Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Rambo V - Utolsó vér (pro és kontra) [65.]

2020. január 23. - Fortress

Idén már 38 éve annak, hogy 1982 -ben David Morell regénye alapján Ted Kotcheff elkészítette az Első vért, amivel az akkoriban 36 éves Sylvester Stallone megteremtette a legyőzhetetlen és megtörhetetlen háborús veterán John Rambo alakját. A férfi, aki Vietnámban szolgált - és aki Trautman ezredes kiképzésének illetve saját harci tapasztalatainak hála tökéletes gyilkológéppé változott, óriási jártassággal a közelharcban, a lőfegyverek használatában és a helikopterek vezetésében - hazatérve nem találja helyét és egy kisvárosi seriff (Will Teasle - Brian Dennehy) célpontjává válik. Összetűzésük lángba borítja a települést és környékét és bár végül elfogják Rambot (aki egy időre börtönbe is kerül), különleges képességeire később többször is igényt tart az Egyesült Államok hadvezetése. A második részben Vietnámba, a harmadikban Afganisztánba küldik, a negyedikben pedig újra Vietnám lesz bevetésének helyszíne.

rambo_5.jpg

A Rambo filmeket mindig más rendezte: a legelső készítője Ted Kotcheff volt, a másodikat George P. Cosmatos készítette, a harmadik direktora Peter MacDonald lett, a negyedeiket pedig maga Stallone rendezte. Ilyen előzmények után került sor az ötödik epizód elkészítésére Adrian Grunberg rendezésében. A film 2019 szeptember 20-án került a mozikba és vegyes fogadtatás (IMDb: 62%) jellemezte, a negyedik epizódnál visszafogottabb lelkesedéssel (IMDb: 70%). De nézzük mi lehetett az oka ennek a mérsékelt fogadtatásnak. /Innentől spoilerrel folytatom/

A film elemzésekor érdemes ott kezdeni, hogy a Rambo V. nem tipikus Rambo-film. A főhős nem katonai bevetésen van és nem is tűnik legyőzhetetlennek sem, hiszen már a cselekmény első harmadában simán elkapják és megkínozzák (elég rendesen). Rambo ezúttal egy nyugdíjas (73 éves) arizonai farmer, aki elrabolt nevelt lányát próbálja meg esélytelen módon visszaszerezni. Azonban a fél Mexikót rettegésben tartó és a helyi rendőrség felett is hatalmat gyakorló Martinez-fivérek elkapják, összeverik és még az arcát is összeszabdalják. Rambo megússza, felgyógyul és végül mégis kiszabadítja  a lányt. Itt viszont egy erős törés következik a történetet illetően: a mentőakció után hazafelé tartva a leányzó meghal Rambo kocsijában (szinte a karjaiban). Megható, de óriási hiba is, mert a sztori így elveszti a nézői érdeklődés legalább felét (köztük az enyémét is). Mi értelme ugyanis így a folytatásnak? Rambonak nem kell megvédelmeznie a lányt, nincs tét, nincs motiváció. Csak egy idős pasas van, aki bosszút akar állni a mexikói drogbandán és vagy túléli vagy nem. Záksón, ki nem sz@rja le, de őszintén? Ami miatt mégis érdemes tovább nézni a filmet, az a látványos és akciódús harc, a tragédiát követően.

rambo5.jpg

Rambo ugyanis mint a film második felében kiderül: mégsem egy átlagos arizonai farmer (és kisnyugdíjas), jelentős földalatti alagútrendszere van földje alatt és rengeteg fegyverre rendelkezik, mi több furfangos csapdákat is tud készíteni. Apropo: mi a csudáért is épített Rambo több kilométernyi alagútrendszert otthona környékére? Kicsit pszichotikus, ha valaki 73 évesen, visszavonulva ilyeneket csinál (felkészülve arra, hogy egyszer, valamikor majd egy több tucat főből álló hadsereg támadja meg birtokát). A drogbanda támadásakor viszont mégis jól jön a dolog. A roham közvetlen oka az, hogy Rambo - nevelt lányának halálát megbosszulandó - kinyírja az egyik Martinez fivért. A megmaradt testvér, Hugo (Sergio Peris-Mencheta) tehát minden emberével átjön a határon és szabályosan megostromolja embereivel Rambo farmját. Valóságos csata kezdődik, melyben percenként tízen halnak meg Rambo csapdáiban, vagy íjjal, puskával eleresztett lövéseitől. Rambo győz ugyan, de komoly sebet kap, így a nézőre van bízva, hogy végül meghal e. (Ha nem, talán lesz még Rambo VI is?)

Ami a szereplőket illeti: Stallone alakítása igencsak közepeske. Gyakorlatilag ugyanazzal az ábrázattal tolja végig a filmet, függetlenül attól, hogy épp győz vagy gyászol. Persze akkor is ő STALLONE csupa nagybetűvel és az én korosztályom számára valóságos filmes ikon (akciófilm kategóriában). Meggyőzőt alakít viszont a banda vezérét játszó Sergio Peris-Mencheta, aki megjelenését illetően a mexikói drogmaffiózó archetípusa. A lenti képen ő a fiatalabb férfi (jobbra).

rambo5_drogvezerek.jpg

A sztori nagyon halvány: indokolatlan a bevezető jelenet a viharral (nem vezet sehová és túl átlátszó módon próbálja belénk sulykolni, hogy Rambo milyen nagy hős) és nincs magyarázat arra sem, hogy hogyan, mikor és miért épített Rambo egy komplett háborús alagútrendszert saját farmja alá. Felesleges a nevelt lány halála is (a túldramatizálást szolgálja) és a mexikói banda bemutatása is elmarad.

A rendezés közepes: jelentősek a hangsúly-eltolódások, szinte minden akció az utolsó 20-30 percre marad, miközben a karakterek elnagyoltak, bemutatlanok és a fennmaradó "idő-hézagokat" üresjáratok jellemzik. A látvány ugyanakkor a film utolsó harmadában kimondottan ütős: Rambo fejeket lő szét, torkokat vág át és szíveket tép ki, ahogyan az egy húzós, háborús akciófilmhez illik. Összességében a Rambo V egy nézhető akciófilm, nálam 60% -os színvonallal a kidolgozatlansága okán.

/Előzetes/

60.jpg

Alapsztori: 50%, rendezés: 50%, színészet: 60%, látvány: 80%. Végső összegzés: 60%.

Köszönjük, hogy elolvastad! Ha tetszett, várunk FB oldalunkon is!

filmworlds_logo2.jpg

2020.01.23.13:38 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr7515422394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása