egyetemet, bár már nem a vegyészmérnöki, hanem a jogi karon. Jogi diplomát és doktorátust szerezve egy sikeres egzisztencia alapjait teremtette meg.

8_01bud_spencer.jpg

Azonban fő energiáit nem a jogi tanulmányaiba, illetve később jogi pályája építésébe fektette, hanem a sportba. Alig 20 évesen, 1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, majd 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy perc alatti idővel. Még ebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal 4. helyezést ért el az Európa-bajnokságon. A sport mellett már az 50-es években érdekelni kezdte a filmezés is, így négy kisebb szerepet el elvállalt. Első, szöveg nélküli szerepében Nero császár (Peter Ustinov) testőre volt Mervyn LeRoy Quo vadis -ában 1951-ben. Ezekben az első filmekben pusztán elrettentő megjelenése volt az, ami a rendezőket „megfogta”, így szinte csak statisztának használták az óriás termetű úszófiút. Később, 30 éves kora után – lassan kiöregedve az úszásból és vízilabdázásból egyre inkább a filmezés kezdte foglalkoztatni. Miután aláírta első hollywoodi szerződését, 38 évesen, 1967-ben, visszavonult az aktív sportolástól.

8_01budspencer_ne.jpgÉrdekesség, hogy utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta. A magyar válogatott egyébként 7:3-ra nyert a mérkőzésenEkkor – kicsit megkésve, 38 évesen - jött el életében a filmezés és családalapítás korszaka. Barátnőjével, Maria Amatóval előbb 1960-ban házasságot kötöttek, majd 1967-ben Amerikába költöztek.. Ebben az időben dalokat szerzett, szöveget írt, kisebb reklámfilmekben szerepelt. Nehezen és lassan indult be amerikai filmes karrierje, így az első években fizetés kiegészítésként autót és festéket is árult. Három gyermekük született: Giuseppe (1961), Christine (1962) és Diamante (1972). Első amerikai filmjének címe: „Az Isten megbocsát én nem (1967). Ennek forgatásakor döntötte el: szakállt növeszt, és művésznevet választ magának. Mivel ekkoriban kedvenc színésze Spencer Tracy volt, így az ő nevét választotta vezetéknevének. A másik név választása egyszerűbb volt, hiszen barátai már korábban ráragasztották a Buddha megszólítást, így végül keresztnévnek a Buddha első szótagját választotta. Így lett végül a filmes neve: Bud Spencer. (Egy másik anekdota szerint a Bud a kedvenc sörmárkája a Budweiser miatt ragadt rá.)

A híres színészpáros: Terence Hill és Bud Spencer

Ezen években ismerkedett meg későbbi elválaszthatatlan színésztársával, a 10 évvel fiatalabb Mario Girottival, aki később a Terence Hill néven vált ismertté.Találkozásuk után hamar kiderült, mindketten olaszok, és odahaza szerepeltek is már együtt az 1959-es Hannibal című filmben. Akkor még mindketten az eredeti nevükön „futottak”. Mivel közös jelenetük nem volt, így nem valószínű, hogy akkor találkoztak.

1967-től 1985-ig nem kevesebb, mint tizenhét filmben szerepeltek együtt, mely számára is meghozta a sikert és az elismerést, valamint legendává emelte a párosukat. 1985-ben aztán mindketten külön utakra tértek: Spencer megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven. Közel tíz év múltán, 1994-ben ismét összeállt a legendás páros egy utolsó közös film, a Bunyó karácsonyig leforgatására, ezután útjaik végleg különváltak. Azóta csak önálló filmjei voltak, de már ritka számban kevés szerepben egészen addig amíg 2003-ban abba nem hagyta. De 2008-ban visszatért egy nagyon kis szerepben. 2010-ben is ismét visszatért utoljára a I delitti del cuoco című filmsorozatban, de ez a film nem jelent meg Magyarországon. 2010-ben jelent meg a nagy sikernek örvendő Különben dühbe jövök című életrajzi könyve.

8_01bud_terence.jpg

Bud Spencer és Terence Hill nem az egyetlen színészpáros az olasz filmgyártásban: az akkori időkben igen divatosnak számított a művészek gyakori párosítása. Spencert és Hillt megelőzően ma is legendásnak számít két szicíliai színész Franco Franchi és Ciccio Ingrassia komikus kettőse, mely több mint harminc évig szórakoztatta a közönséget. Még sok hasonló próbálkozás született színészpárosok megalkotására (némelyik Spencert és Hillt utánozva bunyós-párosként lépett fel), de ezek az utánzatok többnyire messze elmaradnak Franco-Ciccio, vagy a Spencer-Hill kettősöktől.

Spencer 2005-ben jelöltként indult Lazióban a regionális tanácsnokok választásán a Forza Italia párt színeiben, de alulmaradt vetélytársával szemben. 2010-ben Terence Hill-lel együtt, egész életművéért elnyerte a David di Donatello-díjat. Önéletrajzi könyve, ugyanebben az év decemberében megjelent magyarul is.

A Filmworlds Blog szerint Bud Spencer öt legjobb filmje:

Az IMDb olvasóközönsége kissé alul-értékeli Bud Spencer "legjobbjait", hiszen a fenti filmeket 6,3 és 7,4 közé helyezi. Mi azonban elfogultak vagyunk az óriás mackóval kapcsolatban és biztosak vagyunk abban, hogy a 8 körüli értékelések nem túlzóak. (Mellesleg az IMDb és Mafab abszolút nyertese a Különben dühbe jövünk.) Persze más blogok nyilván eltérő listát állítanak, például itt.  Náluk az első ötbe a Kincs ami nincs mellett a "Nyomás utána", a "Bűnvadászok", a "Banános Joe" és az "És megint dühbe jövünk" került. A lényeg: nézzük és élvezzük filmjeit.  

Bud Spencer díjai és elismerései:

 • 1975 Bambi Awards - Győztes: Bambi Díj
 • 1990 Giffoni Film Fesztivál - Győztes: Franu00E7ois Truffaut Díj
 • 1996 Giffoni Film Fesztivál - Győztes: Franu00E7ois Truffaut Díj
 • 2004 Italian National Syndicate of Film Journalists - Jelölés: Ezüst szalag Díj
 • 2010-ben egész életművéért elnyerte a David di Donatello-díjat

 Harmat Árpád Péter

Bud Spencer főbb filmjei:

 • 1951 – Quo Vadis
 • 1955 – Napjaink hőse
 • 1957 – Búcsú a fegyverektől
 • 1957 – Il cocco di mamma (Magyarországon nem mutatták még be)
 • 1968 – Az utolsó számlát te fizeted
 • 1968 – Ezer pofon ajándékba
 • 1969 – Vesztesek és győztesek/Isten velünk
 • 1969 – Ötfős hadsereg
 • 1971 – 4 mosche di velluto grigio (Magyarországon nem mutatták még be)
 • 1972 – Élet vagy halál
 • 1972 – Sötét Torino/ Maffia markában
 • 1972 – Vadnyugati Casanova
 • 1973 – Piedone, a zsaru (Rizzo felügyelő, "Piedone")
 • 1973 – Az angyalok is babot esznek/Az angyalok is esznek babot (Charlie Smith)
 • 1975 – Piedone Hongkongban (Rizzo felügyelő, "Piedone")
 • 1975 – Zsoldoskatona (Ettore Fieramosca)
 • 1976 – Charleston (Charleston)
 • 1978 – Piedone Afrikában (Rizzo felügyelő, "Piedone")
 • 1978 – Akit Bulldózernek hívtak ("Bulldózer")
 • 1979 – Piedone Egyiptomban (Rizzo felügyelő, "Piedone")
 • 1979 – Seriff az égből (Hall seriff)
 • 1980 – Seriff és az idegenek (Hall seriff)
 • 1980 – Aranyeső Yuccában (Buddy)
 • 1981 – Banános Joe (Banános Joe)
 • 1982 – Bombajó bokszoló (Bud Graziano, "Bombázó")
 • 1983 – Rabló-pandúr Alan Parker hadnagy
 • 1986 – Aladdin (Dzsinn)
 • 1991 – Fél lábbal a Paradicsomban ("Bull" Webster)
 • 1997 – Al limite (Magyarországon még nem mutatták be)
 • 1997 – Fireworks (Magyarországon még nem mutatták be)
 • 1999 – A szél fiai / Az aztékok bukása (Quintero)
 • 2003 – A paravánok mögött dalolva/Dal a bordélyházból (Mesélő/kalózkapitány)
 • 2008 – Gyilkosság a szakmám, kedves! (Mord ist mein Geschäft, Liebling)(Pepe, a sorozatgyilkos)
 • Közös filmek Terence Hillel
 •  
 • 1959 – Hannibal (csupán 1967-ben derült ki, hogy itt is együtt szerepeltek, közös jelenetük nem volt)
 • 1967 – Nincs bocsánat (1992, VHS), Bunyó húsvétig (2001, TV), (2002, TV), Isten megbocsát, én nem Hutch Bessy
 • 1968 – Bosszú El Pasóban (1992, TV), A pirinyó, a behemót, és a jófiú (2001, TV) Hutch Bessy
 • 1969 – Akik csizmában halnak meg (1989, TV), Csizmadombi fenegyerek (2001, TV), Akit nem üt meg a guta (2003, TV) Hutch Bessy
 • 1970 – Az ördög jobb és bal keze (1988) Bambino (Bumburnyák)
 • 1971 – Az ördög jobb és bal keze 2 (1992) Bambino
 • 1971 – Kalózok háborúja (1983, TV), Blackie, a kalóz (1992, VHS), Kalózok kincse (1999, TV), Fekete Kalóz (2000, TV) Skull (Koponya) kapitány
 • 1972 – Mindent bele, fiúk! (1992), Gyémántvadászok (1992, VHS) Salud Lindberger
 • 1973 – Különben dühbe jövünk (1977) Ben
 • 1974 – Morcos misszionáriusok (1992, VHS), Fordítsd oda a másik orcádat is (1993, TV) Pedro de Leone atya
 • 1976 – Bűnvadászok (1989) Wilbur Walsh
 • 1978 – …és megint dühbe jövünk (1981) Charlie Firpo
 • 1979 – Én a vízilovakkal vagyok (1987) Tom
 • 1981 – Kincs, ami nincs (1984) Charlie O'Brien
 • 1983 – Nyomás után! (1985) Doug O'Riordan ("Perry Mason ügynök")
 • 1984 – Nincs kettő négy nélkül (1985) Greg Wonder / Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo
 • 1985 – Szuperhekusok (1989) Steve Forest
 • 1994 – Bunyó karácsonyig (1995) Moses (Mózes)
 •  
 • Televíziós produkciók:
 •  
 • 1989 – Az óriási nyomozó/Big Man (6 részes sorozat) Jack Clementi
 • 1991 – Extralarge/Mint a bulldog (6 részes sorozat) Jack Costello "Extralarge"
 • 1993 – Extralarge II. (6 részes sorozat) Jack Costello "Extralarge"
 • 1996 – Őrangyalok (6 részes sorozat)
 • 1998 – Hárman az örökkévalóságnak (tv-film, országonként más tagolással, Mo.-n két részben) Bops
 • 2001 – Atyai pofonosztó (sorozat bevezető filmje)
 • 2010 – I delitti del cuoco (1+10 részes sorozat 1.évad) Carlo Banci (Mo.-n nem került bemutatásra)

 

Facebook közösségünk és Twitter csoportunk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr818216052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2015.12.31. 11:42:44

Bud Spencert nem lehet a többi színészre alkalmazott mércével mérni, velük azonos "koordináta rendszerben" vizsgálni. Ő valahogy egymagában egy külön kategória. Én igazság szerint nem "színésznek" hanem "jelenségnek", vagy ikonnal nevezném. Egy korszak és egy stílus szimbólumának. Valami olyasmit csinált, ami önmagában egy saját stílusvilágot teremtett a szórakoztató popkultúra külön szigetét. A humor a pozitivitás, a jó és rossz kissé infantilis kontrasztját hozta létre egy olyan időben, amikor minderre akkora szükség volt mint egy falat kenyérre. Fénykora a 70-es, 80-as évek volt, a hidegháború megosztottságának világa, a kommunizmus kiteljesedése, mikor a nevetés kötötte össze az embereket. Nem lehetett NEM szeretni!

Rapi Krisztián · http://youtube.com/bsthfilmritkasagok 2016.01.01. 18:39:26

Egykis korrigálás, saját tudásom szerint:
A "Gyilkosság a szakmám, kedves!" c. film, nem 2008-as, hanem 2009-es (Első bemutató: 2009. február 26.), illetve Magyarországon "Maffiózó vagyok, drágám!" címmel ismert, és a film adatbázisban is ez van bejegyezve ( www.imdb.com/title/tt1135940/ ).

A "I delitti del cuoco" sorozatot viszont hazánkban is bemutatták a TV-ben, "Nincs kettő séf nélkül" címen.
süti beállítások módosítása