Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Decemberben újra Star Wars, jön a "Zsivány Egyes" (Rogue One) [28.]

2016. április 09. - Harmat Árpád Péter

Minden Star Wars rajongó szíve felgyorsul a hírre: idén december 15-én (azaz 8 hónap múlva) a Walt Disney bemutatja az új Csillagok Háborúja filmet: a "Zsivány Egyest", mely az eredeti kánonhoz csak lazán kötődő folytatásnak tekinthető. A hírek szerint, amikor a Disney megvásárolta a Star Wars jogokat, eldöntötte, hogy minden páratlan évben (vagyis 2015-ben, 2017-ben és talán 2019-ben is) készít egy-egy "valódi" folytatást az eredeti sorozathoz, míg a köztes, páros években (mint 2016 és 2018) leforgatnak egy-egy önálló alkotást is, melyek csak laza szálakkal kapcsolódnak a fősodorhoz. A Zsivány Egyes tehát afféle "spin off" mű lesz. A kánon új része, a VIII. epizód Rian Johnson rendezésében 2017 december 15 -én kerül majd a mozikban, 40 évvel az első Star Wars bemutató után. 

zsivany_egyes.jpg

De térjünk vissza a most decemberben megnézhető önálló részre. A napokban közzé tett előzetes alapján a Rogue One "bitang jó" mozinak tűnik. Lesznek benne birodalmi lépegetők, színvonalas akciók, és karakteres sztárok is, mint Forest Whitaker, és egy igazán szemre való bombázó, a a 34 éves Felicity Jones (lásd: képeinket alant). Ugyanakkor nagyon úgy tűnik, hogy a film szakít néhány Star Wars ikonnal, mint a Jedik szerepeltetése és a fénykardok "használata". Mert hogy a hírek szerint ezekből most nem kapunk. (Bár őszintén szólva nehezen tudok elképzelni egy Csillagok Háborúja mozit Jedik és fénykardok nélkül) Mégis azt mondom bízzunk Gareth Edwards rendezőben és Chris Weitz íróban, hátha tényleg kimagaslót alkottak. (Megjegyzem az Ébredő Erőnél nem lesz nehéz jobbat csinálni.)

felicity_jones.jpg

Ami a történetet illeti: úgy tűnik, hogy a sztori a Sith -ek bosszúja után játszódik, de a New Hope (azaz 4. rész) előtt, vagyis afféle három és feledik résznek fogható fel. A film egyik központi figurája egy Galen nevű tervezőmérnök, aki a birodalmiaknak dolgozik egy űrállomás tervén, amiről sokáig nem tudja, hogy mennyire pusztító eszköznek szánják. Igen, a Halálcsillagról van szó, mely teljes bolygókat tud megsemmisíteni. (Megjegyzem: miféle mérnök az, aki nem tudja, hogy az általa tervezett űrállomás mire képes? De ne kukacoskodjunk.) A lényeg: a mérnök megbánja, hogy közreműködik a tömegpusztító fegyver megalkotásában és értesíti lányát, a csinos Jyn Erso -t (Felicity Jones), hogy átadná a Halálcsillag tervrajzait a lázadóknak. A lánya ugyanis a lázadóknak dolgozik. A dokumentációt a mérnök egy birodalmi robotba rejti és elküldi a felkelőknek. (Később R2D2 -ben köt ki a cucc és onnan már ismerjük sorsát az 1977-es legelsőnek leforgatott részből.) A birodalmiak azonban rájönnek mindenre és a lázadók nyomába erednek (többek közt lépegetőkkel).

starwars_zsivany.jpg

Nagy kérdés, hogy az új részben szerepel-e Darth Vader, mert "rossz nyelvek" szerint mellőzni fogják. (Azt azért személy szerint nagyon sajnálnám, mert ismét egy nagy ikont mellőznének a fémes légzés kihagyásával.) Minden esetre jó lenne végre karizmatikus szereplőket is látni Star Wars filmekben, ugyanis Liam Neeson óta ez nem nagyon sikerült. A sztori azért jónak tűnik és az előzetes is nagy reményekre ad okot. Meglátjuk december 16-án!

ELŐZETES 1

ELŐZETES 2

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr918581000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.04.10. 14:12:03

"(Megjegyzem: miféle mérnök az, aki nem tudja, hogy az általa tervezett űrállomás mire képes?"

Amerikai mintájú. Adott mérnök, vagy csoport egy részfeladaton dolgozik. Specifikálják a bemenő és kimenő adatot, azt megkapják, és lövésük nincs róla, hogy a teljes egész szilvalekvárzsibbasztó lesz, vagy valami más.
Hogy te is értsd, egy motor sebességszabályzó elektronikáját be lehet építeni egy fúrógépbe, és egy turmixgépbe is, aki a motorelektronikát tervezi nem mindig tudja a felhasználás módját, ha a működési tartomány mindkét felhasználásnál ugyanazon paraméterek szerint van specifikálva. Tudom, jönni a fog a sok agyhalott amelyik szerint a példa bugos, de leszarom a buta agyukat, elvi példa, nem felhasználási.

Aldou Raine 2016.04.10. 14:48:19

... szerintem jobb lesz, mint az Ébredő Erő. Tetszik, hogy láthatunk újra AT-AT birodalmi lépegetőket. Az mondjuk kicsit zavar, hogy újra feminin részt készítettek, elnőiesítve az egészet. Megint egy csaj a főszereplő, mintha a férfiak alapból töketlenek, kicsik és satnyák volnának a SW univerzumban. Itt is a Jyn Erso körüli fickók éppúgy "tornából felmentett" mélynövésű tagok, mint az Ébredő Erőben a mélyen 1,80 alatti feka gyerek (John Boyega) meg az erős izgalmi állapotban is csak max 170 centis Oscar Isaaac. Ezzel együtt látványosnak ígérkezik az új rész!

victor vacendak 2016.04.10. 15:56:24

"Minden Star Wars rajongó szíve felgyorsul a hírre"
Van olyan, hogy valaki 35 éven át SW rajongó, aztán a Disney meggyűlölteti vele az egészet?

morpho 2016.04.10. 15:56:31

Aldou Raine

Végül is az egész SW univerzum az 1.75 magas Mark Hamill jedivé válásával indult...

sunblind 2016.04.10. 18:15:58

Jó lesz ez. Remélem a Gyűrűk urát is megveszi a Dizni és leforgat egy négy epizódos Frodó, a kiválasztott és a Transzformer Okosraptorok viadala sorozatot.

Aldou Raine 2016.04.10. 18:21:16

@morpho: ... na jó, de azért Mark Hamil mellett ott volt az 185 centis Harrison Ford és a 198 centis Dart Vader is. :-)
süti beállítások módosítása