Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Igaz történeten alapuló, túlélős dzsungel sztori [62.]

2019. október 06. - Fortress

Teljesen véletlenül és jelentős késéssel bukkantam nem régiben erre a sajátos ausztrál-kolumbiai túlélős filmre, melyet két éve készített Greg McLean ausztrál horror-filmes rendező (Wolf Creek, - A haláltúra, Rogue - A fenevad). A címe: Dzsungel (Jungle). Ami miatt felfigyeltem a sztorira az a valós háttér, hiszen a film igaz történeten alapul és engem mindig vonzottak a megtörtént eseményekre épülő feldolgozások. Ez a sztori pedig igazán életszerűen lett megfilmesítve, olyan kivitelben, hogy kábé már a film felétől érthetővé válik számunkra, miért egy korábbi horror-filmes rendező készítette el. A főszerepet a Harry Pottert is alakító Daniel Radcliffe játssza és a náci tiszteket előszeretettel alakító Thomas Kretschmann (Sztálingrád, Valkűr, Eichmann, A zongorista).

dzsungel.jpg

Az alapszitu egy 1981-es nagy port kavart történetre épül, melyet egy Yossi Ghinsberg nevű, akkoriban csak alig 22 éves izraeli utazó élt át, amikor három hétre eltűnt az Amazonas őserdejében. Ghinsberget 1981 novemberének végén találták meg a vad Tuichi folyó partjára vetődve, élőhalottként. A férfi lefogyva, kiszáradva, teljesen legyengülve került elő az esőerdőből, miután három héten keresztül, minden nap megküzdött az életéért. Leopárd támadt rá, kígyókkal, pókokkal küzdött, tűzhangyák marták össze, miközben folyton éhezett.

Az itt következő térképen a Tuichi folyó elhelyezkedése látható és Rurrenabacque városa, vagyis Yossi Ghinsberg útvonalának két fontos színtere Dél-Amerikában, azon belül is Boliviában.

bolivia_terkep.jpg

Az itt következő kép egy részlet a filmből, melyben Karl (csoportjuk túravezetője) maga mutatja meg Bolívia térképén expedíciójuk célpontját,  a rejtélyes indián törzs élőhelyét, a Tuichi folyón túl, közel a perui határhoz:

river_tuichi2.jpg

Ghinsberg összesen 190 kilométert tett meg a dzsungelben, mire olyan környékre érkezett, ahol végre megtalálták. Túlélését elsősorban élni akarásának, nagyon jó fizikai kondíciójának, katonai képzettségének (izraeli tengerészgyalogos volt korábban) és barátjának, Kevin Gale -nek köszönhette, aki része volt annak a négy fős kis csapatnak, amely egy hónappal korábban még együtt indult el az esőerdőbe La Paz városából.

jungle_2.jpg

Innentől spoilerrel folytatom. A történet megfilmesített változata ott kezdődik, hogy Yossi (Daniel Radcliffe) Boliviába érkezik és a főváros, La Paz utcáit rója, miközben megismerkedik a természet-fotós Kevin Gale -lel (Alex Russell) és a szintén nagy utazó, svájci Marcus -szal (Joel Jackson). A három férfi összebarátkozik egymással, majd találkoznak Karl Ruchprectert -tel (Karl Kretschmann)  aki túravezetőként szervez kis csoportos utakat a dzsungelbe. Hármójuk háttere teljesen eltérő: Karl az esőerdők "szakértője", Kevin csak a fotózásnak él, Marcus egy elméleti tanár-ember, Yossi pedig az izraeli hadseregből kilépő kalandor, aki a világot járja, hogy tapasztalatokat szerezzen, mielőtt hazatér és egyetemista lesz. Yossinak megtetszik Karl ötlete arra vonatkozóan, hogy keressenek fel egy dzsungel mélyén élő ismeretlen indián törzset és készítsenek róla fotókat. A javaslat megtetszik Gale -nek is, aki hivatásos fotós, majd együtt meggyőzik Marcust is a túra élvezetességéről. Ekkor még nem tudják: az indián törzs csak Karl képzeletében létezik és túl nagy távolságra indulnak, ahonnan nem mind térnek majd vissza.

jungle_3_1.jpg

A cselekmény eleinte akár egy idealizált, romantikus sztori is lehetne: a kis csapat repülővel megy a túra kiinduló pontjáig, majd onnan három napon át gyalogol a festői dzsungel szépségeit csodálva. A bajok ott kezdődnek, hogy Marcus lába 3-4 nap után annyira felsebesedik, hogy szinte járás-képtelenné válik. Ekkor szétválnak: Karl és Marcus gyalogosan indulnak vissza a civilizációba, Yossi és Gale pedig a Tuichi folyón ereszkednek le, egy maguk eszkábálta tutajon. Sajnos azonban hiba csúszik számításaikba: Karlék túl nagy távolságra vannak a már gyalogos úthoz (a biztos menedéktől) és soha nem kerülnek elő (vélhetően a dzsungelben halnak meg), Yossi és Gale pedig hajótörést tutajtörést szenvedve szétszakadnak.

jungle_redcliffe.jpgYossi "kalandjai" és viszontagságai - melyek során egymagára maradva próbál meg túlélni és visszatérni a civilizációba - a férfi később megírt memoárja alapján tekinthető hitelesnek. Daniel Redcliffe élethűen alakítja az élni akaró vándort, aki gyakran emlékeivel küzd, miközben a halállal néz szembe. A rendezés megfelelő tempót diktál, így a 115 perces játékidőt nem érezzük elnyújtottnak. A film vége egyszerre megható és felkavaró, a végén láthatjuk archív felvételeken az eredeti szereplőket is.  

A Dzsungelt leginkább Inárritu 2015-ös Visszatérőjéhez tudnám hasonlítani, bár ez a történet kevésbé harcias (ebben a filmben nem látunk ember-ember közti harcot, viszont a Visszatérőben fontos jelenet Tom Hardy és DiCaprio párharca a sztori végén ) és kevesebb a lenyűgöző tájkép is, ha a Visszatérő gyönyörű Bow River (Kanada) menti felvételeire gondolunk összehasonlításként. Azért McLean így is megmutatja nekünk a bolíviai hegyek és esőerdők lenyűgöző szépségét (gyönyörködhetünk például az Andok csodálatos hegyláncai nyújtotta horizontban). Mindkét film valós eseményeket dolgoz fel, hihetetlen túlélést, élni akarást és küzdelmet tárva elénk.

jungle_1.jpg

A fenti képen az igazi Yossi Ghinsberg látható, az őt alakító Daniel Redcliffe színésszel. Bár van köztük vagy 10 centi különbség (a 164 centis Redcliffe hátrányára), azért az 1981-es Yossi szakállas és sportosan vékony alkata nagyon is hasonlít a Harry Potter sztár mai fizimiskájára.

Amit számomra ez a film adott, az az átélhető élni akarás élménye és a barátság ereje, amellyel Kevin Gale (a filmben: Alex Russell) harcol barátjáért. Miután ugyanis csodával határos módon megmenekül, mindent megtesz azért, hogy barátját Yossit is felkutassák a hatóságok; amikor pedig ez több nap után nem vezet sikerre, maga indul barátja megkeresésére (vissza a dzsungelbe). Ghinsberg története könyvként is óriási sikert aratott:

ghinsberg_konyve.jpg

A Dzsungelt csak ajánlani tudom az igaz történetek kedvelőinek, a túlélős filmek szerelmeseinek és az esőerdőket, trópusi tájakat, vad folyókat szerető természet-imádóknak. Átélhető, izgalmas, az emberi küzdelmeket, élni akarást és szenvedést hűen ábrázoló kalandfilm.

80.jpg

Értékelésem erős 80%, leginkább a szerintem nagyon jó rendezés és Redcliffe alakítása miatt. Részletesebben, blogunk négyes szempontrendszere alapján: alapsztori: 80%, rendezés: 90%, színészet: 80%, látvány: 70%.

Ha tetszett a poszt, várunk Facebook oldalunkon is

filmworlds_logo2.jpg

2019.10.06.(9:34)

***

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr6715196494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2019.10.06. 16:29:07

Nagyon jó film, bár én hiányolom belőle, ahogyan a vadállatokkal küszködik. Aki ugyanis három teljes hetet tölt el a világ legnagyobb dzsungelében teljesen fegyvertelenül és védtelenül, az egészen biztosan gondba kerül a ragadozókkal. A vadállatok megérzik a szagát. Bár Ghinsberg biztosan leírta könyvében minden "kalandját" és a film ebből a leírásból készült, kizártnak tartom, hogy csak egyetlen egyszer támadta volna meg párduc (vagy leopárd). Most vagy nem tesz említést más esetekről, vagy a könyvében leír több esetet, csak a film nem mutat be több ilyen incidenst. A harmadik lehetőség, hogy annyira "láthatatlan" tudott maradni a folyó közelében maradva, hogy tényleg nem észlelték a ragadozók.

Fortress 2019.10.06. 17:13:20

@Karma_73: A filmben valóban egyetlen olyan jelenet van, amelyben egy párduc (vagy leopárd, esetleg Puma) megtámadja, de Yossi egy gázspray-vel és egy öngyújtóval lángcsóvát eszkábálva elijeszti. Később még van egy két olyan scene, amelyben este felriad arra, hogy vadállatok járkálnak körülötte.

De tény: nem sok vadállat attack van ellene a filmben. Ez picit valóban fura, mert itt Európában úgy gondoljuk: az ember három lépést sem tesz a dzsungelben és máris nekitámad valami vadállat.

Master. 2019.10.07. 06:50:14

Tetszett, hogy a rendezés realistán alakította a jeleneteket: a zaklatott éjszakákat a dzsungel mélyén, a mocsárba süllyedést, a folytonos eltévedést (mikor ugyanoda jut vissza egy egész napos gyaloglás után), a tűzhangyák támadását, a kétségbeesést, az éhezést. Átélhető az egész, túlzások nélkül.

Petrus Rosidus Maximus 2019.10.07. 22:56:58

Túlélős filmek legjobbjai: Visszatérő, Számkivetett, Hegyek között, Életben maradtak, Everest, A túlélő, Sarkvidék. Ezek sorába tartozok a Dzsungel is.

Control. 2019.10.08. 14:41:25

@Pour le Mérite: A pillangó és a Vadon foglyai is nagyon jó túlélős filmek.
süti beállítások módosítása