Filmelemzések, vélemények és kritikák

Filmworlds

Határok mentén - a Netflix pörgős akciófilmje [69.]

2021. január 29. - Fortress

Jelenleg is nagy nézettségnek örvend a Netflixen futó Triple Frontier (Határok mentén) című 2019-es amerikai akciófilm, mely akkor került a Filmworlds figyelmének fókuszába, mikor kiderült: tavaly simán benne volt a csatorna 10 legnézettebb saját készítésű Netflix - produkciójában (erős 63 millió feletti bevétellel). Kritikus szemmel megnézve a filmet, egy határozottan pozitív összkép alakult ki bennünk, ami elsősorban a főszereplőknek köszönhető és kevésbé a rendezésnek vagy a forgatókönyvnek. 

hatarok_menten.jpg

Az alapszitu nagyon egyszerű: adott egy 40 pluszos csapat, kiöregedett, de még ma is jó formában lévő ex-kommandósokból, akik anyagi szempontból nehezen boldogulnak, noha egész életükben a hazájukat szolgálva akcióztak. Az 5 ütős arc: Tom (Ben Affleck), Santiago (Oscar Isaac), William (Charlie Hunnam), Ben (Garrett Hedlund) - ő egyedül 40 alatti - és Francisco (Pedro Pascal) a jó öreg Mandalori harcos. Egy nap Santiago (Oscar Isaac) kezdeményezésére eldöntik: most először saját magukért mennek terepre, vagyis anyagi haszonért indulnak csatába egy Dél-amerikai drogbáró vagyonának megszerzésével (a 100 milliós zsákmánnyal orvosolva anyagi problémáikat).

Az alapgondolat mindenesetre érdekes: valóban elgondolkodtató, hogy egy olyan kommandósokból álló csapat, melynek tagjai havi fixért kockáztatják életüket (éveken át), mennyire lenne sikeres, ha egyszer - afféle Kelly hősei mintájára - önző okokból, saját haszonra indulna bevetésre. A kérdésre a film forgatókönyve meglehetősen sajátságos választ ad, mely egyszerre meglepő és megrázó.

hatarok2.jpg

A script két részre osztja az alaptörténetet és a cselekményt: az egyik magát a bevetést mutatja meg a nézőknek - ütős akciókkal egy izgalmas menekítési jelenettel - a másik pedig a csapattagokat ért lelki traumát tárja elénk (melyről nem árulhatunk el semmit, a meglepetések és érdeklődés fenntartása miatt). 

A bevetés profin alakul egy bizonyos pontig, utána azonban nem várt bonyodalmak és nehézségek szólnak közbe, megakasztva az olajozottan megtervezett akciót. A kis csapat egyre nehezebb helyzetbe kerül, míg egy tragédia végképp tönkretesz mindent. Innentől már csak a hazatérés foglalkoztatja az ex-kommandósokat.  

Ami az alakításokat illeti: nekem leginkább Oscar Isaac játéka tetszett. Karaktere a legfontosabb figura: ő dolgozza ki az akciót és ő tartja össze az 5 fős kis csapatot is, melynek tagjai régről ismerik már egymást. Isaac számomra először a 2015-ös Ex Machina című sci-fi kamara-drámában bizonyított, de tetszett a Star Wars legutolsó trilógiájában is, mint Poe Dameron. Az Isaac által alakított Santiago (becenevén: Pope) tartja a kapcsolatot a gyönyörű Yvonnával is (Adria Arjona), akiben megbízik a drogbáró, Lorea. Az ő segítségével jutnak be a Dél-amerikai drogtanya központjába, felkutatva Lorea (Reynaldo Gallegos) falakba rejtett több száz millióját. Santiago 3 milliót igér Yvonnának a segítségért és öccse kimenekítését az országból. A filmben a legnagyobb név Ben Affleck, aki azonban kissé enervált, fáradt alakítást nyújt, bár drámai karakteréből sokkal több is kihozható lenne.

hatarok3.jpg

Most pedig nézzük a pozitívumokat és negatívumokat! Pozitívum a helyszínek megjelenítése, a dzsungel látványa, a drogbanda központjának tálalása és a sok akciójelenet is; amellett a már említett alakítások: Oscar Isaac, Pedro Pascal és Charlie Hunnam játéka. Negatívum, hogy nem igazán látjuk kibontva a másik oldalt, a drogbárót, a csapatát és a rosszfiúkat. A főszereplők csapata heroikusan küzd ugyan, de valójában nem tudjuk, hogy kik ellen. Ezen a ponton a hitelesség is sérül picit: ha egy Dél-amerikai drog-központól ellopnának 250 milliót, a fél kontinens a tolvajok nyomába eredne. Nem csak gyerekek, hanem bizony nagyon kemény arcok is. Ebből viszont sajnos nem sokat mutat J. C. Chandor rendező. 

75.jpg

Összességében a Határok mentén egy izgalmas, szórakoztató akció-dráma, fordulatokkal, többször is nézhető kivitelben, bár közel sem tökéletes rendezéssel és forgatókönyvvel. A Filmworlds blog értékelése: 75%.

Köszönjük, hogy elolvastad! Ha tetszett, várunk FB oldalunkon is!

filmworlds_logo2.jpg

2020.01.29.14:40

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmworlds.blog.hu/api/trackback/id/tr7016407916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása