Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Creed - Apolló fia (2015) [30.]

2016. május 15. - Harmat Árpád Péter

Lone Wolf kritika

Ryan Coogler rendező - aki még a 30. évét sem töltötte be, de máris ifjú tehetségként tartják számon Hollywoodban - a 2015 –ös esztendő egyik legjobban várt filmjét alkotta meg a „Creed – Apolló fia” elkészítésekor. Az IMDb 7,7 pontra értékelte a produkciót (131 ezer szavazat alapján) a Mafab pedig 80% -ra díjazta Coogler és Stallone alkotását.  Ami bennünket illet: csalódtunk a filmben.

rocky_creed.jpg

A valódi Rocky rajongók ismerik, szeretik és számon is kérik a sorozat meghatározó stílusjegyeit, melyekből ezúttal sajnos alig kaptunk valamit. Csalódásunk nagyrészt ennek tudható be. De nézzük kicsit közelebbről:

Nincs jó és rossz közti küzdelem, melyben a gonosz kihívó démonizált ellenfél (mint Clubber Lang vagy Ivan Drago volt), nincs önmagát is legyőző főhős, aki gigászi erőfeszítésekkel valósítja meg edzésprogramját (felfutva a philadelphiai szépművészeti múzeum lépcsősorának tetejére), és nincs látványos verekedés sem a végén, tiszteletet parancsoló megjelenésű ellenféllel. Apollo, Lang és Drago alakját annak idején alaposan bemutatták a Rocky első négy részében, lehetett őket utálni – és közben kicsit tisztelni is, kigyúrt megjelenésükért – ám Adonis filmbéli ellenfeléről, a civilben is bokszolással foglalkozó és Tony Bellew által alakított Ricky Conlanról semmit sem tudunk. Nincs bemutatva, és az igazat megvallva az ember nem tudja miért is kéne neki utálnia. Megjelenése sem félelmetes, annak ellenére, hogy magánéletében is bokszol és 29 –ből 26 győzelmet jegyeznek a neve mellett, 16 KO –val. (Ami azért sport „berkekben” elismerésre méltó mérlegnek számít.) Innentől spoileres az elemzés.

A történet egyszerű: Apollo 23 éves, házasságon kívül született fia profi bokszoló és világbajnok szeretne lenni (és mindezt egyetlen lépésben tervezi kivitelezni). A megvalósításhoz pedig segítőnek ki mást kér fel, mint a 69 éves Rocky Balboát. Az idős és feleségét, illetve barátait is már elvesztett Rocky persze segít, főleg miután megtudja, hogy a fiatalember Apollo fia. Megkezdik a közös munkát, melynek során kiderül: Rocky rákos, és csak úgy van esélye, ha kemóra jár, amit viszont nem akar megtenni. Végül Adonis (így hívják a filmben Apollo fiát) alig két profi bokszmérkőzéssel a háta mögött is kihívója lehet a világbajnoknak, és Rocky is rászánja magát a gyógykezelésre. A vége amolyan Rockys happy and: győz ugyan a régi bajnok (Conlan) de csak nagy nehézségek árán, és az ifjú Adonis bebizonyítja, hogy apjához hasonló kivételes boksztehetség. Ennyi nagyjából.

Ami pozitív a filmben: jó, hogy egy valódi bokszolót hívtak meg Conlan szerepére, csak sajnos nem „dolgozták ki” a figurát és nem mutatták be rendesen a nézőknek. Jó, hogy a főszereplőnek, Michael B. Jordant választották, aki meggyőző megjelenésű, szálkásan kigyúrt fickó, így elhisszük, hogy valóban tud bokszolni is. Jó, hogy egy kis szerelmi szál is helyet kapott a történetben a szép és különleges Tessa Thompson szerepeltetésével. Jó, hogy a jövőre már 70 éves Stallone beválllalt pár öklözős jelenetet (amire mondjuk valljuk meg: azért túlzás lett volna Oscart adni) és végül jó, hogy láthattunk egy kis valódi bokszot is – ha nem is túl sokat – a verekedős jelenetekben. (A szirupos hollywoodi akciók közt kevés példa akad valódi boksz bemutatására.)

Ami negatív a filmben: nem követte a Rocky filmek bevált siker paneljeit, így az ember úgy érezhette, hogy a történetnek – az eredeti figurák gyakori felemlegetésén túl – semmi köze nincs az eredeti sztorikhoz. Rossz, hogy hiteltelenségbe fulladt Adonis felbukkanása: egy 23 éves kölyök egyszer csak eldönti, hogy bokszoló lesz, majd elkezdi saját magát képezni (!) és két meccs után – melyeknél azért már Rocky is segíti - majdnem megveri a világbajnokot. És persze mindezt azért tudja megtenni, mert ő Apollo Creed fia. Na ne már! Kicsit meseszerű.

Összegezve: a Creed azért egy nézhető mozi, még ha cseppet unalmas is és ha még csak nyomokban sem közelíti meg a régi Rocky filmek színvonalát. ... /Legújabb posztunk: A 10 legjobb francia film./

Értékelésünk: 6,5 / 10

A Filmtressnél: 7,0

6egesz5.jpg

A film MAFAB adatlapja itt érhető el

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr228718266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pervenimus 2016.05.15. 21:16:32

Közepes film, de Tessa Thompson ha kap lehetőséget, a legjobbak közé emelkedhet. Nekem nagyon tetszett az alakítása és a kisugárzása.

Arte Peritus 2016.05.15. 21:17:34

Van ebben valami! Valóban elég gyengécske film lett a Creed, hiába van elájulva tőle a többi filmes blog! És az is igaz, hogy erre az alakításra őrült nagy túlzás lett volna Sly -nak Oscart adni. Azzal együtt, hogy én is bírom a fickót!

ajuci 2016.05.18. 16:51:48

Én szerettem ezt a filmet, nálan 10/8.

sage5 2016.05.19. 16:20:49

Nem tudom, nekem a osszes Rocky maszlagbol csak a legeslegelso tetszett meg ez. Szerintem hangulatban is ez all a legkozelebb hozza.
süti beállítások módosítása