Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Csernobil 1986 - az orosz filmipar válasza az HBO sorozatra [71.]

2021. július 22. - Fortress

Az orosz filmipar 2021-ben készítette el a maga saját filmváltozatát az 1986-os csernobili atomkatasztrófáról, mely egyben válasz is volt az HBO nagy sikerű, 2019-es minisorozatára. Az orosz dráma rendezője és főszereplője a 36 éves Danila Kozlovsky egy szerelmespár drámáján keresztül mutatja meg a tragédia éjszakáját és következményeit. A végeredmény egy érzelmesen szomorú történet, mely az HBO sorozathoz képest merőben más megközelítésben láttatja a 35 évvel ezelőtt történteket. A Csernobil 1986 jelenleg a Netflixen tekinthető meg.

csernobil1.jpg

Kép forrása: Netflix

Ha a két filmet szeretnénk összehasonlítani, akkor egy dolog azonnal feltűnik: míg az HBO minisorozat komplex képet próbál nyújtani a katasztrófáról, feldolgozva annak okait majd bemutatva szereplőit és felelőseit is, addig az orosz változat csupán egy hangulatot igyekszik megidézni és csupán a drámát illetve hősiességet akarja kiemelni egyszerű karakterek sorsán keresztül. Míg az előbbi esetben megismerjük a műszaki okokat a felelősök hibáit, a tűzoltók, búvárok, bányászok szenvedéseit és a kármentésben kiemelkedő két központi figura: Scserbina illetve Legaszov sztoriját, addig az utóbbi változatban (az orosz drámában) csak egy egyszerű orosz tűzoltó és barátnője (illetve annak kisfia) vannak a középpontban. A két ember ide-oda való hányódása, egyikük menekülése, másikuk helytállása a tűzoltásban, (majd a reaktor alatti medencék leengedésében) adják a film vázát (és alapcselekményét).

A film első 30 perce csupán egy szerelmi történet a Csernobilt jól ismerő Alexej Karpusin tűzoltó (Danila Kozlovskiy) és a 10 éves fiát egyedül nevelő, csoda szép Olga (Oksana Akinsina) között. A nehezen induló kapcsolat válságba kerül Alexei várható áthelyezésének hírére, de ekkor felrobban a csernobili atomerőmű egyik reaktora, ami mindent megváltoztat. A detonációt Olga kisfiának éjszakai kerékpározásakor láthatjuk, amikor a srác a barátaival elbicajozik az erőműhöz, hogy arról éjszakai képeket és filmkockákat készítsenek. A robbanás híre azonnal eljut Csernobilba és az erőműhöz "hívja" Alexejt is, aki bár már leszerelt (hogy új állomáshelyére utazzon) most aktivizálja magát és a helyszínre hajt. Az oltásban ugyan nem vesz részt a férfi, de több társát is kimenti a lángokból. Szerencséjére csak enyhe sugárdózist kap, így rövid kórházi kivizsgálása után tagja lehet annak a csapatnak, mely a robbanás utáni helyreállítással foglalkozik. A létrejövő kis brigád katonákból, szakértőkből álló kollektívájának kell kitalálnia, hogy mi legyen a lángoló reaktor alatti víztároló medencékkel, melyeket ha nem engednek le mielőbb, akkor egy még nagyobb katasztrófával kell szembenézniük. A film központi témája innentől a medencék leengedése. Alekszej nem vállalja, hogy a veszélyes szelepekhez menjen búvárruhában, így akkor még a feladatot mások kapják. A férfi inkább otthagyja az erőművet, hogy barátnőjével Olgával együtt meneküljön el a kirendelt buszokon a közelből. Csakhogy közben Alekszej rájön: kötelessége segíteni és meg akarja valahogyan menteni Olga sugárfertőzött kisfiát is. Leszáll tehát a buszról és a visszatérve a válság-stábhoz alkut köt a fejesekkel: bemegy a medencékhez, leengedni a vizet, ha Olga kisfia svájci gyógykezelést kaphat. Az alku megpecsételtetik, Alekszej élete árán is de megteszi amit kell, Olga kisfia pedig megmenekül. Nagyjából ennyi a sztori.

Ami az értékelést illeti: erős aránytalanságok zavarják a film élvezetét, mert az elején túl sokat kell foglalkoznunk a szerelmespár irreleváns konfliktusaival, a végén pedig indokolatlanul elnyújtott és unalmas az a rész, mely a medencék leengedésével telik. Hosszú percek telnek el a játékidőből a búvárruhás főhősök mutatásával, miközben szinte semmi nem történik.

csernobil2.jpg

Kép forrása: Netflix

Sajnálatos az is, hogy csak minimális kitekintést kapunk a csernobili atomkatasztrófa egészéről, kizárólag a tűzoltók és később a búvárruhás kimentők vannak górcső alá véve. Egyetlen valós résztvevő sincs megnevezve (vagy akár megemlítve): sem Gyatlov, sem az erőmű vezetője, Bruhanov, sem pedig az említett Legaszov (vagy akár az önfeláldozó tűzoltók bármelyike (pl Ignatyenko). Minden a hősies helytállás névtelen általánosságát van hivatva szolgálni (az összes ott helytállóra, de különösen a kitalált figura, Alexejre nézve). Ez a film legfőbb motívuma. Alekszej egyébként a vagány 30-as orosz férfi archetípusa, akit csak a munkája érdekel, ám közben a katasztrófa átformálja: felelősségteljes, áldozatkész és segíteni akaró hőssé válik, aki sokakat megment és egy 10 éves kisfiúnak is visszaadja az életet. Mindez kicsit patetikussá teszi a filmet, enyhe hatásvadászattal.

A látványvilág nem rossz, de tized annyit sem kapunk Csernobil látványából, mint az HBO minisorozatában. Rengeteg az unalmas rész, igazából alig akad izgulni-való és minden a hősiességre van kihegyezve. Kevés a karakter is, és még a meglévőket sem mutatja be rendesen a script ; csupán Alexej és Olga párosát ismerjük meg, de kettejük közül csak a férfi motivációi illetve természete kap kellő játékidőt.

csernobil3.jpg

Kép forrása: Netflix

Összességében a Csernobil 1986 (Chernobyl: Abyss) csak a téma iránt mániákusan érdeklődő rajongóknak tud újat mutatni, viszont minőségben, élvezeti értékben, színészi teljesítményekben, látványban és rendezésben mélyen alatta marad az HBO 2019-es 5 részes minisorozatának. Ha az angol változat 85-90% -os, akkor az orosz verzió talán 50-55%.

50szazalek.jpg

Köszönjük, hogy elolvastad! Ha tetszett, várunk FB oldalunkon is!

filmworlds_logo2.jpg

2021.07.22.23:03 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr9716635826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2021.07.24. 15:21:06

Akkor ezek szerint az eredetileg lebegtetett CIA-s vonalat végül nem rakták bele. Pedig nálunk az M1 lelkesen leadta volna, mint színigaz történetet

éppnászos 2021.07.24. 15:46:42

azt hittem ott fel se robban(t)

Alick 2021.07.24. 20:13:31

@para_noir: Kiröhögték volna az oroszokat, mert akkor és azóta is sok szempontból vizsgálták a katasztrófát, de nem találtak ilyen szálat (pedig nyilván szerettek volna).
Kivéve persze, ha arról szól a történet, hogy Gorbacsov elvtárs az, aki a CIA-nak dolgozik... :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.24. 20:22:04

@Alick:

Gorbacsov a CIA-nak dolgozott, de ennek nincs köze Csernobilhez.

Hórukk 2021.07.25. 00:17:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Gorbacsov egy igaz ember volt, aki nem próbálta meg erőszakkal fenntartani az összetákolt, egyébként fenntarthatatlan, agresszív, mindenkinek csak szenvedést okozó birodalmat. Saját karrierjét nem helyezte az emberiség érdekei elé. Pedig elülhetett volna a funkciójában nyugdíjig, mint Brezsnyev.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.25. 10:47:27

@Hórukk:

Gorbacsov hozzá nem értő balek volt, semmi más.

Seggnyalással csinált karriert, majd amikor az élre került, kiderül: semmihez se ért.

Argus_ 2021.07.25. 10:50:49

Az, hogy a Kelet-európai rendszerváltások 1989-1991 közt mindenhol vértelenül zajlottak (kivéve a román forradalmat), igenis kellett Gorbacsov. Engedte, hagyta, sőt segítette ezeket a folyamatokat. Az ő történelmi szerepe EBBEN van.

steery 2021.07.25. 14:07:11

Ez a katasztrófa egy óriási szégyen és giga blamázs volt a Szovjetunió és az utód Oroszország számára egyaránt. Nem csoda, hogy ilyen bénán, félve, töketlenül nyúltak a témához, nem merve megmutatni a valóságot. Nyilván ezerszer is átnézték a forgatókönyvet és gondosan igyekeztek eltüntetni belőle bármi olyat, ami esetleg rossz fényt vethetne az orosz nép kiválóságára és nagyszerűségére. A filmet finanszírozó orosz propaganda gépezet addig-addig erőlködik, míg ebből a radioaktív buktából végül óriási honvédő háborús győzelmet fabrikálnak, amit büszkén ünnepeltethetnek majd a sugárfertőzött lakossággal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.25. 14:57:38

@Argus_:

Ez abszolút véletlen mellékhatás. Átéltem az egészet.

Gorbacsov olyan buta volt, hogy komolyan hitt a liberalizmusban. Mindenre számított, csak arra nem, hogy a liberális reformok miatt nemhogy nem fog növekedni a szovjet életszínvonal, hanem egyenesen ZUHANNI fog.

Amikor ez bekövetkezett, valamiféle szabotázsra gyanakodott. S elkezdett ide-oda kapkodni. Aztán azt remélte, a nyugat és az USA segíteni fog neki. Közben az USA már rájött, hogy Gorbacsov egy tudatlan idióta, s onnantól nem is segítették, sőt ellene játszottak.

Argus_ 2021.07.26. 00:05:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Gorbacsov mint liberális? :) Ez tetszik. De komcsi volt. Egy naiv kommunista.

Strelok93 2021.07.26. 10:04:55

A megvalósítás, színészi alakítások semmiképp sem rosszak, igaz a búváros történetvonal elnyújtott és nem kicsit "hollywood-osított" de simán hozza egy amerikai popcorn-mozi színvonalát....a negatívumok inkább betudhatóak egyszerű orosz ellenességnek, valamint túlzottan próbálják az hbo-s sorozathoz hasonlítani.

Ez egy közönségfilm.

(Az az 50% is inkább 60-70 között lenne, ha nem nyújtják el annyira a búváros vonalat, bőven megvan a 70+ is. Semmivel nem alávalóbb mint egy nyugati film......)

DFK 2021.07.26. 12:46:02

Megnéztem, tulajdonképpen egy átlagos film, se lefele se felfele nem lóg ki a sorból.

Argus_ 2021.07.26. 15:25:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Eszed tokját volt Gorbacsov liberális. A kifejezés jelentését sem ismered.

Argus_ 2021.07.26. 16:46:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Gorbacsov politikájában a valódi liberalizmusnak egyetlen eleme sem volt meg. Nem tartotta fontosabbnak az egyén szabadságát az állami akaratnál (és allamérdeknél), nem hitt az egyéni konstruktivitásban, a hatalmi diverzifikációban, a parlament legfőbb szerepében. Épp mindezek ellentéte jellemezte.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.26. 19:18:45

@Argus_:

A liberalizmus 5 alapja közül csak 1 hiányzott nála, azaz 4 elem megvolt. Akár tetszik gazdáidnak, akár nem.

kewcheg 2021.07.26. 22:25:38

Gorbacsov,Reagan,Wojtyla a pápa és Walesa az a négy személy, akiknek köszönhetjük a vasfüggöny lebontását.

ben2 2021.07.27. 10:01:29

@kewcheg:

A vasfüggöny lebontását a szocialista tervgazdaság működésképtelenségének köszönhetjük, nem egyes embereknek.
Az már csak a kommunista elit túlélési manővereihez tartozik, hogy egyes aparátcsikokokból a médiájuk hőst kreált csak azért, mert hajlandóak voltak elfogadni a valóságot. Ezzel tudták ugyanis a vaskalapos őskomcsi generációra kenni a diktatúra minden bűnét és a hatalmi és gazdasági pozícióikat megtartva, versenyelőnnyel indulni az új piacgazdaságban.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.27. 10:23:40

@ben2:

Egy érdekes adalék a korszakhoz:

www.valaszonline.hu/2020/05/28/antall-gyorgy-interju/

"Megdöbbentett minket, hogy a rendszerváltás előtti jó másfél évtizedben a német politika középmezőnye, beleértve a CDU-t is, milyen mértékben fonódott össze az MSZMP-vel. Sok német politikus és üzletember járt ide vadászni, s kötötték az üzleteket, amikre a nyolcvanas évekre eladósodott, devizahiánytól szenvedő pártállamnak égetően szüksége volt. "

Argus_ 2021.07.27. 11:17:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kutyának van gazdája. Meg a médiamunkás Fideszes bérkommentelőknek (like you). :) A liberalizmusról meg gőzöd sincs. Ne erőltesd, összetettebb dolog ez annál, amit egy konzervatív-nacionalista-jobber felfogni képes. Hagyd rá. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.27. 12:54:03

@Argus_:

A liberalizmus egy egyszerű ideológia, felesleges misztifikálni. Van nagyjánól 5 alapelve, ezek meg is határozzák.

A konzervatívizmus a liberalizmus rész. A nacionalizmus meg egyenesen a liberalizmus találmánya. A "jobberség" meg azonos a liberalizmussal. Ennyit rólad...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.27. 12:56:12

@kewcheg:

A vasfüggüny leépítése elsősorban Brezsnyevnek köszönhető. Ő volt az, aki a jól működő szovjet rendszert bevitte a totális zsákutcába. Gorbacsov csak megadta aztán az utolsó ütést. Reagan meg észrevette a valós helyzetet.

Argus_ 2021.07.27. 13:06:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nagyjából mindent rosszul tudsz a politika fogalomrendszeréből. :) Jópofa gyerek vagy. :)

vanRob 2021.07.27. 15:55:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Putyin meg az FBI-nak... Hátöregem, nincs olyan nap, hogy valami méretes baromsággal ne tudnád meglepni a gyanútlan netezőt...

vanRob 2021.07.27. 15:55:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mondod te, aki csak egyféleképpen képes látni...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.27. 15:57:04

@vanRob:

Íghy igaz, csak igazsághűen látom a dolgokat, de ez miért akkora baj?

fkv.117 2021.07.30. 15:45:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Te vagy az aki semmihez se ért, ezért végezted a fideSS propagandaosztályán mezei trollként, immár évek óta. Gorbacsovnak volt bátorsága lebontani az előző kommunizmust - ami sajnos a gazdád által nálunk újra visszatért 2010-ben.

fkv.117 2021.07.30. 15:51:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Elittad a teljes eszedet? Az életszínvonal azért csökkent, amiért nálunk is: mert soha nem is volt meg, csak hitelből fújódott a lufi. Ami aztán a "tovarisi konyec"-nél kidurrant. A hitelt viszont fizetni kell így is,. úgy is, ha túl sok a kamat, minek kellett felvenni? Nem volt kötelező előre inni a medve bőrére, lehetett volna az oláh utat is választani, csaucseszkuval (tudom hogy nem így írják az állatját, de nem érdemli meg hogy ezzel foglalkozzak), ott nem volt hitel, cserébe többet se kaptak az emberek mint ami járt nekik. A kommunista semmittevés, hulladékgyártás pontosan az oláh életszínvonalat tudta megteremteni. A többi hitelből ment, amit előbb-utóbb törleszteni kell. Ha mégtovább húzták volna, annál rosszabb lett volna. A mostani kommunisták, a gazdáid bűneit, a közpénzlopásokat, offshorekodást, hozzánemértést, befektetők elkergetését is ki kell majd fizetni a rendszerváltás után, a fideSSkommunisták által kirabolt államkasszának is szükságe lesz egy új Bokros csomagra! Köszönd a gazdáidnak!

fkv.117 2021.07.30. 15:53:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Végülis ha azt nézzük hogy Orbán gazdád az igazi rákosista komcsi, akkor Gorbacsov tényleg nem lehetett az, annál sokkal több esze volt.

fkv.117 2021.07.30. 15:54:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Te mindig is kommunista felszopó voltál, most is az vagy. Habonyárpi letolja a gatyáját, előveszi a lompost, te már rogsz is térdre előtte...

fkv.117 2021.07.30. 15:56:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az 5. elem Milla Jovovich, az meg a Bruce Willis félékre bukik, nem a kommunista cigányvajdákra! Exbochkorné Andika a nemzet kurvája, nem Milla!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.30. 15:59:51

@fkv.117:

" Az életszínvonal azért csökkent, amiért nálunk is: mert soha nem is volt meg, csak hitelből fújódott a lufi. "

A legngayobb ilyen lufi az USA.ban van, troll.

fkv.117 2021.07.30. 16:00:21

@kewcheg: Majdnem. Reagen a csillagháborúval belekergette a ruszkikat a kassza kiapasztásába, Gorbacsovnak volt annyi esze hogy megálljt parancsoljon a faszságnak. 2. Janó pápa nem csinált semmit, csak integetett, Walesának valamennyi része volt benne, de nem nagyobb mint mondjuk 56-nak, vagy a csehszlovák 68-nak. Ő csak egy közepes hős volt, nem nagy játékos. A Szabad Európa Rádió, de főleg a 80-as években már beszivárgó kábeltévé volt az ami a tömegek szemét felnyitotta, hogy lehet másképp is élni, mint gatyából kilógó seggel.

Aztán jött Viktor, és a bitkanép, aki inkább sírva akar vigadni, és gatyából kilógó seggel élni, mintsem meggazdagodni, és lett újra kommunizmus.

fkv.117 2021.07.30. 16:01:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja, akkor lufi van az USA-ban, hogy még mindig az 1. számú világgazdaság, de szopjad csak tovább Árpika gazdád faszát, troll! Vigyázz, ne fogazz, azt nem szereti!

fkv.117 2021.07.30. 16:01:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kurva anyádról ufgatsz, arról a zsidó cigánykurváról? Te vagy a P az LMBTQP-ben, igaz?

fkv.117 2021.07.30. 16:03:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Azt se tudod mit jelent az hogy tény. Te csak beszopod a fideszpropagandát, és itt hittérítesz, de nem vevő senki a luxusmilliárdos közpénztolvaj gazdáid hazugságaira!
süti beállítások módosítása