Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Vaksötét - egy ütős horror [37.]

2016. december 04. - Harmat Árpád Péter

Lone Wolf kritika

A Vaksötét (Don't Breathe) az idei év nagy horror meglepetése lett Fede Alvarez rendezésében. Bár itt tegyük hozzá: annak dacára, hogy az IMDb és a Rotten is horrornak tekintik, a film inkább egy kőkemény thrillernek felel meg. De akár horror, akár thriller a 2016-os év egyik legjobb "kemény-filmje" lett, az "Amikor kialszik a fény" mellett.

avaksotet1.jpg

A főszerepet az a Stephen Lang játssza, aki félig magyar származású és 64 éve dacára hihetetlenül jó formában van. Korábban rendszerint katonákat alakított (Bőrnyakúak 2, Avatar), vagy negatív karaktereket formált meg (pl. Tűz a mélyben). Lang a "Vaksötétben" című filmben is egy katonát, egészen pontosan egy Irakból hazatért veteránt alakít, aki a harcokban megvakult. A férfi mindent tud a közelharcról, gyors, erős és kíméletlen. És gazdag is. Jelentős vagyonát - melyet tragikusan elhunyt lánya miatt kap, afféle kártérítésként - a házában rejtegeti, mely Detroit külvárosában egy teljesen elnéptelenedett környéken áll. Mindez oda csalogat egy három fős, fiatalokból álló rablóbandát, akik úgy hiszik könnyen ellophatják az öreg, vak ember pénzét. És betörnek, hozzá, ami életük legrosszabb döntésének bizonyul. Az öreg katona ugyanis szembeszáll velük és ha sötét van a házban, esélyeik egyenlőek. Vagyis mégsem: a veterán harcos megmaradt érzékszervei ugyanis kifinomultabbak és a betörők jobban járnak, ha levegőt sem vesznek (utalás a film eredeti, angol címére). Kezdetét veszi a hajsza.

avaksotet2.jpg

A film több meglepetést is tartogat, végig nem tudni, hogy hogyan is zárul majd az egész. A néző együtt izgul a betörőkkel, akik közül az egyetlen lány, akár pozitív figura is lehetne, hiszen ő csupán azért akarja a pénzt, hogy kishúgával új életet kezdhessen. A támadók hamar áldozatokká válnak és az életben maradásukért küzdenek. Már-már az öregember jogos harcának kezdjük tekinteni az egészet, amikor egyszer csak kiderül valami róla. Onnantól egyértelmű lesz kinek szurkolunk. 

A "Vaksötét" egy nagyon jól megrendezett, látványosan kivitelezett film, melyben Stephen Lang zseniálisan "hozza" a vak, de félelmetes harcos, kegyetlen figuráját. A film megtekintése közben rettegünk, izgulunk és szurkolunk egyszerre. Az egész maximálisan leköt bennünket 89 percre, mert mindig van egy újabb jelenet, ami "kicsinálja" idegeinket. A helyszín is érdekes: egy elhagyott, lepukkant, de hatalmas kertes ház, tágas pincével és bedeszkázott ablakokkal. Pont olyan helyszín, ahol az ember nem szívesen lenne huzamosabb ideig összezárva egy gyilkológéppel, pláne ha még teljesen sötét is van odabent, ami ugyebár a vak harcost segíti.

avaksotet3.jpg

Ha negatívumokról kellene beszélnünk, akkor egy-két túlzást mindenképp megemlítenénk, például azt, ahogyan a vak öregember meglepő pontossággal tud célozni pisztolyával. A másik a terv, amit kieszel elhunyt lányával kapcsolatos fájdalma csillapítására, és ami annyira perverz, hogy már a hitelesség rovására megy (és amit nem árulhatunk el, hogy meglepődni valót is hagyjunk azért).  Ugyancsak fura, hogy miért sötétben akarnak betörni a fiatalok a házba, mikor a vaknak úgyis mindegy, ők viszont ezerszer jobban boldogulnának a rablás során. Ezeket az anomáliákat azonban elnézzük Alvareznek, mert annyira jól összerakott horrort/thrillert készített nekünk. 

Értékelésünk - saját szempontrendszerünk alapján - az IMDb 7,3 pontja és a Rotten Tomatoes 87 százaléka közé kerülve 7,5 pont lett! (Alaptörténet: 2/1,5, színészi játék: 2/1, rendezés: 2/2, látványelemek: 2/2, hitelesség: 2/1). Ajánljuk a thriller és horror műfajok kedvelőinek, valamint mindazoknak, akik szeretik a látványos és kőkemény filmeket.

 Értékelésünk: 7.5 / 10

8.jpg

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmworlds_logo.jpg

A film MAFAB adatlapja

2016.12.04.(13:35) 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr2012020613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása